Uit de serie ‘Doe meer met je blog’ #1 Open de discussie

Tja. Je kunt niet de hele dag met je neus in de boeken zitten.

Dus hé, doe eens een gek, schrijf nog een blog. Moet ook wel. Beetje inkomen. Over een maand sta ik ergens een gastcollege te geven over ‘haal meer uit je blog’. Komt ze aan, sinds december inactief op d'r blog.

Practice what you preach babe!

Afijn. Het komt goed uit dat ik net nu een blog wil schrijven want ik heb jullie hulp nodig. Ik wil het ergens met jullie over hebben. En wel: over kinderen & kettingbrieven via whatsapp. Want ik weet niet hoe dat bij jullie gaat, maar ik vind ze zorgwekkend. En, verrassend: alle kinderen doen er aan mee. Niet gek, als ze ziet wat ze elkaar sturen.

Waar heb ik het over?

Kettingbrieven. Je kent ze vast nog wel van vroeger. Zeven keer overschrijven, doorsturen en afwachten. In het gunstigste geval kreeg je dan iets leuks (wat je nooit kreeg) in een minder gunstig geval kon je jezelf ermee behoeden voor een pak ellende: stuurde je de brieven niet door, dan had je zeven jaar ongeluk of zoiets gezelligs.

Diverse varianten

Van die laatste variant zwerven er inmiddels honderden versies over het net. Ze worden allemaal per whatsapp doorgegeven en geloof me, de boodschappen zijn niet gezellig. Sterker nog, die worden steeds gruwelijker.

Een greep uit de ‘opbrengst’ van de afgelopen tijd (uit de diverse groepsapps van de kinderen):

 1. Als je dit bericht niet doorstuurt gaat binnen een jaar je moeder dood
 2. Als je dit bericht niet doorstuurt staat er vannacht een dood meisje aan je bed
 3. Als je dit bericht niet doorstuurt word je heel erg ziek
 4. Als je dit bericht niet doorstuurt krijgt iemand in jouw familie een ongeluk
 5. Als je dit bericht niet doorstuurt word je nooit meer gelukkig

Gezellig.

En dat meestal voor het ontbijt, zo rond een uur of zeven.

Angstig kind

Mijn jongste kind (de oudste is hier gelukkig overheen) wordt hier angstig van. Die gaat dromen over zombie-meisjes in haar kamer en die denkt dat zij er straks verantwoordelijk voor is als mij iets overkomt.

Gelukkig deelde zij haar angst met mij. En hadden we er een goed gesprek over. Ze weet nu dat ze de berichten moet negeren. En dat ze ze zeker niet mag doorsturen want dat heb ik haar gewoon verboden. Dat ze de afzender een berichtje moet sturen dat ze zulke berichten niet meer wil ontvangen en dat een app er nooit voor kan zorgen dat er iets ergs gebeurt.

Steeds ggruwelijker

Maar ze blijven komen en ze worden steeds gruwelijker. Telkens als ze er weer een krijgt komt ze toch weer even vragen of het ‘echt niet’ gaat gebeuren, wat haar nu weer wordt ‘beloofd’ als ze het bericht niet doorstuurt.

Cyberpesten

Ik baal ervan. Ik baal ervan dat kinderen elkaar zulke dingen sturen en dat mijn kind daar steeds weer bang van wordt. Dus vandaar deze blog: ook dit is (een vorm van) cyberpesten. Bespreek dit met je kind. Vraag of hij/ zij ook zulke berichten krijgt en maak een plan om het te stoppen.

Berichtje terug naar de afzender en deleten.

Met deze blog zal ik het waarschijnlijk niet kunnen stoppen, maar elke shit-app die niet wordt doorgestuurd is er één. Zie het als een virus: hoe meer mensen maatregelen nemen, hoe kleiner de kans dat je 'besmet' raakt.

Doe jij mee?

Tagged , ,

2 Responses to "Uit de serie ‘Doe meer met je blog’ #1 Open de discussie"

 • gjans
  31 januari 2017 - 21:47

  Ik krijg ze ook! Met manipulatie-opmerkingen als ‘als je een echte vriend bent, kopieer je deze tekst’. Jasses!!

  • Esther Vuijsters
   4 maart 2017 - 20:35

   Echt zo stom!

Leave a Reply