Vakantieverslag Ardeche I van III

De regen roffelt op het plastic dak van onze Franse veranda, terwijl ik mijn vakantieverslag schrijf. De notenboom staat er triest bij en uit de bloeiende magnolia lekken dikke tranen. “Frankrijk huilt”, zucht Lizzy, “omdat wij weggaan.” En inderdaad, het afscheid is om te janken.

Het begin

Want na twee weken fantastisch weer (en één dag noodweer waarop we met braai en al ons terras afspoelden) valt het ons zwaar om de koffers weer te pakken. Het lijkt nog maar zo kort geleden dat we op de heenreis overnachtten in Les Celestins, ons ‘thrillerhotel’ in Vals-les-bains.

P1050393

Thrillerhotel?

Ja, want met zijn stoffige opgang, vaal gekleurde muren en gietijzeren balkonnetjes vormde het onderkomen een prima decor voor een sappige whodunnit. Althans, dat vond Lizzy. “Ik zie het al voor me”, zuchtte ze, terwijl ze in het diffuse licht van haar kamer aantekeningen maakte in haar vakantieboek, “geesten en een moord. En dat de kamernummers opeens waren geschreven in bloed.”

Jaja, literaire spirit die dochter van mij. Alleen was ze ’s avonds uiteindelijk zó bang van haar eigen verhaal dat ze niet meer met haar zusje op de kamer durfde. Wat een held.

P1050439

P1050408

Het 'les bains' gedeelte

De volgende ochtend lagen we al vroeg in het ‘les bains’ gedeelte van Vals-les-bains. Heerlijk, om zo die lange autorit van ons af te spoelen (Annabel op een viaduct ergens bij Vianen: “Je kan wel merken dat we in de bergen zitten!”)

Tot een uur of twee zwommen we rondjes in het zwembad (veel meer mocht er ook niet) terwijl ik me koortsachtig probeerde te herinneren waar ik ook alweer de zonnebrand had verstopt. Met mijn meest onschuldige gezicht meldde ik me uiteindelijk maar bij de badmeester die me uitlachte en zei dat hij me wel zijn fles zonnebrand wilde lenen, op voorwaarde dat híj mijn rug mocht insmeren. “Je ne comprends pas!” zei ik snel waarna ik er met zijn zonnebrand vandoor ging. Mijn Frans is prima hoor. Maar nu even niet.

P1050406

Proost!

Einde van de middag reden we op ons gemak de laatste dertig kilometer naar camping La Bastide en Ardèche alwaar we hartelijk welkom werden geheten door de Nederlandse Inge en haar mensen. Uitgerust, en op en top in vakantiestemming, rukte ik de eerste fles roze ‘crémante’* open. Er zouden er nog vele volgen. “Proost!” riep ik naar onze vrienden, die inmiddels hun intrek hadden genomen in de caravan naast ons. "Proost!" riepen ze terug. "Op God in Frankrijk!" "Amen."

En zo pakte Het Alternatieve Plan van Paul (waarbij we alle kilometers op vrijdag reden in plaats van op bijna-zwarte zwarte zaterdag) uiteindelijk dus bijzonder goed uit. Echt, hij is lang niet gek, die man van mij!

*Spellingscorrectie: “Crémante? Bedoelde u misschien ‘crematie’?”

NB, mijn kijk-op-het-nieuwblog op vrouwonline.nl start aanstaande maandag weer!

10 Responses to "Vakantieverslag Ardeche I van III"

 • Jolanda
  11 augustus 2013 - 14:46

  Wat een geweldig leuk vakantieverslag deel 1. Welkom thuis weer!

  • esther
   11 augustus 2013 - 15:17

   dank je dank je 🙂

 • Margot
  11 augustus 2013 - 15:20

  Ha ha, welkom terug! Lizzy bang van haar eigen verhaal! Dan is het vast goed!

 • Judith
  11 augustus 2013 - 21:32

  Leuk!
  Ben benieuwd naar de rest van de verhalen.
  Wij zaten ca. 5 km verderop in juni.
  Zo mooi daar.

  • esther
   11 augustus 2013 - 21:54

   Ja! Leuk Judith, ik volgde het op FB! 🙂 Tanja, 🙂

 • Tanja.h
  11 augustus 2013 - 21:47

  Heel leuk verslag van een iets te voorbarige Belle ,een fantasierijke Liz, een lang niet gekke Paul en een zonnebrand dief 🙂 Dat hotelletje had ik graag gezien, de louche ziet er schitterend uit! Frankrijk huilt……..ik snap heel goed dat het afscheid moeilijk was.

 • Pantervrouw
  12 augustus 2013 - 12:07

  Heerlijk verslag, grappig en het je taalgrapjes maken mijn taalhart blij 🙂
  Leuk zo’n dochter die zichzelf nachtmerries aanschrijft! (zoiets als aanpraat, maar dan schriftelijk).
  Heel slim dat selectieve Frans 🙂
  Hahaha die rare spellingscontrole!!

  Leuk zo’n vakantie!!

 • Smaatje
  12 augustus 2013 - 23:58

  Geweldig om je vakantieverslag te lezen… Wij zaten ook in die omgeving in dezelfde periode als jullie. Ook wij zijn bij het lavendelmuseum, de grotten van Madeleine en Pont d’ Arc geweest…… Leuk idee dat we elkaar tegen hadden kunnen komen!! Wat is de Ardèche mooi, vind je ook niet??

  • esther
   13 augustus 2013 - 09:24

   Nou!! Ik mis het!! De bergen, de platanen en de bloeiende acacia’s!!

 • Marjan
  18 augustus 2013 - 13:26

  Wat grappig, we zaten blijkbaar heel dicht bij elkaar in de buurt! Met dezelfde constructie qua overnachting en ook wij doen dat volgend jaar weer!

Leave a Reply