Wanneer ben je gek?

Waarom krijg je buikpijn van stress? Waarom heeft de buurvrouw dat niet? En is dat nou psychisch of lichamelijk? Met dit soort vragen houd ik me dagelijks bezig. Mijn naam is Judith Rosmalen en ik ben hoogleraar bij het Universitair Medisch Centrum Groningen. Via deze gastblog probeer ik wetenschappelijke inzichten met het dagelijks leven te verweven.

Koekiemonster

Kijken jouw kinderen ook naar Sesamstraat? Dat lijkt misschien onschuldig kindervermaak, maar pas las ik hoe gestoord de figuren eigenlijk zijn (klik). Dat koekiemonster vreetbuien heeft ligt voor de hand, maar zou Ernies korte spanningsboog inderdaad wijzen op ADD, en Berts obsessies en gebrek aan gevoel voor humor op het syndroom van Asperger?

Beroemd experiment

Zijn we eigenlijk wel in staat om normaal en gek van elkaar te onderscheiden? Zo'n veertig jaar geleden is dit getest in een beroemd experiment. Acht psychisch gezonde mensen meldden zich bij een psychiatrisch ziekenhuis en zeiden dat ze stemmen hoorden. Hun opdracht was zich op te laten nemen, en zich daarna weer normaal te gedragen, om er zo er voor te zorgen dat ze naar huis mochten. Dat viel nog niet mee; het duurde gemiddeld drie en soms wel acht weken om weer weg te mogen. Geen van de patiënten werd ontmaskerd door het medisch personeel, maar medepatiënten hadden wél regelmatig hun twijfels. Sommige ziekenhuizen dachten dat zij het beter gedaan zouden hebben, en deze ziekenhuizen werd verteld dat er neppatiënten zouden komen die ze moesten ontmaskeren. Vervolgens werden er helemaal geen neppatiënten gestuurd, maar werden er wel allerlei echte patiënten beschuldigd van ‘doen alsof’.

Gillend gek

Het blijkt dus heel lastig om verschil te zien tussen normaal en gek. Dat is een troost, in deze weken, waarin ik regelmatig het gevoel heb dat ik gillend gek wordt van de decemberdrukte. Eigenlijk zou ik wel wat van de speciale krachten van de megalomane Grover kunnen gebruiken…

Allemaal een beetje Sesamstraat

Binnen de psychiatrie is het meer en meer de gewoonte om niet langer te denken in termen van ziek of gek en gezond of normaal. Het gaat er niet om óf je gek bent, maar hoe gek je bent. We zijn allemaal wel eens bang, somber, of achterdochtig. We zijn ook allemaal in meer of mindere mate druk of sociaal onhandig. Er zijn natuurlijk mensen die dit soort kenmerken heel sterk hebben of er heel erg veel last van hebben, en die komen dan bij een psychiater terecht. Maar het verschil tussen deze groep en onszelf is minder groot dan je zou kunnen denken. We herkennen onszelf allemaal in een of meer sesamstraatfiguren.

Als je wilt weten hoe jij je voelt vergeleken tot andere mensen, dan kun je dat testen op hoegekis.nl. Na het invullen van een serie vragen krijg je niet alleen je scores terug, maar ook of je hoog of laag scoort in vergelijking tot je medemens. Hoe meer mensen deze lijsten invullen, hoe beter die vergelijking wordt. Wie weet komen we er dan eens achter of het idee van nuchtere Groningers waar is, en of Brabanders echt gezellig zijn.

Creatieve beroepen

Mocht je nou concluderen dat je psychisch gestoorder bent dan de gemiddelde Nederlander, wanhoop dan niet. Je bevindt je in goed en vooral ook creatief gezelschap. Gestoorde mensen hebben vaker creatieve beroepen (klik), waaronder tot mijn verrassing ook werken aan de universiteit en schrijven worden gerekend. Dat zegt  vast iets over Esther en mij!

judithkleinProf. dr. Judith Rosmalen is hoogleraar bij het Universitair Medisch Centrum Groningen, en houdt zich bezig met de relaties tussen lichaam en geest en de gevolgen daarvan voor de gezondheid.

