Wanneer ben je echt ziek?

Waarom krijg je buikpijn van stress? Waarom heeft de buurvrouw dat niet? En is dat nou psychisch of lichamelijk? Met dit soort vragen houd ik me dagelijks bezig. Mijn naam is Judith Rosmalen en ik ben hoogleraar bij het Universitair Medisch Centrum Groningen. Via deze gastblog probeer ik wetenschappelijke inzichten met het dagelijks leven te verweven.

Schoolziek?

Regelmatig is een van de eerste dingen die ik 's morgens hoor: “Ik voel me niet lekker!” En wat dan? Uiteraard mogen mijn kinderen thuisblijven als ze echt ziek zijn, maar wanneer ben je echt ziek? Soms zijn er onsmakelijke bewijzen waardoor ik het niet in mijn hoofd haal om ze naar school te sturen (maar waarbij ik ondertussen wel probeer mijn man te motiveren om thuis te blijven). Veel vaker voelen ze zich gewoon ‘niet lekker’. Als ik vervolgens met veel moeite dan mijn schema omgooi en thuisblijf, lijkt er de rest van de dag vaak weinig aan de hand en willen ze 's avonds wel ineens naar dat leuke clubje toe.

Niet te leuk

Meestal stuur ik ze dus gewoon naar school, met de verzekering dat ik ze kom halen als het niet gaat. Dat bespreek ik dan ook even met de meester/juf, maar de keren dat ik werkelijk gebeld ben om ze weer op te halen zijn - in al die jaren – op één hand te tellen. Eén keer trof ik een kind zittend aan met een prullenbak tussen zijn benen in een (gelukkig reeds) gedweilde gang tussen gruwelende overblijfkrachten. Maar over het algemeen blijkt het best te gaan als ze eenmaal op school zijn. En áls ik ze thuis houd, dan zorg ik ervoor dat ik het niet te leuk maak. Want vaak blijkt dat wanneer ze doorhebben dat ze in bed moeten blijven, school toch ineens een optie is.

Misschien hebben jullie nu medelijden met mijn kinderen, want een dagje lekker thuis hangen met mama is natuurlijk best fijn af en toe. Maar dat moet dan maar in het weekend, want mijn strategie is wetenschappelijk onderbouwd. Kinderen die veel klachten hebben zonder dat daarvoor een medische reden bestaat, blijken in de toekomst slechter af te zijn als ze veel van school thuisblijven (klik). Het is onduidelijk hoe dat komt. Het zou kunnen dat ze minder afleiding hebben van hun klachten (klik hier voor mijn vorige blog over dit onderwerp).

Onbegrepen lichamelijke klachten

Wat wel duidelijk is, is dat ik me af moet vragen waaróm mijn kind buikpijn heeft op zulke dagen. Soms voelen kinderen zich niet lekker doordat ze ongelukkig zijn op school. Dit soort lichamelijke klachten, die dus niet door een onderliggende ziekte worden veroorzaakt, komt regelmatig voor bij kinderen die worden gepest. En, niet zo verrassend, gepeste kinderen waren in het onderzoek niet beter af als ze zondermeer gewoon naar school gestuurd werden als ze zich niet lekker voelden. Dus voor ik mijn kinderen hardvochtig toch naar school stuur, probeer ik wel te achterhalen of er iets is op school waar ze tegen op zien.

Ambulance

Daarnaast heb je ook mensen die maar blijven doorgaan ondanks klachten. Dat laatste is overigens niet alleen vervelend voor de bikkels zelf, weet ik sinds een cateraar op een symposium doorwerkte ondanks het zeer besmettelijke Norovirus. Driekwart van mijn collega's kon de week erna onsmakelijke details vergelijken; voor eentje moest zelfs een ambulance uitrukken. Dus zo gauw mijn kinderen objectief aantoonbaar ziek zijn, blijven ze thuis. Maar dan liefst wel met papa.

judithkleinProf. dr. Judith Rosmalen is hoogleraar bij het Universitair Medisch Centrum Groningen, en houdt zich bezig met de relaties tussen lichaam en geest en de gevolgen daarvan voor de gezondheid.

