Windowsshopping

Ik weet niet hoe het bij jullie is,

maar als wij tegenwoordig in de stad gaan, is er altijd wel één (meestal Annabel) die vraagt ‘of we nog even naar de Applestore’ gaan. En daar wordt dan níet de lokale groenteboer mee bedoeld.

Nog twee rapportjes

Uren kunnen de meiden daar staan kwijlen. Die kleurige hoesjes, handige pennetjes en andere leuke gadgets zijn ‘helemaal heilig’ zoals ze tegenwoordig bij Liz in de klas zeggen. Liz wil een oordopjesketting en 'Applebel' heeft haar zinnen gezet op een bluetooth minitoetsenbordje. Evengoed moet die laatste nog een tijdje flink sparen:  ze zit nog láng niet op het bedrag waarmee  ze de felbegeerde iPod touch kan aanschaffen. “Nog minstens twee rapportjes, één Sinterklaas én een verjaardag”, grap ik regelmatig. En dan tel ik haar zakgeld nog niet eens mee.

Windowsshopping

Tja, zo’n digitale fruitwinkel hééft natuurlijk- naast een heleboel smaakjes en kleurtjes - een hoog hebberigheidgehalte. Telefoon- en elektronicazaken vinden ze ook cool. Waar is de tijd gebleven dat je met de kinderen naar Intertoys ging? Of naar Bruna?! Laatst betrapte ik Lizzy zelfs terwijl ze stond te praten met één of andere belrobot (te programmeren via smartphone), of we die niet eens nodig hadden. Verwende kinderen! Ik heb nog geprobeerd om ze het het communicatieprincipe van blikjes-met-touw uit te leggen, maar al snel hadden ze een betere methode bedacht: een oud mobieltje van pappa en dan gewoon heel hard naar elkaar schreeuwen! Helemaal verdigitaliseerd die gasten. En beet Liz haar zusje niet laatst toe: “Blijf eens van me af joh, ik ben toch geen touchscreen?!” Ik bedoel maar.

Ouders smart, kind smart

Afijn, ik snap het wel hoor. De Apple valt nou eenmaal niet ver van de boom. Ouders smart, kinderen smart, intelligentie is tenslotte erfelijk. Dus ik doe verder niet moeilijk als ze weer even willen loeren bij een tablet of smartphone. Ik ga gewoon met ze mee, roep ‘ooh’ en ‘ahh’ op het juiste moment en sleep ze vervolgens mee naar de markt. Daar is je gulden tenminste nog een daalder waard. Hoesjes, tasjes en pennetjes voor weinig.

En dat laatste komt vooral Annabel goed van pas. Want zij spaart gestaag door. Ze weet tenslotte al wat ze voor haar verjaardag (in juni!) wil: inderdaad, een Apple(taart). Net als haar zus vorig jaar.

appletaart

Hoe gaat het bij jou thuis? Hebben de kinderen al een tablet? Of een ipod? Hebben ze daar zelf aan meebetaald of vind je dat zoiets tegenwoordig bij de opvoeding hoort?

8 Responses to "Windowsshopping"

 • Jelte
  23 oktober 2013 - 19:41

  Zelf mee betaald, deel bijgelegd.

 • Mariella
  24 oktober 2013 - 09:16

  hier hebben ze hun eigen telefoon, tv enz….
  Maar je zijn dan ook 20+ en wonen op zichzelf 😉

  (maar ik vind het wel enorm raar staan als een kind van 10 op t schoolplein staat te bellen ipv te spelen! überhaupt vind ik zo’n jong kind vreemd met een mobieltje in de hand…..sorry…)

  • esther
   24 oktober 2013 - 10:05

   Ik ook hoor!

 • Linda van der Klooster
  24 oktober 2013 - 11:06

  Heron heeft een duurdere laptop zijn ouders, een Apple Macbook Pro, voor zijn Leonardoschool. Hij gebruikt hem ook voor spelletjes. Hij mag af en toe de iPad lenen, maar die heeft Ilse (4) meestal in gebruik. Zij speelt apps van Juffrouw Jannie of kijkt Youtube. Samen kijken ze schaterend naar films van dieren die raar doen.
  Mobieltjes krijgen ze pas als ze naar de middelbare school gaan.

 • rebels
  24 oktober 2013 - 13:57

  Mijn zoon van 7 is een echt digi-lover. Hij kreeg voor zijn verjaardag een V-tech fototoestel toen hij 4 werd, een DS toen hij 5 werd, een (tweedehands!) WII toen hij 6 werd en een tablet toen hij 7 werd… Best erg als ik het zo op een rij zet, maar dat is hetgene waar we hem het allerblijst mee maken.

  Gelukkig houdt hij ook van buitenspelen en bordspelletjes ;-), maar zijn apparaten zijn hem erg lief!

  Overigens vind ik het wel prima dat ze leren omgaan met al dit spul, hoort wel echt bij deze tijd, vind ik inderdaad. Zo vind ik het ook echt niet van deze tijd dat er nog zoveel aandacht aan (netjes) schrijven wordt besteed aan school en in verhouding zo weinig aan uptodate computerapparatuur.

  Een dochter van vrienden van ons zit nu in de brugklas en op haar school wordt alles met de iPad gedaan. Geen gesleep meer met boeken etc. Ik ben echt voor!

 • Moniek (sprankje)
  24 oktober 2013 - 20:14

  Mijn dochter van drie heeft een iPhone: een plaatje uit de folder uitgeknipt en op karton geplakt.

  • esther
   24 oktober 2013 - 20:16

   Ha! Briljant idee!! 🙂 ik heb een keer een pinautomaat gemaakt met de meiden, uren hebben ze ermee gespeeld 🙂

 • Kdb
  27 oktober 2013 - 20:31

  @Moniek Ik viel bijna van m’n stoel van verbazing. Totdat ik je tekst beter las, haha.

Leave a Reply