 @JudithRosmalen

 

Meer lezen? Op Vrouwonline.nl gaat het vandaag over 'de groene kersthel'!

 

 

9 Responses to "Wanneer ben je gek?"

 • esther
  20 december 2013 - 09:08

  Ik heb de test gedaan! De antwoorden zijn echt grappig. Ik scoor overal vrij hoog, het allerhoogst op ‘sociale contacten’, en ik scoor ietsje lager op ‘autonomie’, ik heb moeite sociale druk te weerstaan, hahaha, hoe herkenbaar! Ik ben dus dol op mijn omgeving, maar ik word er wel een beetje moe van 🙂

  Verder is het ook leuk dat de resultaten laten zien hoe je het doet ten opzichte van de rest van Nederland. Ik ben positiever ingesteld dan mijn medemens, zie ik en ik ben ook meer tevreden met wat ik doe.

  Tenslotte heb ik – meer dan gemiddeld – een doel voor ogen en heb ik er vertrouwen in dat ik dat ga bereiken. Erg leuk!!!

 • Jolanda
  20 december 2013 - 11:58

  Wat een leuk blog heb je toch Esther. Niet alleen schrijf je zelf superleuke stukjes, ook je gastbloggers hebben echt schrijftalent! Leuk en interessante blog, deze!

  En fijne dagen!

  • Esther blogger
   20 december 2013 - 12:01

   Wat een mooi compliment voor Judith en mij 🙂 dank je wel 🙂

 • Moeke
  20 december 2013 - 13:58

  wat leuk, ook leuk te lezen dat er meer mensen zijn met december stress. Ik heb het gevoel dat we elkaar allemaal gek lopen te maken.. Ik ga het testje nu doen ben benieuwd.

 • Marianna
  20 december 2013 - 15:11

  Briljant, die sesamstraatvergelijking :-)) Leuke column!!

 • Mariella
  20 december 2013 - 21:26

  ik ben blijkbaar zo knettergek dat ik niet eens mag doen… *zal wel voor de statistieken zijn* 😉
  ik krijg de bevestigingsmail niet nl.
  Zag het trouwens vanmiddag ook langskomen in beeld bij rtvnoord!

  (moet je trouwens aangeven waar je woont? hoe doen jullie dat dan met mensen die vanuit de randstad via Drenthe naar Groningen zijn verhuisd? 😉 )

 • Hoegekis.nl
  21 december 2013 - 07:37

  Hoi Mariella,

  Stuur even een mailtje naar info@hoegekis.nl, dan kunnen we er naar kijken. En we vragen alleen naar waar je nu woont. Misschien concludeert de randstedeling die naar het Noorden is verhuisd straks wel dat hij toch op een Groninger is gaan lijken.

  Fijne feestdagen!
  HoeGekIs.nl

  • Mariella
   21 december 2013 - 17:13

   ik ben inmiddels inderdaad bijna een echte Groninger 😉
   de randstad is me te druk. ik zal even mailen, Thanks!

 • Lian
  21 december 2013 - 09:20

  Mariella, als je de bevestigingsemail niet hebt ontvangen dan is de kans groot dat de email met bevestigingslink in je Junk email of je Ongewenste Berichten is terechtgekomen. Dit gebeurt helaas af en toe.

  Op HoeGekIsNL kun je je postcode opgeven om aan te geven waar je op dit moment woont. Je kunt hierbij niet opgeven dat je onlangs verhuisd bent. Maar gemiddeld genomen zullen de gegevens over woonplaats een aardig beeld geven van hoe deelnemers over het land verdeeld zijn.

  Namens HoeGekIsNL

Leave a Reply