Shotgun wie er het eerst in bed ligt!

Het nieuwe woord hier is ‘shotgun’.

Shotgun de draaistoel. Shotgun bij het raam. Shotgun naast mamma. En omdat géén idee had waar dat wapenarsenaal opeens vandaan kwam - ik dacht altijd dat de Vuijstertjes een vredelievend volkje waren, hoe mis had ik het! - ben ik eens gaan googlen. En wat blijkt? Shotgun heeft eigenlijk niet zoveel (meer) met schieten te maken!

Wild, wild west

Vroeger wel. In het Wilde Westen reed de Shotgun mee met paard en wagen. Hij zat op de bok naast de bestuurder en hield met zijn geweer de struikrovers op afstand. Alleen met een Shotgun kwam je veilig thuis. De Shotgun is  feitelijk een sidekick, een vertrouwenspersoon. Met dito rechten. Mooi uitzicht, de beste plek en anno 2014: degene die bepaalt op welke zender de radio staat.

Shotgun 3.0 = ik claim

Terug naar de Shotgun van mijn dochters. Kennelijk is het woord dusdanig geërodeerd dat het heden ten dage staat voor het claimen van wat dan ook. Niet per definitie de beste plek, maar datgene wat jij (eerder dan een ander) -per se wil. Shotgun het laatste koekje! Shotgun de afstandsbediening. Shotgun de grootste gehaktbal!

Shotgunregels

Shotgun roepen doe je echter niet zomaar. Het zijn bepaalde regels voor. Zo mag je pas shotgun roepen als het object of affection in beeld is. En wie vraagt 'wat is shotgun?' is een sukkel en krijgt niets. Liz vertelde me onlangs dat ‘haar’ groepje in de klas een lijst met shotgunregels had opgesteld. Regel 1: shotgunregels gaan voor de andere regels. Ook die van de juf. Arme juf. Als ik haar was zou ik de gabbers met hun eigen shotgun om de oren slaan!

Als iemand met succes shotgun heeft geroepen geeft dit niet het recht om de chauffeur op zijn navigatievaardigheden aan te spreken (“Hier links mongool”) of rijvaardigheden (“Ik zou naar de 3 opschakelen als ik reed”). Als de passagier dit doet verliest hij zijn rechten op shotgun. - Regel 15 van de officiële Shotgunregels.

Zieke skills?

Afijn. Naast de oogst van de afgelopen tijd, woorden als ‘heilig’, ‘zieke skills’ en ‘dikke doei’ hebben we nu dus shotgun. Een begrip waar je u tegen zegt maar wat ik kennelijk – ondanks mijn research – niet helemaal goed heb begrepen.

"Shotgun onmiddellijk naar boven nu!", riep ik gisteren boos.
"Daar kan je shotgun helemaal niet voor gebruiken", zei Liz nuffig.
"O nee?" zei ik, "maar als jij nou niet opSCHIET en zorgt dat er SCHOT in komt, dan SCHIET ik uit mijn slof. En dan liggen jij én je shotgun morgen heel vroeg op bed. Als éérste, zónder dat je er shotgun voor hoeft te roepen!

Wat hebben jouw kinderen voor 'hippe' woorden? Of zijn er uitdrukkingen die je zelf vaak gebruikt? Ik hoor ze graag!

9 Responses to "Shotgun wie er het eerst in bed ligt!"

 • Esther Vuijsters
  28 oktober 2014 - 10:59

  Shotgun de eerste reactie 🙂

 • Dolly
  28 oktober 2014 - 11:43

  Shotgun! Eerste gastreactie. En eroderen! Wow.

 • Dolly
  28 oktober 2014 - 11:47

  En jongste zegt vaak: “Kak!” als iets mislukt of het haar niet zint. En oudste zegt weleens: “Swag”. Als in ‘cool’.

 • Esther Vuijsters
  28 oktober 2014 - 11:50

  O ja, Kak! Dat zegt Liz ook altijd. 🙂

  En Dolly: 🙂

 • Moniek (sprankje)
  28 oktober 2014 - 12:51

  Mijn dochter is vier, dus favo woord is nu: “Kont”
  (zucht)

 • Eline
  28 oktober 2014 - 13:28

  Shotgun, die kende ik nog niet, leuk ook de historische uitleg

 • Tanja
  28 oktober 2014 - 14:22

  Die zin over naar boven moeten van Liz had ik vroeger moeten hebben 🙂 Ik vind hem heel goed en duidelijk !:D Hier wel veel eigen (expres verbasterde ) uitdrukkingen maar niet die van de rages Er schiet me nu natuurlijk geen te binnen 🙁

 • Miran
  28 oktober 2014 - 17:57

  Shotgun koffie donderdag op kantoor… of mag dat nu nog niet?

  Mijn liefjes (ahum) zeggen;

  YOLO
  Chill (echt overal bij. Zit ik een verhaaltje te vertellen en dan de hele tijd, oh chill, ja chill, vet chill etc er tussendoor)
  Loser, nerd, afgekeurd is ook een favoriet. 🙂
  En natuurlijk ook SWAG

 • Esther Vuijsters
  28 oktober 2014 - 18:27

  Volgens de shotgunregels mag het niet Miran, je moet het ‘object of desire’ in beeld hebben, maar als je mij dan ook zo’n lekkere cappu geeft, dan knijp ik een oogje toe (Shotgunregel 15: als je een ander er een plezier mee doet mag je op voorhand shotgun roepen)

  Chill hebben wij ook (gehad) inderdaad. Vet nog steeds, boeie (al eens over geblogd), loser en sukkel.

Leave a Reply