Vijftig procent belasten is nog altijd vijftig procent kut!

“Ha”, zei de orthopeed, toen we ons direct na de vakantie in het ziekenhuis gemeld hadden, “een zebrabeen!”

beenEn inderdaad. Zo vlak na de vakantie zag je precies waar Liz’ brace gezeten had, witte strepen op een bruin been. Een soort gestreepte rups met twee oogjes op de knie, waar kleine littekens zaten.

Goedkeurend knikken

Zowel de orthopeed als de fysiotherapeut bekeken de knie. Knikten goedkeurend. Hij boog uitstekend. Geen vocht meer in. Littekens mooi genezen. Niet stabiel – logisch, er miste nog steeds een kruisband – maar de meniscus leek zich goed te houden.

Tien procent?!

“Vanaf nu mag je het been tien procent belasten”, zie de fysiotherapeut. Eh. Tien procent? Tíen? Ja. Tien procent. En de brace bleef om tot de volgende operatie. Vólgende operatie? Jazeker. “Nu moeten we doorpakken, anders gebeurt dit zo weer”, aldus de orthopeed. “Optrainen tot half oktober en dan doen we de kruisbandreconstructie.”

Tien procent belasten. Negentig procent krukken. Honderd procent kut.

Een week later hadden we het nieuws verwerkt. We wisten het natuurlijk eigenlijk wel. Zoiets gaat niet snel en eigenlijk is het goed nieuws dat Liz na de operatie in oktober kan beginnen met het échte herstel. Oktober 2016 mag ze weer sporten, zo ziet het er nu naar uit.

Geen leuke manier

Maar toch. Voor het eerst naar de middelbare school en dan op krukken. Elke dag gehaald en gebracht worden door je ouders (in elk geval voorlopig, fietsen zit er wel weer in, ergens de komende weken), lessen missen vanwege wéér een operatie, er zijn leukere manier om het jaar te beginnen.

P1040550Vijftig procent kut

Kortom. De rolstoel doet nog steeds dienst. Inmiddels mag ze haar been weer vijftig procent belasten (maar het blijft dus nog vijftig procent kut) en daar moeten we het mee doen. Het gaat al wel beter hoor, ze kan al steeds meer zelf.

Maandag begint school. En dan start naast Mandelzorg Mamma ook Taxi Mamma.
Arm kind.
(En arme mamma.)

Tagged , ,

9 Responses to "Vijftig procent belasten is nog altijd vijftig procent kut!"

 • Gina
  22 augustus 2015 - 13:37

  Ik weet hoe jij je en vooral Liz zich voelt. Ik heb op dit moment een gescheurde meniscus, alleen door op mijn hurken te gaan zitten. Ik loop dus ook met krukken. Over 3 weken volgt de operatie, dan hopelijk van de pijn af (doet verrekte zeer!!!).
  Sterkte Liz (en jij)

 • Esther Vuijsters
  22 augustus 2015 - 16:03

  O Gina, waarom wachten ze zo lang met opereren?! Kom je gewoon op de wachtlijst? Bij Liz was het misschien sneller omdat de meniscus ook dubbelgeklapt zat, kennelijk is dat reden voor direct ingrijpen. Maar in de week tussen het ongeluk en de operatie heeft ze inderdaad ook veel pijn gehad. Gelukkig nu al stuk beter, eigenlijk geen pijn meer. Vooral erg onhandig. Heel veel succes met je operatie en met het herstel. De pest met hechten van meniscus is dat het heel kwetsbaar is, na de kruisbandreconstructie mag ze veel sneller weer lopen.

 • Linda van der Klooster
  22 augustus 2015 - 16:06

  Balen zeg!
  Veel sterkte Liz en Taxi Mam

 • Gina
  22 augustus 2015 - 16:20

  Ik heb nog geluk. Bij ons (standaard)ziekenhuis heb je een wachtlijst van 10 (!) weken eer je een orthopeed hebt gezien. Gelukkig is bij een ander ziekenhuis de wachtlijst veel korter. Een meniscusoperatie heeft sowieso geen prioriteit.ik krijg dus een meniscectomie ,ik blijf maar lachen, anders ga ik huilen….zit al 4 jaar in de ziekenhuislappenmand ?

 • sylvia
  22 augustus 2015 - 17:09

  Jemig dat is echt niet leuk om zo te starten volgende week 🙁
  Sterkte voor haar en jullie maar vooral heeeel veeeel plezier op de nieuwe school!!!

 • Granny
  22 augustus 2015 - 20:20

  Bijna naar school.
  Liz en Mama….sterkte!!
  Annabel ook natuurlijk!!
  Allemaal weer even wennen.
  XXX

 • Eline
  24 augustus 2015 - 11:02

  Sterkte & bijzondere foto (s)

 • KarinH.
  26 augustus 2015 - 13:35

  Jeetje, wat lastig en vervelend voor de komende tijd. Gelukkig is er dus wel kans dat Liz weer vrij veel kan gaan doen? Dat is wel positief. Grappig die gestreepte rups met oogjes.
  Veel sterkte voor jullie.

 • and3as
  17 januari 2017 - 02:17

  Sterkte!

Leave a Reply