Uit de oude doos: krankzinnigheid

rp_m1nxg55cfb30.jpgBegin 2007, Annabel 1,5 Liz 3.

We zijn een nieuwe fase ingegaan.

Annabel kan staan en wij staan achter haar. We proberen te voorkomen dat ze ongelukkig valt, een beker omtrekt of een stuk huisraad opeet. Haar ‘die, die’ en ‘dat’ zijn even dwingend als duidelijk.

Weggooien

Lizzy ziet het allemaal met lede ogen aan. “Kan ze haar kop niet houden,” vraagt ze geërgerd. Voor het eerst begint ze echt de nadelen van haar zusje te zien. “Ik wil haar niet meer,” zei ze vanmorgen, “ik denk dat ik haar maar weggooi!”

Auw!

Ik kan het wel begrijpen. Opeens moet Annabel elke seconde van de dag in de gaten gehouden worden. Mamma rent steeds weg omdat Annabel weer valt. En áls Lizzy dan een keer leuk samen wil spelen, omzichtig en beschermend, dan doet Annabel haar pijn.

Want pijn doen, dat kan ze goed. Harentrekken, knijpen, priemen. In bad speelt ze bankschroefje met mijn tepels. Een knuffelpartij eindigt er vaak mee dat ze haar vier tandjes venijnig in een arm stempelt. Dreumesen zijn kleine sloopmachientjes, echt waar.

prúhúlúhébak

En dus zit ik regelmatig met twee boze kindjes. De één huilt om aandacht. De ander kríjgt aandacht maar huilt evengoed. Beiden kijken boos naar mamma (die dan ook bijna in tranen uitbarst) en gaan canonkrijsen. “Ik gooi haar in de prúhúlúhébak!” huilt Lizzy. “Til me op en je bent van me af,” jammert Annabel.

Het is een fase

En dan soms, heel soms, temidden van de chaos, word ik opeens overvallen door een lachkriebel. Dan zie ik mezelf ineens staan tussen die twee gierende grieten en dan moet ik gewoon lachen van ellende. “Het is een fase,” zegt Paul. Maar ja, dat waren het Jura en het Krijt ook. Ik giechel zenuwachtig. “Kijk mij nou!” roep ik tegen denkbeeldige toeschouwers, “ik maak er een zooitje van!” Ik ga harder lachen. Ik snik tussendoor. Zucht. Wat móet ik hier nou mee?”

Afijn. Zoals een komiek al eens opmerkte: ‘Krankzinnigheid is erfelijk. Je krijgt het van je kinderen.’

3 Responses to "Uit de oude doos: krankzinnigheid"

 • Granny
  8 maart 2015 - 19:35

  Wat een popje was het toch!!

 • Scooter
  8 maart 2015 - 19:48

  Nog steeds toch, Granny? 😉

 • Scooter
  8 maart 2015 - 19:49

  Dat je nog niet klaar bent met typen en toch op submit klikt … Het zijn allebei mooie meiden wilde ik er nog achteraan zeggen.

  Het lijkt erop dat het uiteindelijk wel goedgekomen is, Esther 😀

Leave a Reply