Tips voor het voeren van een functioneringsgesprek met uw partner M/V

tips voor functioneringsgesprek

Een van de belangrijkste functioneringsgesprekken die u binnenkort gaat voeren is degene die u voert met uw partner. Veel mensen vinden dit lastig. Daarom vandaag enkele tips.

Tips voor het voeren van een functioneringsgesprek met uw partner M/V

Planning

1. Een goed gesprek begint met een goede planning. Kies een gunstig moment. Bijvoorbeeld direct na de seks (bij mannen) of ruim vóór de menstruatie (vrouwen). Stel uw partner op zijn/haar gemak. Bedenk dat het gesprek – zeker voor een onervaren partner – confronterend kan zijn.

Taalgebruik

2. Let op uw taalgebruik. Gebruik geen moeilijke woorden of te lange zinnen. Taalniveau A2 (korte en eenvoudige boodschappen, langzaam en duidelijk spreken) voldoet, bij een iets slimmere partner - of bij vrouwen - uitwijken naar B1. Maak van het gesprek een positieve, stimulerende ervaring. Eventueel kunt u de punten inzichtelijk maken middels een PowerPointpresentatie.

"Ik begrijp mijn vrouw gewoon vaak niet. Hoe moet ik snappen dat ze wil dat ik ga stofzuigen als zij met haar ogen rolt?" (Stefan, 33 jaar)

functioneringsgesprek tips3. Doe aan co-creation: hoe meer u uw partner M/V betrekt bij het gesprek, hoe beter dit zal verlopen. Vergeet vooral niet positieve resultaten te benoemen. Heeft uw partner moeite met bepaalde taken? Stel een rollenspel voor, of geef goed/fout-voorbeelden.

Call to actionplan

4. Maak – zeker voor partners M – een duidelijk call to actionplan. Stel voor het takenpakket uit te breiden maar stel haalbare doelen. Een man die nooit iets in het huishouden heeft gedaan kan niet meteen de hele bovenverdieping in zijn eentje doen.

Streef naar transparantie; ramenlappen is vaak een verhelderend klusje!

5. Toon belangstelling voor degene met wie u het gesprek voert. Vraag naar de verhoudingen met de overige gezinsleden en eventueel de huisdieren. Pas op voor de vrouwenvalkuil: als uw gesprekspartner vraagt ‘wat vind je nou écht van me’, geef dan geen antwoord. Houd het zakelijk.

Noodzakelijke arbeid

6. Leg uit dat door de aanwezigheid van de zogeheten ‘noodzakelijke arbeid’ overwerk soms nodig is. (Vooral mannen hebben hier moeite mee.) Zit uw partner nog in zijn of haar proeftijd of is er sprake van een jaarcontract? Leg dan uit dat de juiste werkhouding op lange termijn zeker zal worden beloond. Vergeet niet uw partner op het concurrentiebeding te wijzen!

"Op de bank met de afstandsbediening? Dat noemen wij televisiemanagement!"

7. Probeer uw partner te motiveren een cursus te volgen. LOI biedt tegenwoordig speciale online cursussen op het gebied van vrouwenpsychologie, omgaan met lastige mannen en huishouden 2.0 aan.

tips-voor-het-voeren-van-een-funtioneringsgesprek8. Doe aan emotie-management. Soms kunnen de emoties in functioneringsgesprekken hoog oplopen. Emoties zijn belangrijk, maar niet altijd even functioneel. Gaat u partner huilen? Stel een pauze voor. Gaat u huilen? Ga in therapie.

Secundaire arbeidsvoorwaarden

9. Wanneer het gesprek teveel over geld gaat, probeer uw partner dan te motiveren door middel van secundaire arbeidsvoorwaarden. Geld mag bij een competentieplan nooit de belangrijkste reden zijn. Welke voorwaarden er zoals kunnen woorden voorgesteld kunt u zelf bedenken. Sommige mannen zijn al heel gelukkig als ze elk weekend Chinees mogen halen.

10. Vermoedt u dat er ondanks uw goede bedoelingen toch problemen gaan ontstaan (niet-productieve werkhouding, afspraken niet nakomen, uw partner verricht werk voor de concurrent) begin dan nu van het aanleggen van een dossier.

Sluit het gesprek positief af: u beiden gáát ervoor!

Vind je deze blog leuk? Deel hem dan via FB, Twitter of plaats een reactie en wie weet win jij een superleuk Sanoma Tijdschriftenpakket! Deze actie is inmiddels afgelopen, de winnaar heeft mail!

4 Responses to "Tips voor het voeren van een functioneringsgesprek met uw partner M/V"

 • Eline
  7 november 2014 - 12:09

  Ik zou ook wel graag wat tips hebben om een functioneringsgesprek met kinderen te kunnen voeren 🙂

 • Tanja
  7 november 2014 - 22:40

  Ik vond je blog heel leuk en herkende heel veel goede punten. Ik heb nl als oudgediende, 32 jaar met (dezelfde) partner al heel wat functioneringsgesprekken gehad 🙂 Bij ons werkt ook goed de time out. we spreken van te voren af dat als de gemoederen te hoog oplopen een van ons twee even wegloopt. Bv naar het toilet of zo. En dat we na ongeveer 10 minuten weer verder gaan.Dus niet alleen bij tranen even stoppen 😉 Ik vond jou manier van plannen geniaal “ruim vóór de menstruatie (vrouwen) ” Vooral die toevoeging vrouwen hahaha Mijn lachspieren kregen weer de nodige beweging 😀

 • Brie S
  7 november 2014 - 23:06

  smile:-)

 • Mariella
  8 november 2014 - 14:10

  Hij is goed 😀
  Ik kijk trouwens vaak eerst even hoe de bui is bij lief; is ie niet zo goed dan wacht ik wel een dagje 😉

Leave a Reply