Ik vind die reclame héél gek!

Ik merk dat ik me al een tijdje druk maak over een radioreclame. Die van Second Love.

Ik vind die reclame, om maar met juf Ank van De Luizenmoeder te spreken, ‘héél gek’. En steeds vaker vraag ik me af of ik de enige ben, die er zo over denkt.

Tolerant land

Nederland is een tolerant land. Je mag in Nederland een heleboel ‘zelf weten’. Of je rookt of drinkt. Of vreemdgaat. Maar we zijn ook voorzichtig als het gaat om beïnvloeding. Zo mag de tabaksindustrie geen reclame maken en voor drankreclames geleden strenge regels. Net als voor geneesmiddelen.

Ben jij gelukkig getrouwd?

Maar kennelijk mag je wel mensen oproepen om een ander te bedriegen. Want dat is wat Second Love doet. (“Ben jij gelukkig getrouwd? Ik ook!”) Sterker nog, er wordt gesuggereerd dat vreemdgaan de oplossing is voor je huwelijkscrisis. (“Of ik een oplossing wist voor haar relatieprobleem? Ja. Second Love.”) Nu ken ik best veel stellen waarbij er één van beiden is vreemdgegaan. En nooit was het de oplossing voor het relatieprobleem. De enige die beter wordt van vreemdgaan, is de relatietherapeut. Of de advocaat.

Tot zover mijn gevoel over die reclame. Maar hoe zit het met de regels?

Goede smaak en fatsoen

Ook daarover ben ik verbaasd: de Reclame Code Commissie schrijft voor dat reclame in overeenstemming dient te zijn met de wet, de waarheid, de goede smaak en het fatsoen. Dat is de basis van het wet, die voor het laatst werd herzien in 2014.

Daarnaast mag reclame ook niet nodeloos kwetsend zijn, misleidend zijn, strijdig met het algemeen belang, de openbare orde of de goede zeden. En reclame mag ook geen bedreiging inhouden voor de geestelijke en/of lichamelijke volksgezondheid.

"Let op! Vreemdgaan kan je relatie schaden! Het kan verdriet en echtscheiding veroorzaken!" - Second Love

Check, check dubbelcheck: volgens mij worden de reclames van Second Love overal op afgekeurd. En dan ben ik pas bij punt 5 van de regelgeving. Eigenlijk vind ik het best bijzonder dat deze reclame ‘mag’. Ik vind mensen oproepen om vreemd te gaan namelijk ernstig in strijd met de goede smaak en het fatsoen.

Gelukkig niet getrouwd

Ikzelf ben niet gelukkig getrouwd. Sterker nog, ik ben gelukkig níet getrouwd. Ik ben prettig samenwonend en ik ben niet bang dat een van ons vreemdgaat. Het lijkt me vreselijk als dat gebeurt. Maar als het ons 'overkomt', dan hebben we wat op te lossen en uit te praten. En dan hopen dat het nog goedkomt. Ik ben niet zo naïef dat ik denk dat je 'vreemdgaan' kunt uitbannen. Het gebeurt. Net zoals een heleboel andere dingen die niet 'niet lief' zijn.

En om daar nou reclame voor te gaan maken. Nee. Ik vind dat echt raar.

Wat vinden jullie?

2 Responses to "Ik vind die reclame héél gek!"

 • Katrien Pancras
  28 januari 2018 - 20:03

  Wat mij betreft mag iedereen zich buiten de wat officiëlere relatie best ook met anderen bezighouden.
  Maar niet stiekem, gewoon ernaast, met beider medeweten.
  Ik begrijp je probleem met de advertenties van Second Love, zeker met die laatstgenoemde.
  Die zou tenminste toch moeten luiden: “Of ik een oplossing wist voor HUN relatieprobleem? Et cetera…”
  En ook die eerste kan makkelijk anders, bijvoorbeeld: “Zijn JULLIE gelukkig getrouwd? WIJ ook!”

 • Tanja
  31 januari 2018 - 16:09

  Ook ik erger me sowieso aan het concept. Dat mensen om vreemd te gaan nog hulp nodig hebben. En dat ze dat willen op deze manier willen is al een teken dat er iets heel erg mis is in hun relatie. En daar springt Second Love bewust op in. Niet vreemd gaan door een (kortstondige) verliefdheid maar op deze zakelijke manier. En dan ook nog het lef hebben om te zeggen dat het goed kan zijn bij relatieproblemen. Ik vraag me af wat relatietherapeuten hiervan vinden.Maar op mij komt het op zijn minst als misleidend voor. In iedere relatie heb je ups en downs en goed nadenken wat je wil en veel met elkaar praten lijken me eerder een oplossing te bieden dan vreemdgaan. .

Leave a Reply