Wil wil er een gratis knuffel?

Het lastigste aan opruimen vind ik de knuffels.

De rest van het kinderspeelgoed vind ik niet zo ingewikkeld. Dat is 1) stuk (en dan gaat het in de container) of 2) bijzonder/leuk voor later (achter het schot, voor de kleinkinderen) of 3) verkoopbaar (Koningsdag/kringloop). Of we geven het gewoon weg. Dat kan ook nog.

Puist vol pluche

Maar knuffels, die wil eigenlijk niemand. Knuffels zijn net bacteriën, ze vermeerderen zonder dat je er erg in hebt en voor je het weet heb je een puist vol pluche. Niemand wil oude knuffels hebben; iedereen met kinderen heeft datzelfde overschot thuis. De Kringloop neemt ze niet aan (heel hygiënisch zijn ze vaak ook niet) en de eerste twee links op Internet (knuffels doneren) werken niet (meer). Ik bedoel maar.

Wertheriaans-gekwelde blik

En nou zou ik weggooien niet eens zo erg vinden (als het moet dan moet het), als die verdomde knuffels niet ook nog eens zo zielig zouden kijken. Want dat doen ze, daar zijn ze op gemaakt. Ze zijn zonder uitzondering zacht, knuffelbaar, hebben smekende puppy-ogen en kijken je steevast aan met zo’n Wertheriaans-gekwelde blik. En, ook niet onbelangrijk: ze waren vriendjes met je kind(eren), ze sliepen in hun bed!

Gooi dat maar eens weg zonder schuldgevoel. Mij lukt het niet.

Afgekeurde knuffels

Dus nu staan er in onze – zeer opgeruimde en thans minimalistisch ingerichte kelder – nog steeds drie zakken afgekeurde knuffels. Te wachten op, tja, geen idee eigenlijk. Een nieuw baasje? Een vonnis? De zondvloed?

Wie wil er een knuffel?

Afijn. Ik krijg het niet over mijn hart om die dingen weg te doen. En daarom bedacht ik het volgende:  iedereen heeft wel eens behoefte aan een knuffel en ik heb ze over! Met die combinatie kan ik wat doen!

Dus. Voel je je rot, zit je ergens mee of ben je even niet blij? Kom dan langs in de Schrijversbuurt van Amersfoort. Ik deel gratis knuffels uit. (Als je erg diep zit, krijg je misschien wel twee!) Echt, je knapt er van op (en ik ook).

De actie loopt tot eind augustus.

5 Responses to "Wil wil er een gratis knuffel?"

 • Afrikaantje
  7 augustus 2016 - 13:49

  Ik weet dat er organisaties zijn die inzamelen en naar derde landen sturen. wij kunnen ze hier in Afrika goed gebruiken voor de schooltjes in de townships…misschien een idee of je kunt doneren?
  Zoniet, ik kom in November naar NL, misschien kan ik er wat meenemen op de terugweg naar Zuid Afrika?

  Laat maar horen, want weggooien is zeker zonde. Goed wassen en er zullen heel wat kindertjes blij mee zijn hier in ZA.

  Groetjes, Michèle

 • Cora
  7 augustus 2016 - 15:48

  Is erin de buurt niet een school of organisatie die meedoet aan het schoenendoosproject?
  Kinderen in Roemenie krijgen dan in december een mooi versierde schoenendoos met knuffel, pen kleurpotloden, papier, tandenborstel kam enz

 • Danielle
  7 augustus 2016 - 16:14

  Jammer dat ie zo ver weg woont……

 • Tanja
  10 augustus 2016 - 04:21

  Ojee, nog iemand die geen knuffels zomaar weg kan gooien. Nu ben ik toch al niet van het weggooien, zeker niet van emo spullen, dus heb ik een grote slaapkamer tjokvol met spullen staan. De dingen die je noemt, speelgoed voor de kleinkinderen, staat er hier ook bij! Net als kinderboeken, het looprek en weet ik wat nog meer. De niet- wasbare gooide ik wel weg al kunnen die in een zak in de vriezer weer min of meer hygiënisch worden. Maar al de anderen staan, uitgewassen en al, te wachten op hergebruik 🙂 Naar Afrika of Roemenië vind ik hele goede doelen! Maar hoe krijg ik ze daar, geen idee 🙁

 • GJ
  10 augustus 2016 - 08:22

  Ik geef heel veel spullen mee aan mijn Poolse hulp. Of ze maakt vriendinnen in Nld blij, of mensen in Polen. Zelfs kleding die ik zou hebben weggegooid wegens een gat, wil zij meenemen naar Polen omdat het dan nog beter is dan de kleding daar van sommige gezinnen.

  Er zijn echt wel mensen die je er blij mee kunt maken.

Leave a Reply