Tempo drie

De singelloop komt eraan, dus we trainen extra hard.

We gaan goed vooruit en dat is te merken. Tijdens onze laatste intervaltraining liepen we vijf kilometer in drieëndertig minuten. Vandaag gaan we harder, en nog heeft Liz voldoende adem om aan één stuk door te tetteren. Ze vertelt over haar school, gedoe met de wiskundeleraar en de verliefdheid van een vriendin.

Van de ketting

Ik – ook best op dreef, maar met een stuk minder adem – hoor het geamuseerd aan. Dat wil zeggen, in het begin. Na een tijdje begint het ge-'neemaarserieus' en 'whatthefuckechthe' me een beetje tegen te staan. Aan de andere kant, ik snap het ook wel weer: dat kind zit uren aan haar huiswerk, die is blij dat ze even van de ketting mag.

Grote longinhoud

Na een kilometertje actief negeren, houd ik het echter niet meer vol. “Liz! We lopen temp drie! Als je nog zoveel lucht heb, dan loopt je geen tempo drie!” Er volgt een verontwaardigde blik opzij. “Ik zit echt op tempo drie, ik heb gewoon een grote longinhoud!” Ik schiet al rennend in de lach. “Jaja”, hijg ik, “je práát op tempo drie. Tempo twee is al ‘moeizaam’ praten, tempo drie is níet praten!”

Geen optie

Liz haalt haar schouders op en kijkt achterom (door het praten ben ik minder hard gaan lopen, ik loop  namelijk écht tempo drie) en zegt: “Maar mama, niet praten! Dat is … geen optie! Daar ga ik moeizaam van lopen.” Gevolgd door: “Trouwens, als ik stop met praten ga ik harder, dan hou jij me niet meer bij.”

Ze loopt me voorbij

Tja. Dat laatste, daar is natuurlijk geen speld tussen te krijgen. Zo’n dertienjarige (zonder beugel) loopt mij er natuurlijk wel uit, geopereerde knie of niet, daar is geen kruid tegen gewassen. En dus houd ik verder maar mijn mond. Ik heb trouwens toch geen adem meer om wat te zeggen.

En zo lopen we verder. Beiden in ‘ons eigen’ tempo drie. Ik rennend. Zij pratend.

Tagged ,

3 Responses to "Tempo drie"

 • gjans
  22 september 2016 - 13:59

  😉

 • Tanja
  22 september 2016 - 17:17

  Hahaha Niet praten, daar ga ik moeizaam van lopen 🙂 En heel knap dat ze ondanks alle knieproblemen die ze had nu weer zo hard loopt!

 • MLotte
  23 september 2016 - 09:25

  Leuk zo’n sportief stel

Leave a Reply