Weekendje weg naar Amsterdam

Een beetje duf stonden Paul en ik op het station.

Hadden wij weer. Gingen we een weekendje weg, waren er geen treinen! Althans, geen treinen naar Amsterdam.

Weekendje weg naar Amsterdam

Dan maar via Utrecht. In een trein vol mopperende reizigers. (Er is sinds ik studeerde weinig veranderd, de treinen zijn hooguit wat luxer, de vertragingen ook.) “O ja! We moeten uitchecken!” riep ik, nog vóór we Amsterdam CS bereikten. Een paar mensen keken op. Stiltecoupé, zeiden hun ogen. De provinciaaltjes in de grote stad. We waren er!

Conducteur: "Dames en heren, we hebben even de remmen getest. Ze doen het, dus we kunnen weer verder." (Meer treinhumor, klik!)

Het loopt als een trein

badHet hele idee van het weekendje Amsterdam was dat we naar festival Brainwash in de Nes zouden gaan – ik ging daar over schrijven - alleen ging Brainwash uiteindelijk niet door (heel verhaal) maar inmiddels had ik wél een overnachting geboekt. Paul was jarig, dus het leek me – zo al met al – wel een leuk cadeau. Kinderen hadden we bij oma geparkeerd, niets hield ons nog tegen. Nou ja, behalve de NS dan.

Het is altijd een beetje raar om toeristje te spelen in eigen land. Het is niet zo dat ik nooit in Amsterdam kom – mijn BFF woont er zelfs – maar om er zo saampjes te lopen, wetende dat je er ook gaat overnachten, dat is toch echt vreemd. We kregen bijna zin om een joint te gaan halen bij Grasshopper. Of om tussen de Japanners op het Leidsesquare te gaan staan fotograferen.

weekendje-weg-naar-amsterdam2Munchytown

We hadden overigens ook nog een serieus plan, we zouden naar het Rijksmuseum. Daar waren we sinds de verbouwing niet meer geweest en het was hoog tijd dat we de Nachtwacht en consorten weer eens live gingen aanschouwen. (Voor je ’t weet wordt zo’n schilderij gejat, beklad of bekrast en dan kan je wel op een brug gaan staan schreeuwen a la Munch maar dan ben je mooi te laat!)

Borreltijd

Maar niet die zaterdag. Het was inmiddels borreltijd en we dronken bier bij Hoppe op het Spui. Dat was natuurlijk niet zo heel origineel – Hoppe is niet voor niets één van de bekendste cafés van Amsterdam – maar we waren tenslotte toerist in eigen land, dan mag dat. En de biertjes smaken daar gewoon erg goed. De bitterballen portie 1, 2 en 3 ook.

Beetje gek?

We aten bij Poco Loco op de Nieuwmarkt. Een tip van onze Spaanse buurvrouw. Als een Spaanse een Spaans restaurant aanbeveelt, dan moet het wel goed zijn. En dat was het ook. De tapas waren heerlijk, de prijs ook. Er kon nog een toetje af en daarna een stevige wandeling over de Zeedijk richting ons pontje naar NSDM.

Hotel de botel

Het Botel deed wat Oost-Europees aan. Volgens Paul vangen ze tegenwoordig asielzoekers op, op zulke dingen. De bar was ongezellig (ook niet leuk voor die asielzoekers!) en de kamer niet heel romantisch, maar de naburige IJ-kantine én uitzicht over het IJ maakten veel goed.

De volgende dag was het Rijks aan de beurt. Het viel niet mee om door alle toeristen heen de schilderijen te zien. Bovendien waren we te gierig om een gids te kopen waardoor we feitelijk als een kip zonder kip door het museum stiefelden. Ergens was dat wel verrassend. De Nachtwacht hebben we niet gezien. Wel heel veel toeristen, die waren ook het bekijken waard!

weekendje-weg-naar-amsterdamShotgun Abercrombie!

Bepakt en bezakt stonden we aan het einde van de dag weer op het station.

We geurden naar de winkel van Lush waar we cadeautjes voor de meiden hadden gekocht. En ik was eindelijk in een uberhippe Abercrombie & Fitch geweest. (Wat ik er van vond? Geen idee, zo donker daar, ik zag niets!) Dit keer reden er wel treinen. Ik maakte nog een laatste selfie van de sufferdjes in Amsterdam. “Zo”, zei ik. “En dat was leuk!”

“Ik ben kapot man!" Was alles wat Paul zei.

Foto is van hier. En iets anders, heb je al meegedaan aan de superleuke quiz van gastblogger Judith?

4 Responses to "Weekendje weg naar Amsterdam"

 • dine
  27 oktober 2014 - 12:29

  Heerlijk zo’n weekend met z’n 2tjes weg, met de kinderen is fijn maar dit doet ook heel veel goed zo af en toe ! Klinkt als een heel fijn weekend !

 • Granny
  27 oktober 2014 - 19:03

  Jammer dat ik niet als schaduw meekon.
  Klinkt heerlijk gezellig!!
  XX

 • Eline
  27 oktober 2014 - 20:20

  Mmmm, wil ik ook 🙂
  En die Abercromie, tja, wat is dat toch! Belachelijke winkel, waarom dat nou weer zo populair is?!

 • Tanja
  28 oktober 2014 - 10:04

  Een lekker weekeind lijkt me en net wat Dine zegt; Er helemaal voor elkaar zijn, Klinkt naar je blog over romantiek wat je nu zelf in praktijk bracht 🙂 Ik schrijf café en restaurantnaam op. Handig voor als we weer in A’dam zijn. En ik las het blog van Judith en deed mee. Nog een heel gezoek maar leuk haar blogs nog eens te lezen 🙂

Leave a Reply