Breek de dag, tik een kwartel!

Ons leven heeft de afgelopen dagen een hoge vlucht genomen.

Na het zien van de prachtige film Rio II - we gingen massaal de lucht in met Hemelvaart - en geinspireerd door ons recente bezoekje aan Avifauna, wist ik opeens wat er al die jaren ontbroken heeft in mijn leven. Inderdaad, haal de beschuiten én de muisjes maar uit de kast (als we nu toch op de boerderie zitten): ons gezin breidt uit! 

“Kwartels, leuk, maar je moet er zo hard tegen praten!”

"Maakt niet uit. Het zijn Chinese kwartels, dus  ze verstaan ons toch niet."

kwartel1
Bokken

Inderdaad, er komen vleugels* bij. Paul begon natuurlijk meteen te bokken. Hij zag de bui al hangen. Moest-ie zeker wéér een hok in elkaar timmeren. Om nog maar te zwijgen over het lawaai dat de ‘verenpakken’ zouden maken en de troep die ze gingen produceren. (“Laatst zat er gewoon een véér in mijn bier, Es, een véér!”). “Ik ga echt nooit meer met jullie naar Avifauna!” mopperde hij. “De vorige kocht je er een tweede valkje bij en de volgende keer staat er vast en zeker een struisvogel in de tuin!”

Zorgboerderij Vuijsters

Ik tikte ‘kwartels’ in op internet en vond direct tientallen … recepten. Kennelijk doen de hoentjes het goed in pasteitjes en hartige taarten. Mooi, daar kon ik de meisjes mee chanteren want zíj moesten gaan helpen met de verzorging. Dit zou een pedagogisch verantwoord project worden. Zorgboerderij Vuijsters, zoiets. Misschien kreeg ik wel subsidie!

Koetig

kwartel2De meiden vonden alles goed. Natuurlijk, zíj gingen ze eten geven. "En dan nemen we toch wel een nestje, he, mamma?!" Voor mijn geestesoog verschenen een stuk of wat donzige pinda's. Veel groter zijn ze niet. "Babykwartels zijn zó... kóetig!" riep Annabel, alsof ze ze dagelijks zag. En gelukkig werd ook Paul gaanderweg een beetje enthousiast. Hij had een mooi plekje voor de kooi bedacht en misschien kon hij zus en zo zodat de valkparkieten er ook in konden in de zomer (geen veren meer in zijn bier!) en in de winter was het dan ook niet zo koud voor zo want hij maakte een afdakje. Zo zorgzaam he, die man van mij!

“Zeg Es, zijn die vogels eigenlijk wel winterhard?”

Breek de dag

Afijn. Het hok is inmiddels besteld, de meiden hebben namen bedacht en Paul heeft extra gaas gehaald. En ik? Ik heb toch maar wat recepten gedownload. Als het goed is leggen de minikipjes elke dag een ei. En zo’n ei bevat slecht 15 calorieën!

Samenvattend, één ei is geen ei, twéé ei is een half ei, drie ei is een kwartelei en vier ei is een blij ei. En dat zijn wij.

* Nou ja, vleugels, vleugels... de Chinese dwergkwartel (ben je al zo klein, ben je nog een dwerg ook!) is een grondvogel. Hij kán helemaal niet vliegen. Zal dus wel meevallen met die vleugels.

Foto even geleend van hun en voor wie zin heeft in nog een blogje: hier op Vrouwonline.nl staat een nieuwe over het nieuwsvacuum.

8 Responses to "Breek de dag, tik een kwartel!"

 • Miran
  4 juni 2014 - 10:44

  Ow zo koetig! We komen op kraamvisite! 🙂

  xx

 • esther
  4 juni 2014 - 11:20

  Jaaa, gezellig. Pip kan d’r ook bij hoor, neem d’r maar mee!

 • Marianneke
  4 juni 2014 - 12:31

  Babykwartels zijn echt geweldig leuk! Soort donzige knikkers-op-pootjes. Kijk wel uit bij t bouwen van t hokje, dat ze niet zo hop door het gaas heensjouwen, omdat ze kleiner zijn dan de gaatjes in het gaas. En dat ze niet in het drinkbakje kunnen vallen!
  Veel plezier met je kwartels!

  • esther
   4 juni 2014 - 13:04

   Hi Marianneke, dank je voor je leuke reactie! We hebben idd een hok gekozen met fijn gaas en die van dat drinkbakje is ook een goeie! Je klinkt als een kenner, ik zoek nog een goed adres om natuurbroedjes vandaan te halen. Weet jij iemand?

   • Marianneke
    4 juni 2014 - 16:54

    Wij hadden ooit dwergkwartels in onze buitenvolière, hartstikke leuke vogeltjes. Nu hebben we alleen nog zebravinkjes. Ik weet geen adres, we zijn toen ook even aan het zoeken geweest naar een goed adresje. Advies was 1 mannetje met 2 vrouwtjes en ze kunnen buiten, als je ze nu al buiten laat zijn ze gewend aan buitenleven als het kouder wordt. En ze een hokje hebben, waar ze kunnen schuilen. Dat drinkbakje is echt belangrijk, om verdrinken te voorkomen….. succes!

 • Granny
  4 juni 2014 - 21:50

  ACH LEUK!!! LIEF!!! In Barneveld is op woensdag altijd markt in ” de Eierhal “.
  Kan je allemaal beesjes kopen. Ook kwartels.
  Succes…

 • Moeke
  5 juni 2014 - 12:15

  Ja zo schattig, mijn buuf (van in de 70) had ze ook altijd zo lief.. Maar onlangs opgeruimd want het ging niet meer. Jammer, maar erg leuk. Zij gaf mij ooit als tip ook gaas ingraven onder de bodem. niet voor de kwartels maar voor vossen, ratten en ander ongedierte… Ze schijnen een lekkere snack te zijn.

 • Jelte
  5 juni 2014 - 12:34

  Ach, wat een drol zeg!

Leave a Reply