Wanneer ben je sportief?

Ik bespreek mijn hardloopvorderingen met vriendin C.

“Twee keer tien minuten rennen,” zeg ik, “dat is toch snel twintig minuten in totaal!” Ik sla mezelf nog net niet op de borst. C. knikt. Zij vindt het ook indrukwekkend.

Singelloop

“Waar trainen jij en Liz voor?” vraagt ze. "Wat is jullie doel?" Ik zeg dat we trainen voor de vijf kilometer, voor de Singelloop in Utrecht. “Als ik dat haal, zou dat voor mij echt een prestatie zijn, ik ben tenslotte niet bepaald sportief.”

Maar léuk vind ik het niet

C. kijkt me verwonderd aan. “Hoezo niet sportief? Ik vind jou wel sportief”, zegt ze. “Je bent altijd heen en weer aan het rennen. Of fietsen. En je doet al heel lang aquarobics en nu dan weer dat hardlopen.” Ik zucht. “Maar ik vind er niets áán. Echt niet. En dat ga ik vast ook nooit vinden. Ik heb een innerlijke weerstand tegen een verhoogde hartslag.”

Sportief?

“Maar dát heeft toch niets met sportief-zijn te maken?" meent C. Ik haal mijn schouders op. “Vind ik wel. Sportief… sportief is..” ik zoek even naar de juiste woorden. “Je hebt van die mensen, die sporten zich de tandjes en die vinden het nog leuk ook. Echt leuk. Niet alleen achteraf lekker, dat vinden we allemaal, maar die vinden het sporten an sich leuk. Die houden van sporten.”

C. gooit haar armen in de lucht. “Dat vind ik niet sportief. Dat vind ik… debiel.”

4 Responses to "Wanneer ben je sportief?"

 • Mariella
  15 april 2016 - 07:58

  Ik sluit me aan bij C!

  (ik vind sporten achteraf ook niet heerlijk trouwens…dat is pas niet sportief!)

 • Jeroen
  15 april 2016 - 10:00

  Maar je doet het wel! Dat is dan wel weer sportief 🙂

 • Nyn
  15 april 2016 - 14:56

  Nou, ik vind dat je heel sportief bent!
  Ik vind er ook niks aan, ook achteraf vaak niet. Want dan heb ik spierpijn, omdat ik nooit sport (-;

 • KarinH.
  19 april 2016 - 16:52

  Ook ik vind dat je best sportief bent en het toch maar mooi allemaal doet.
  Net als Mariella en Nyn vind ik sporten ook achteraf niet lekker of ben ik blij dat ik het toch gedaan heb…..bij mij blijft het echt moeten.

Leave a Reply