Vakantie (verslag) Normandie ~ Operatie Overlord

Daar zijn we weer! Met gemengde gevoelens ben ik teruggekeerd uit het Normandische. Want het is fijn om thuis te zijn, maar niet fijn om de vakantie weer 'gehad' te hebben.

Normandië is bijzonder en hoewel ik slechts een klein stukje heb gezien, vond ik er echt prachtig. Het gele graan, de blauwe zee en de gouden stranden vol schelpen; Cote de Nacre betekent niet voor niets 'parelmoeren kust'. Maar Normandië is ook wreed en ruig. Overal voel je de oorlog en op stranden als Omaha, Juno en Goldbeach lopen de geallieerden met je mee. Bijna letterlijk, zoals in het filmpje in het musée Canadien in Courseulles sur mer.

img_7052"As we moved further from the mothership and closer to shore, it came as a shock to realize that the assault fleet just behind us had completely disappeared from view. Suddenly there was just us and an awful lot of ocean!"

Duizend bommen en granaten!

Veel oorlog dus, ook af en toe in onze caravan als ik het wel genoeg vond met bommen en granaten en Paul daar heel anders over dacht. Gelukkig vonden we een compromis in steden als Bayeux, Caen en Arromanches, waar heden en verleden op verschillende niveaus met elkaar vervlochten zijn. De vlinderserre was echt vredig en de wandelingen door de oude steegjes en langs kathedralen spraken tot de verbeelding. In Honfleur aten we het lekkerste ijsje ooit, terwijl we uitkeken op schilderachtige huisjes langs de kust.

Geen wonder dat de impressionisten hier graag kwamen om te schilderen!

img_7899

Be careful what you wish for

Ja, een mooie streek, dat Normandië. Zelfs in de regen is het mooi. Alhoewel ik het toch liever droog had. Opvallend trouwens, dat je dan naar een streek - vrij noordelijk - gaat omdat je geen zin hebt in de hitte, dat het dan de eerste twee dagen 39 graden is. Ik wist niet wat me overkwam. “Nou, dat mag wel wat minder”, mopperde ik tegen Paul. En dat had ik natuurlijk niet moeten zeggen, een week later was het nog maar 17 graden en liepen we in lange broeken!

Fijn: geen wespen, vliegen of muggen in Normandie!
Minder fijn: hooiwagens en een dochter (Annabel) die in elke hooiwagen een 'special friend' zag en Paul verbood om met de vliegenmepper achter 'hooivlieg' aan te gaan, 'want hij is mijn vriend!'.

Krabben en Pokémons

Het voordeel van de koelte was wel dat ik er erg lekker sliep. En dat ik lekker kon lezen, op ons overdekte terrasje bij de caravan. We spraken een paar keer af met vrienden (toevallig ook daar in de buurt op vakantie) en we vingen krabben en Pokémons langs het strand van junobeach. Ikzelf was meer bezig met die app die je wijst op glazen Chardonnay in de buurt (klik), die bleek me opvallend vaak in de richting van de Super U te sturen. Leuke app joh! Misschien sliep ik daarom wel zo lekker.

De Britse, Canadese en Amerikaanse 'cemitières' waren indrukwekkend. De Duitse ook, maar die had toch wat minder allure en was een beetje eh.. weggemoffeld.

Operatie Overlord

De laatste dagen was de zon tamelijk afwezig. “Zo’n app met plattegrond waar je de zon kan vinden, dat zou pas een succes zijn!” grapte ik, terwijl ik de natgeregende handdoeken uitwrong. “De geallieerden zeurden in 1944 ook niet over het weer”. zei Paul. “Nou, Operatie Overlord werd anders wel uitgesteld vanwege het slechte weer!” merkte Liz op. “Misschien kunnen wij ons vertrek naar huis dan ook uitstellen?” vroeg Annabel hoopvol.

img_7900

Afscheidscadeautje

Maar nee, de laatste dag werd niet uitgesteld. Hij arriveerde precies op tijd, met zón op de zondag! Een Normandisch cadeautje als afscheid. Nog even lekker zwemmen, kletsen met de Engelse buren en tenslotte voor de laatste keer mosselen eten in 'ons' dorpje aan de kust.

Daarna: Inpakken en wegwezen. De koffers kwamen onder het bed vandaan en werden weer gevuld. Mijn hardloopschoenen zaten er nog onuitgepakt in. Oeps.

De meiden hadden het weer leuk met elkaar. Lekker zwemmen, over de camping zwerven en yatszee spelen. Maar soms ging het even niet zo goed. Lizzy: "Annabel! Vandaag ben je écht mijn grens overgeschreden!"

img_7901

2 Responses to "Vakantie (verslag) Normandie ~ Operatie Overlord"

  • Tanja
    10 augustus 2016 - 05:47

    Een beslist humorvol verslag van jullie vakantie 🙂 Dat weggemoffeld vond ik een geniale uitdrukking van je! Mooie foto’s bij je teksten, een prachtig land! Alleen is er een nadeel, moi en mijn lief spreken geen Frans! Ik liet die taal heel snel vallen op school, ik verstond er niets van. Die gasten spreken ook zo snel. En nu heb ik altijd gehoord dat Fransen geen Engels of Duits willen spreken en die talen ben ik wel machtig. Dus voorzie ik een Babylonische spraakverwarring als we naar Frankrijk zouden gaan. 🙁 Verder dan een paar gerechten, dranken en un chien, un homme en une femme kom ik echt niet.

  • normandie
    31 maart 2018 - 12:51

    Prachtig vakantieland toch hé, Frankrijk. Mooi verslag! Normandië, streek met een donker verleden, maar o-zo-mooi!

Leave a Reply