Waar erger jij je snel aan?

grease2“Waar erger jij je snel aan?”

Ik erger me er me er nogal snel aan, dingen als vragen op de tags van theezakjes. Eigenlijk wil ik liever gewoon theedrinken zonder daarbij na te moeten denken, maar nu – met mijn schoonouders op visite – wil ik het er wel even over hebben.

Scheetje

Mijn schoonvader reageert direct. “Aan mensen die in het openbaar een scheet laten”, roept hij. Nadat we zijn uitgelachen, vraag ik hoe vaak hij dat dan heeft meegemaakt. “Eigenlijk maar één keer, maar toen ergerde ik me daar behoorlijk aan”, zegt hij. “Of als je opeens iets ruikt, dat vind ik ook zo asociaal.” Hm. Ja, dat snap ik. Ik erger me ook aan ‘luchtjes’ van andere mensen. Bah.

Vragen op theezakjes

Mijn schoonmoeder is de tweede aan wie ik de vraag stel en zij antwoordt dat ze dat zo niet weet. Daar moet ze even over nadenken, zegt ze diplomatiek. Grappig, denk ik, dat je daarover moet nadenken. Mij schieten meteen een stuk of tien dingen te binnen. Van ‘troep om me heen’ en ‘teveel geluid’ tot ‘gekraak van iemand die nootjes eet’. Goed. Dat zegt dus iets over mij.

Laat maar

Paul hoeft er ook niet lang over na te denken. “Negatieve mensen”, zegt hij, “bij wie het glas altijd half leeg is.” O jee, denk ik direct, hij zou het toch niet over mij hebben? Hij vindt míj toch niet negatief? Ik wil er net naar vragen als hij zegt: “O ja, en mensen die over alles onzeker zijn.” Hu. Laat maar.

Had ik al gezegd dat ik me daar ook snel aan erger? Mensen die altijd op hun telefoon zitten!

Huh? Wat?!

De volgende in de rij is Liz. Die volgt het gesprek niet, want ze is met haar telefoon bezig. (Had ik al gezegd dat ik me daar ook snel aan erger? Mensen die altijd op hun telefoon zitten!) “Liz?” “Wat?” “Waar erger jij je snel aan?” “Stomme vragen van mijn moeder.” Gelukkig lacht ze erbij. “Valt wel mee hoor”, zegt ze. “Ik denk dat ik me het meest erger aan mensen die mij teveel opjutten.” (O ja, dat is ook een goeie!)

grease1Ergernis #6

En dan hebben we nog Annabel. Onze kleine flierefluiter-in-petticoat, die op het punt staat naar haar eerst grote feest (thema GREASE) te vertrekken. Haar in krul, roze lippenstift en kekke witte gympen gecombineerd met een stoer spijkerjack. Ze heeft de hele vraag (en het gesprek) gemist omdat ze door de kamer danste. (Ergernis #6: kinderen die niet luisteren. Ergernis #7: kinderen die niet stilzitten!)

Annabel

“Waar erger jij je snel aan, Bel?”

Het antwoord komt even snel als spontaan. “Ik zou het niet weten”, zegt ze, terwijl ze de handjive oefent. “Ik erger me niet zo snel.” Jeetje. Ik voel me opeens best een zure sukkel. Irritant zeg. Mensen die zich nooit aan iets ergeren. (Denk hierbij smiley met rollende ogen!)

En jij? Waar erger jij je snel aan?

4 Responses to "Waar erger jij je snel aan?"

 • Cris
  1 februari 2016 - 09:20

  Mmmm
  Ik geloof dat ik ook id categorie val van het ergeren aanalles, iedereen en altijd.
  Tenminste op dagen dat het weer tegenzit, collega’s zeuren en ik van mijzelf niet mag snoepen…

  Op dagen dat de zon schijnt, de vogels fluiten en het gras groen is, zijn de kleine ergernissen gesmolten…

  Ik bedenk me gewoon dat ik met m’n humeur het weer kan voorspellen!

 • misssannah
  1 februari 2016 - 11:12

  heel raar ik erger me aan mensen die een appel eten in de trein (die een hele appel rondkluiven) en dan erger ik me weer aan mezelf dat ik me daaraan erger… 🙂 🙂

 • IngeV
  1 februari 2016 - 15:30

  Ik erger me aan alle idiote mails die ik in mijn mailbox krijg als ik wat via internet heb besteld, een vraag heb gesteld bij mijn bank of verzekeraar of contact heb gehad met een overheidsinstelling. Een simpel telefoongesprek wordt gevolgd door een enquête met een diepgravend onderzoek naar de prestaties/klantvriendelijkheid enz.. Ik gooi de mails altijd weg maar je wordt blijkbaar gestalkt en gevolgd want je krijgt als het tegenzit nog 2/3 reminders.

  Verder irriteer ik me aan alle weggebruikers die nog nooit hebben ontdekt dat er een richtingaanwijzer op hun auto zit. Het lijkt wel of je een watje bent als je je knipperlicht nog gebruikt. Sta je weer voor niets te wachten bij een rotonde of weg omdat de ander te lamlendig is om dat ding te gebruiken.

 • Granny
  1 februari 2016 - 18:29

  Kinderen die bij alles wat ze doen moeten gillen.
  Werkt echt op mijn zenuwen..

Leave a Reply