Zeg, ik ben toch niet gek?! (Nu weet ik het nog niet!)

Mijn online dagboekexperiment 'Hoe Gek is NL' is afgelopen.

Gelukkig, want ik had er wel een beetje tabak van. Het klinkt simpel – drie keer per dag een vragenlijstje invullen – maar het is best een opgave! Zat ik net aan de koffie, of middenin een gesprek - Ping! - stond er weer een lijstje klaar. Af en toe werd ik er gek van, van dat ge-‘hoe gek is’!

Pfff, gingen we weer

Binnen een uur moest je reageren. Anders ging het over. Ik miste nog wel eens een berichtje, hoe zeer ik mijn best ook deed. Dan zat ik aan de telefoon en dacht: “Ik vul het straks in!” En dan vergat ik het. Voelde ik me meteen weer schuldig, had ik weer ‘negatieve gevoelens’ bij de volgende lijst!

dia3Het leven is de moeite waard

Maar het invullen had ook positieve kanten. Al snel zag ik bepaalde patronen. Ik werd me ervan bewust dat ik mijn leven áltijd de moeite waard vond, óók toen Nederland het WK moest verlaten, ook toen ik een rot week had en zelfs toen er een vliegtuig neerstortte. Ik deed nooit dingen op de automatische piloot en ik piekerde meer vóór een collega op vakantie ging dan tijdens die vakantie. Grappig!

Beetje gek

Sommige vragen vond ik een beetje gek. Zo moest ik altijd aangeven wat ik het afgelopen dagdeel vooral gedaan had. Werken, huishouden, oké, maar er stond ook: ‘iets intiems’. Nou weet ik niet hoe dat bij jullie gaat, maar ik ben doorgaans geen zes uur bezig met ‘iets intiems’. Ik koos bijna altijd voor ‘werk’ en anders ‘iets anders’. Met als gevolg dat ik volgens de statistieken bijna nooit lees en nooit TV kijk, wat natuurlijk ook weer niet klopt.

Of ik het nog een keer ga doen? Ja, doei! Ik ben toch niet gek!

Relatiecrisisdia2

Ik moest ook vaak aan gesprekspartners uitleggen wat ik aan het doen was. Dat leverde dan wel weer leuke gesprekken op en een aantal vrienden en bekenden vult nu ook de lijsten in. Een aantal is ook alweer afgehaakt. (Die deden natuurlijk ook niet zes uur lang iets intiems en belandden daardoor in een relatiecrisis!) Of ze gingen meekijken, net als ik moest invullen of ik in prettig gezelschap was. Ook handig!

Dertig dagen later

Na dertig dagen kon ik online de resultaten bekijken. Sommige dingen vielen echt op. Dat ik me in de ochtend meer zorgen maakte dan ’s avonds. Dat ik ’s middags het meest actief was. Dat ik me gelukkiger voelde op dagen dat ik veel buiten was. Dat soort dingen.

Epic fail

dia1Jammer genoeg heb ik mijn doel niet bereikt. Ik was natuurlijk vooral benieuwd naar het persoonlijke netwerkmodel dat ik zou ontvangen. Maar daarvoor moest ik tenminste 85% van de metingen hebben ingevuld. Ik kwam uit op 83%. Jammerdepammer. Voelde toch een beetje alsof ik alles voor niets had gedaan.

Tip voor Hoegekis.nl: stuur deelnemers een berichtje als ze onder de norm dreigen te raken!

Afijn. Ik troost me nu maar met de gedachte dat ik de wetenschap een dienst heb bewezen.  En verder pak ik het leven zonder lijstjes weer gewoon op.  Best lekker, want nu ik niet meer zoveel tijd kwijt ben met online dagboeken heb ik wel weer meer tijd voor iets anders.

Lezen, TV kijken. Of: iets intiems bijvoorbeeld!

Wil jij meedoen? Bij hoegekisNL zoeken ze altijd nieuwe proefpersonen. Goed bijhouden, dan krijg je de beste resultaten!

Ook leuk: mijn nieuwe column op Vrouwonline.nl.

4 Responses to "Zeg, ik ben toch niet gek?! (Nu weet ik het nog niet!)"

 • Team HoeGekIsNL
  28 juli 2014 - 15:48

  Beste Esther,

  Dank voor je leuke blog en wat goed dat je het zo goed hebt volgehouden. Met jouw tips zullen we ook zeker ons voordeel doen. Omdat het zo zuur is dat je de 85% net niet hebt gehaald zullen we jou alsnog binnenkort een persoonlijk netwerkmodel sturen. Dank je voor jouw bijdrage aan HoeGekIsNL.

  Hartelijke groeten, Team HoeGekIs

  • Esther Vuijsters
   28 juli 2014 - 16:46

   Hee, dat is leuk! Dank!

 • Eline
  28 juli 2014 - 16:47

  Ik wil ook meedoen, denk er nog even over na want 30 dagen 3x pd is idd wel lang. Maar de inzichten lijken me erg goed!

 • Astrid1975
  29 juli 2014 - 00:01

  Haha, héél herkenbaar hoor, ik doe ook mee, dankzij jouw eerdere column hierover! Ik hoef nog maar een paar dagen, dan zit ik ook op de 85%. Ben erg benieuwd naar de uitkomsten!

Leave a Reply