Voetbal & vaatwassers

“Zo,” zei Paul, “en dan ga ik nu lekker voetbal kijken!”

De hele dag waren ze met de keuken bezig geweest. Het was nog niet echt af – hier kom ik op terug - maar wat werd het móói! En ook niet onbelangrijk: ik kon álles weer. Koken, afwassen, koffiezetten... Alleen, wat was dat nou? Terwijl ik mijn nieuwe kastjes stond te bewonderen, vormde zich onder mijn voeten een plasje. “O jee”,  zei ik. “De vaatwasser lekt!”

Verkeerd nippeltje?

Paul reageerde (in eerste instantie) heel volwassen. “O”, zei hij, “er zal wel iets niet goed aangedraaid zitten.” Hij rommelde wat in het gootsteenkastje - best handig eigenlijk dat hier het deurtje nog ontbrak, omdat de gaatjes er verkeerd ingeboord waren - miste hierdoor het begin van de wedstrijd, zette de vaatwasser opnieuw aan en plofte weer op de bank. Zo.

E-15?

Toen ik echter tien minuten later weer de keuken inliep om een kop thee te halen (wat een feest om gewoon water én kopjes weer bij elkaar te hebben) zag ik dat de vaatwasser een error gaf. E-15 zei hij. “Godver”, riep Paul. Het bleek de eerste uit een hele serie vloeken.

Help!

In één van de dozen vond ik de gebruiksaanwijzing. E-15 bleek de F7 onder de vaatwassers, stront aan de knikker, zoek hulp stond er in alle talen. Paul – technische achtergrond – ging natuurlijk eerst zelf aan de slag. Hij maakte de vaatwasser schoon, spoelde met soda en plofte na een half uur tevreden weer op de bank om de wedstrijd verder te volgen. “Opgelost!” Alleen jammer dat het net rust was, in Londen.

Doelpunt!

De wedstrijd was net weer begonnen toen de foutmelding weer verscheen. Hij deed het erom! Paul belde met degene die de vaatwasser had aangesloten, maar die zat waarschijnlijk ook voetbal te kijken. Die nam niet op. Ondertussen werd er – terwijl Paul met zijn gehele bovenlichaam in de vaatwasser verdween – op de achtergrond gescoord. Hè. Net gemist.

“Joh”, zei ik, “ga gewoon lekker voetbal kijken! Morgen bellen we de aannemer!” Toen ik dat zei kwam er direct rook uit de vaatwasser – waarschijnlijk afkomstig uit de oren van mijn man – en ik maakte me grote zorgen. Maar dat was niet nodig, zei Paul even later. Nu was het echt opgelost.

(Witte) rook?

Maar zo werkt het natuurlijk niet. Tien minuten later verscheen toch weer de foutmelding. Ik verbood Paul nog verder te knutselen. “Doe ik ook niet”, gromde hij. “Want als ik dat ding nog één keer moet doorspoelen, dan trap ik de hele keuken in elkaar!”

En terwijl ik mezelf vertelde dat met de hand afwassen heus zo erg niet was, zeker niet in een nieuwe keuken, klonk op de achtergrond het fluitsignaal. De wedstrijd was in Londen was afgelopen. Voorzichtig keek ik naar Paul, die nog immer kwade blikken wierp in de richting van de nieuwe keuken. "Hé, hooligan," zei ik, "ga je mee naar bed?"

2 Responses to "Voetbal & vaatwassers"

 • Nicky
  27 februari 2015 - 09:09

  Lol! Ik hoop binnenkort een foto te zien van de nieuwe keuken, ben zoooo benieuwd hoe het is geworden!
  Jullie gaan in elk geval heerlijk stofvrij het weekend, lekker genieten van de nieuwe keuken, vloer en toilet, Fijn!

  Fijn weekend alvast!

 • Loh
  27 februari 2015 - 21:34

  Grr, vervelend Esther. Zit je weken in de puinhoop, is je keuken zo goed als af, krijg je dit. Maar ja, helaas bij verbouwingen gaat er altijd wel ergens iets niet volgens plan…succes met de afronding van alles!

Leave a Reply