Schooltje spelen

De Middelbare

De meiden zijn weer een jaartje ouder en een klasje verder.

Liz (groep zeven, op sloffen) heeft inmiddels behoorlijk wat huiswerk en ook voor Annabel (groep vijf, met hakken) is de thuiswerkstress begonnen. Ik stel voor om ‘met z’n drieën’ te gaan werken. Ik achter de PC, zij achter de boeken. “Kopje thee erbij, even doorwerken, zijn we zo klaar.”

Morgen?

Annabel zucht. Ze moet zinnen maken met de door juf opgegeven woorden en daar heeft ze weinig trek in. “Ik doe het morgen wel”, zegt ze.

Ik schud mijn hoofd. “Morgen moet je naar turnen.” “Overmorgen dan?” “Nee. Dan wil je misschien spelen. Huiswerk moet je gewoon meteen doen. Dat moet je leren plannen.” Annabel kijkt haar zus veelbetekenend aan. "We willen nú spelen."

Waar ligt ...

Ook Liz heeft niet zoveel zin vandaag. Ze heeft een ‘topotoets’, een paar vragen over de toren die we bezochten tijdens Open Monumentendag én een werkje over Leonardo Da Vinci voor de plusklas.

“Nou nou”, zeg ik als ik hun lange gezichten zie. “Dat begint goed. Dat wordt nog wat als jullie naar de Middelbare gaan.” De Middelbare. Zo noemen ze het. Niet de naam van de school, niet ‘het voortgezet onderwijs’, nee, ‘De Middelbare’.

Moppersmurf

Nog wat napruttelend gaan de dames aan het werk. Stom werk. Geen zin. Mopper. School, balen. Zucht, reutel, bijna af. Annabel is eerder klaar dan Liz. “Schiet je even op?” maant ze haar zus tot spoed. “Dan kunnen we beginnen.” Liz knikt en schrijft ijverig door. “Wat zitten jullie elkaar toch op te jutten”, roep ik geërgerd. “Waarom zo’n haast?”

Ik zucht. Ach ja. Ergens snap ik het ook wel. Huiswerk, school, er zijn natuurlijk leukere dingen. Skaten, buiten met de bal spelen, een filmpje opnemen met de iPad. De dames zijn dol op steppen en racen de hele buurt door. 'Met een TomTom heb je geen topo nodig", zoals een klasgenoot van Liz laatst bijdehand opmerkte.

Liz kijkt naar Annabel en vervolgens naar mij. Dan knikt ze naar het whiteboard dat, zoals altijd, geduldig voor de boekenkast staat. “We willen samen schooltje te spelen.”

8 Responses to "Schooltje spelen"

 • Annekek
  17 september 2013 - 17:29

  haha, hadden ze prima kunnen combineren dus 😉

  • esther
   17 september 2013 - 17:32

   Tsssk nou dat dacht ik dus ook!!

 • Laura
  17 september 2013 - 20:56

  Idd, maar is natuurlijk leuker als ze zelf de opdrachten kunnen verzinnen!
  Ik ben deze week weer begonnen als juf in groep 4 (iets later i.v.m. zwangerschapsverlof).
  In de kleedkamer na de gym was t nogal gezellig met kletsen, waardoor het aankleden niet echt opschoot. Om ze een beetje aan te sporen, telde ik langzaam af van 10 naar 0 en bij 0 moesten ze klaar zijn.
  Zegt één meisje: ‘Oeh, ik hoop dat ik dat red.’ Klinkt er naast haar een stemmetje: ‘Ja, nou ja, je gaat heus niet dood hoor als je nog niet klaar bent als juf bij 0 is.’
  Waarop ik zeg: ‘Nee, gelukkig niet zeg!’
  En toen hoorde ik heel droog: ‘Ja, anders zou het hier ook zo’n dooie boel worden.’
  Geweldig, op die leeftijd zulke uitspraken!

  • esthervuijsters
   18 september 2013 - 07:54

   Haha Laura, wat een leuke!! En zo te horen is t dus geen dooie boel in jouw klas 🙂

 • Pantervrouw
  17 september 2013 - 22:52

  Whahaha!! Maffe meiden!

 • Jelte
  18 september 2013 - 10:10

  Wat een leuke columns lees ik hier toch!

 • Tanja H.
  18 september 2013 - 22:09

  Hahaha, Kinderen 🙂

 • Brieschoen
  19 september 2013 - 09:25

  Oh ja hoor!
  Snel dat stomme huiswerk maken want we willen schooltje spelen, dat komt hier geregeld voor!!
  De oudste (Lise) is altijd de juf en de jongste, leergierig als zij is, neemt alles wel op wat de oudste haar leert.

  De oudste heeft wat meer moeite met leren dan jongste, en heeft wel eens verzucht na het prachtige rapport van haar zusje: ik ga nooit meer schooltje met haar spelen, ze wordt veel te slim!
  En na het zien van haar eigen matige rapport: (bijna huilend) Ik kan nooit juf worden later als ik niet slim ben…

  Een mooi moment voor een levensles: Schat, als je iets echt wil, dan kom je er wel hoor, vertrouw daar op!!

Leave a Reply