Slapen op zolder (met tips)

lizenbelMijn dochters hebben vele talenten. Slapen is er daar  niet één van.

Al vanaf hun geboorte geven de nachten gedoe. Bang voor het donker, niet kunnen inslapen, eikels in bed (daar is Annabel een tijdlang bang voor geweest, “Help, help, eikel komt eraan!”, riep ze dan), en natuurlijk het bekende ‘mama, niet weggaan’ als je net denkt dat het tuig slaapt.

Ik kan er een boek over schrijven

Uren hebben we boven gezeten. Uren. Mijn complete boek ‘Je kan er maar beter om lachen’, is zelfs in de slaapkamer geschreven. De titel was in dit opzicht méér dan toepasselijk. Helaas.

Doorslapen 3.0

Maar nu gaat het beter. Liz slaapt al een tijdje ‘door’ en ook Annabel wordt minder vaak wakker. (Tot voor kort grapte ik altijd, als iemand klaagde over een baby van een paar maanden die ‘niet doorsliep’ dat ‘de mijne’ van ‘negen’ óók nog niet doorsliep.) Maar nu was het dus tijd voor een volgende fase.

“Zes maanden. En ze slaap nóg niet door.”
“De mijne van negen slaapt ook nog niet door.”
“Negen maanden?”
“Negen jaar.”

Bezemkast model Harry Potter

Annabel zou naar zolder gaan. Al jaren slaapt zij in een kamer ter grootte van een bezemkast – dit was als nursery erg geschikt – maar de zolder bleek telkens weer te ‘hoog’ gegrepen. Tot nu. Paul was met haar naar Six Flags geweest, en had na afloop gezegd: “Annabel. Je ben nu in de aller, állerengste achtbanen geweest. Zelfs je dare-devilvriendin haakte af en papa durfde ook niet, maar jij ging. Denk je niet dat je nu onderhand de zolder ook wel aankan?”

Ik ga naar zolder en neem mee ...

Tja. Daar kon die Puntmuts natuurlijk niet tegenop. Dus pakte ze haar hamster, haar dekbed en vertrok naar zolder. Vier nachten had ze het moeilijk maar de vijfde nacht ging het goed. We prezen haar uitbundig, nu konden we gaan beginnen de kamer helemaal mooi te maken.
“Nu heb jij écht een grote, coole kamer”, zei ik, toen weg begonnen de ruimte achter de schotten leeg te halen. Annabel knikte afwezig.

“Slaapt Lizzy vanavond bij Kim?”
“Huh? Ja.”
“Mag ik dan bij jullie in bed?”

Na twaalf ervaring, wat werkte wél, top 5

 1. Een hoogslaper (komen ze minder snel uit, voelt veiliger)
 2. Een dromenvanger boven het bed
 3. Een kaart maken (met daarop geschreven wat je elke avond doet 'ik bescherm je' 'er is niets engs' etc.)
 4. Afspreken hoe vaak ze 'welterusten' mogen roepen
 5. Moeilijke gesprekken afkappen en verplaatsen naar de volgende ochtend
Tagged , , ,

3 Responses to "Slapen op zolder (met tips)"

 • Granny
  29 augustus 2015 - 16:00

  En…………

 • Brie S
  1 september 2015 - 21:42

  Herkenbaar…
  Na een nacht op zolder waarbij het (uiteraard juist DIE nacht) hard regende, besloot de jongste van 10 jaar dat zij er nu nog niet aan toe was. Misschien over een jaar, wist ze hoopvol te vermelden… 😉

 • Nicky
  4 september 2015 - 15:12

  Hier ook twee moeilijke slapers….. Jongste ongeveer tot haar vijfde, elke nacht trippelvoetjes richting ons bed. Ze sliep elke nacht tussen ons in, alles beter dan strijd ’s nachts dus ik vond het prima. Nu is ze 11 en gaat het slapen al een hele tijd goed mits er een klein lampje aan blijft.
  Oudste was een slechte slaper tot ongeveer haar vierde en nu slaapt ze sinds kort weer wat minder goed. Ze is 14 maar ik slaap dus af en toe op haar kamer (wel handig dat ze nu een twee persoons bed heeft), misschien door de pubertijd? Maar goed ik klaag niet want ik sliep de laatste tijd ook niet door vanwege een snurkende en tandenknarsende man 😉

Leave a Reply