 @JudithRosmalen

 

Meer lezen? Op Vrouwonline.nl bloggen we vandaag over Sinterklaasstress. Mét leuke uitsmijter!


10 Responses to "Wanneer ben je echt ziek?"

 • Soxx
  21 november 2013 - 09:28

  goed verhaal, Judith. Gelukkig komt het bij mij niet zo heel vaak voor, maar ik ken het dilemma. En met 2 halve binnenvetters is het verrot lastig om eruit te trekken waar de schoen op dat moment wringt.

 • esther
  21 november 2013 - 09:33

  Verrot lastig 🙂

 • Stipjes72
  21 november 2013 - 09:54

  Interessant stukje!

 • Marianna
  21 november 2013 - 09:59

  I Like deze gastblogger 🙂

 • Linda van der Klooster
  21 november 2013 - 11:16

  Ik hanteer dezelfde techniek. Werkt prima!

 • Anita
  21 november 2013 - 11:25

  Bij ons is de regel dat als je ziek bent je in ieder ’s morgens en ’s middags twee uur in je bed verblijft. Komt een kind er niet uit na die tijd en heeft geen laptop op schoot dan is kind wel echt ziek. Als de tijd wordt afgeteld is er vaak minder aan de hand..

 • Jelte
  21 november 2013 - 11:32

  Ik vind het ook altijd zo bijzonder als ik hoor dat een kind thuisblijft omdat het ‘oververmoeid’ is. Dat komt niet door school, denk ik dan.

 • Muis
  21 november 2013 - 16:41

  We hebben hier gelukkig 2 blije kinderen die met plezier naar school gaan (mag ik dat wel zeggen Esther 😉 en dit maken we eigenlijk nooit mee.
  als er wel eens een begint dan zeg ik ook direct: ok, lekker je bed in, vanmiddag niet naar de judo/ hockey/ spelen e.d..

  Met name niet als ze dan zeggen: mam, zullen we samen ergens gezellig gaan lunchen??
  Hoewel, toch verleidelijk, haha

 • Tanja
  21 november 2013 - 23:31

  Ik maakte het wel vaak mee, met name met een kind. Destijds (zo’n 25 jaar geleden) werd er amper over gesproken. Daardoor stond ik wel eens met de handen in het haar. Ik probeerde ook uit te vissen of ze “echt” wat mankeerde en probeerde haar met argumenten zoals” in bed blijven als je ziek bent” zover te krijgen dat ze naar school ging. Maar zelfs als ik overtuigt was dat ze lichamelijk in orde was, was er toch iets. En wat dat was ben ik helaas nooit achter gekomen. Want nu ze bijna 30 is “verliest ” ze zichzelf nog vaak in ziekte Heeft ze altijd wel wat en vraagt ze zo aandacht. Goed dat je er hier aandacht aan geeft, waarom is een kind “schoolziek”

 • Nicky
  25 november 2013 - 06:34

  Heel interessant stuk Judith. Mijn oudste dochter is namelijk erg vaak ziek, is begonnen nadat ze in groep 5 heel erg gepest werd. Ze zit nu in groep acht en is ze nog steeds erg vaak ziek, vooral in de winter maar wordt al lang al niet meer gepest. Ze is nooit heel erg ziek maar wel ziek genoeg om thuis te moeten blijven ivm koorts, vaak lage koorts tussen de 38.2/38.6. Ik heb al een bloedtest laten doen maar daar kwam niks uit eigenlijk.

  Is ze nu vaak ziek doordat haar weerstand toen is aangetast door het ernstige pesten? Het pesten is gelukkig al een hele tijd over maar de lage weerstand heeft ze dus nog steeds, alles wat rondgaat pikt ze op en het uit zich bij haar dus in (lage) koorts en hoofdpijn. Moeilijk hoor.

Leave a Reply