Verspreken mag, zorg met een lach!

 "Ik ben geen medici."

"Nee. En je bent ook geen neerlandici!" (Vivaforum)

Mijn verloskundige vertelde me eens dat ze ooit was gebeld door een vrouw die meende dat ze zeven centimeter ontsluiting had. Op de vraag hoe de vrouw dat zo precies kon weten kreeg de verloskundige te horen dat de man des huizes dit had opgemeten. Met een geodriehoek.

#verspreekuur

Tegenwoordig hoef je voor dit soort hilarische verhalen niet meer te wachten tot de spreekwoordelijke verjaardag. Je kunt gewoon naar Twitter gaan en zoeken op #verspreekuur. Daar lees je namelijk alles over patiënten die hun hoofdpijn ‘onder de knie’ hebben, lijden aan ‘bodyline’ of last hebben van een ‘pleurislong’.

“Verspreken mag, zorg met een lach”, aldus dokter/docter Jochen Cals, huisarts te Sittard.

Er wordt getwitterd door medici maar ook door patiënten. “De arts noemde mij Mirena in plaats van Miranda” schrijft iemand. En wat te denken van de student geneeskundige die een ritje mocht maken in een Ferrari Testosterone? Zelfs tandartsen wagen zich aan #verspreekuur getuige de quote: “Mijn patiënt onderging naar eigen zeggen een wortel-anaalbehandeling!”

Anaal

En over anaal gesproken. Wel eens gehoord van een distel in de bibs? Of een fiscus bij de anus? (fistel) En dan moet daar ook nog een thermometer bij?! “Nee hoor”, meent een patient, “wij meten de temperatuur thuis altijd oraal. Via het oor.” Bijzonder!

"De financieel medewerker van de afdeling orthopedie heeft de fracturen de deur uit gedaan!"

En het blijft lachen op #verspreekuur. Een chirurg die graag een ‘pijnlijk onderwerp wil aansnijden’, een patiënt die een lichamelijk klacht wil indienen, een ander die ‘heel erg’ allergisch is voor.... bijwerkingen! Welke medicijnen hij gebruikt? Accuzuur (acetylsalicylzuur) misschien of foetsidin (fucidin), belp-hagelzalf (blepha-gel) of zou hij gewoon last hebben van zijn slachtaderen?!

Zusje van patiëntje in ziekenhuis: “Ze mag nog niet naar huis. Ze zit nog vast aan een draadje.”

Tja. We blijken te lijden aan heel bijzondere ziekten op Twitter. Het carpool-tunnelsyndroom, jeugd-luisjes, boezemvibrators en aambeelden. Aan die zogeheten ‘aambeelden’ kan je wel wat doen zegt een patiënt. “Geef me maar Sperti’s, dan strompelen ze vanzelf weg!” (Denk hier een plaatje bij!) En als je ondertussen dan misschien niet meer zo goed naar de WC kan, vraag dan om een ‘climax’, zodat de boel lekker wordt doorgespoeld.

“Ik wil geen steunkousen en niet geswaffeld (gezwachteld) worden!”

Kortom, veel tips en good laughs op #verspreekuur. De ‘eierkoek’ die na het kind wordt geboren, zombievoeding (sonde) en bij hoofdpijn gewoon een parasitamolletje. Of een gastronomisch onderzoek als het niet verbetert. Of runderfoto’s. En als je het écht niet meer ziet zitten, tja, dan kan je nog altijd naar de necroloog! (Maar dat zou ik echt tot het laatst bewaren!)

U bent van harte uitgenodigd om mee te doen op Twitter!

Op de hoogte blijven van mijn columns en blogs? Like mijn Pagina op Facebook of volg me op Twitter.

6 Responses to "Verspreken mag, zorg met een lach!"

 • Brie s
  12 mei 2014 - 20:57

  Ik ga s ff lezen op twitter!
  Je tip om esf14 te volgen via Twitter maakte het songfestival een stuk leuker!!

 • Kdb
  12 mei 2014 - 21:49

  Geweldig 🙂 een client zei ooit dat ze aan het anaaltunnelsyndroom werd geopereerd. Ik moest mijn lach inhouden 🙂

 • Peet
  16 mei 2014 - 14:45

  Vanochtend een mooie gehoord voor je: “die artsen houden elkaar mooi de hand boven water” 🙂

  • esther
   16 mei 2014 - 14:53

   O, die is echt goed! Ik maak hem even tutti van de dag, dank je voor het delen.

 • Corine
  17 juli 2014 - 15:38

  Het is te lang geleden dat ik in de openbare apotheek werkte om al die missers te onthouden, maar ik heb regelmatig mijn lachen moeten inhouden. De enige die ik heb onthouden is de metmorfine, die een oude mevrouw altijd wilde. Was toch echt metFormine. En we gingen het zelf op een gegeven moment verkeerd zeggen….

 • Mathilda Wijbenga
  17 oktober 2017 - 16:32

  een standaard rijtje wat ik vaak als triagist noteer bij gebruikte medicijnen: eenapril (enalapril) maar soms ook bamidipine (barnidipine) en inderdaad iets metmorfine (metformine) en alle varianten op paracetamol: paarse mol, parasol…

  Overdag als praktijkondersteuner kom ik ook weleens leuke dingen tegen, maar dit schiet me zo te binnen. Oh ja, en natuurlijk de man die graag iets pijnstillends wilde, want de dokter had testikels (divertikels) in zijn darmen gevonden….

Leave a Reply