Ticket to the eclipse!

Wie kan zich de eclips van 1999 nog herinneren?

Stond jij ook buiten? Ik wel. Zie me nog staan, met mijn collega’s van toen. Brilletjes op, kijken naar.... niets. Want het was bewolkt. Maar het voelde wel heel raar. Overal vielen schaduwen en het was net of iedereen zijn adem inhield. Er reden geen auto’s, de vogels zwegen en heel even dacht ik dat de voorspellingen wáár zouden zijn. Dat op die dag de aarde zou vergaan.

Natuurwetten

Zonsverduisteringen hebben iets magisch. En er wordt van alles aan toegeschreven. De natuurwetten zouden tijdelijk niet meer gelden, de slinger van Foucault maakte vreemde bewegingen toen men onderzoek deed naar zwaartekracht en magnetisme tijdens de eclips en nauwkeurige gravimeters gaven afwijkende metingen. Om nog maar de zwijgen van het effect dat een totale zonsverduistering zou hebben op mens en dier. Sinds ik er eentje heb meegemaakt weet ik; het is een bijzonder verschijnsel.

Heroes

De serie die ik momenteel op Netflix kijk – Heroes – doet ook iets met de Eclips. Een selecte groep burgers kreeg bijzondere krachten na een totale zonsverduistering en ook later in de serie blijft het natuurverschijnsel een belangrijke rol spelen. Het verhaal slaat natuurlijk nergens op, maar het is een spannende serie en het is ook nog eens mooi gefilmd. Ik kijk dus geboeid verder.

Zonnediameter

Nou wil het toeval dat we dit jaar weer een heel behoorlijke zonsverduistering kunnen verwachten. Weliswaar geen totale, maar toch eentje met een zonnediameter van 84,2%.  Wel kijken hoor, want de volgende gedeeltelijke zonsverduistering is pas weer in 2021 te zien in ons land. Nog mooier is natuurlijk de totale zonsverduistering boven de Atlantische Oceaan, de Faeröer Eilanden, Spitsbergen en de Noordpool. En die kan je dan ook nog eens uit de lucht bekijken!

Ticket to the eclipse

Via deze site kan je kans maken op een ticket to the eclipse, een zonsverduistering vanuit de lucht! En je mag nog iemand meenemen ook. Ik zeg: inschrijven. (Ik heb dat als Eclipse-fan natuurlijk al gedaan)

En als je dan wint, neem je mij dan mee? (Dan kijken we wat een zonsverduistering vanuit de lucht met een blogger doet, heul leerzaam!)

Foto vond ik hier.

6 Responses to "Ticket to the eclipse!"

 • Hood
  19 februari 2015 - 10:19

  Me net aangemeld voor de ‘Ticket to the Eclipse’ van Transavia. Ik moet wel winnen want ik kreeg als code 9812 ET! Dat is Esther nog vergeten te vermelden bij de bijzondere fenomenen tijdens een zonsverduistering; kennelijk ook grote kans op ontmoetingen met buitenaardse wezentjes….!

 • Miran
  19 februari 2015 - 10:50

  Ik heb me ook ingeschreven! Ik weet het nog. Wij waren toen dooor cdtjes aan het loeren 🙂

 • Moi
  19 februari 2015 - 11:00

  Ik ben ook van de partij! Heb de eclipse van 1999 nog heel goed in mijn geheugen, wij waren toen op huwelijksreis in Hongarije en hebben hem volledig gezien, was fantastisch!

 • Enke
  19 februari 2015 - 11:15

  Ik stond met mijn zoon in de tuin in mijn nachtpon. Op dat moment had ik een hersenbloeding en kort daarna ben ik opgenomen voor een paar maanden in het ziekenhuis.
  Het sinistere beeld en de koelte was raar. Maar eerlijk gezegd was alles raar toen.

  • Esther Vuijsters
   19 februari 2015 - 11:18

   O echt, dat is dan wel heftig. Ik kan me voorstellen dat zoiets op een heel vreemde manier blijft hangen. Ben je helemaal beter nu?

 • Versiermoeder I.
  20 februari 2015 - 00:15

  Ik herinner me het ook nog heel goed. Ik stond bovenop een duin in Zuid Frankrijk ergens op een camping in de buurt van Houffalize te kijken naar wolken, we zagen er namelijk helemaal niets van. Het leuke was wel dat we met honderden tegelijk keken naar al die wolken..

Leave a Reply