Schaamnamen – Uit de oude doos –

rp_m1nxg55c3e7e.jpg“Ze heet Lizzy”

Toen ik zwanger was droomde ik dat ik - direct na de bevalling - mijn moeder belde. “Ze heet Lizzy”, zei ik, waarop mijn moeder zei: “Lizzy? Wat is dat nou weer voor een rare naam?” De angst om het ‘verkeerd’ te doen (je zadelt zo’n kind er toch zijn/haar hele leven mee op) zit kennelijk diep.

Togus?

Maar niet iedereen heeft last van de angst voor een schaamnaam. Sommige mensen maken er een sport van om hun kind een zo debiel mogelijke naam te geven. Neem nou die jongen in The Voice Kids gisteren, hoe heette hij nou? Bogus? Hier werd er meteen Togus van gemaakt in elk geval.

Maar het kan erger...

Schaamnamen

Dirk Tas, A. Nus en Constant Lam. Dj’s Coen en Sander hebben er zelfs een sport van gemaakt om elk jaar een lijst samen te stellen met de meest vreemde namen. Vorig jaar stond Wil Helmes op één. Ben Bouten werd een goede tweede. Kom op zeg, hebben die mensen een hekel aan hun kind al voor het is geboren? Coen en Sander hebben tegenwoordig zelfs een Engelse variant, misschien leuk voor als je er samen écht niet uitkomt.

Fuck, fuck, fuchisa

Of je kijkt - voor een originele naam - even naar de celebs. Want die kunnen er wat van. Poppy Honey, Daisy Boo, Apple, Bluebell, Fuchsia, kennelijk scharrelen ze allemaal in de tuin rond op de avond dat de namen bedacht worden. Mijn conclusie na het bestuderen van de eindeloze lijst: als ster ben je anders, dus je kind moet óók anders zijn. En ja, dat doe je door hem of haar dan Rolls of Royce te noemen.

Jaarlijkse rare-namen-update

Een greep uit de namen van vorig jaar: Cedrixianthley – Chanoah-Sky – Chyna-J’adore – Coco-Mé – C’yerlee-Deliyah – D’Fiënyi – Divainchéliënne – Divinnety – D’Jayleigh-Ann – Djarmania – Elpierrine – Fay’den-river – Ixylainne – Jezebel-Djuina – J’eviënne – Jurkeigh-Leigh – Mardy M – Queen-ensiellyque – Rock-Shenthelly – RolliNHCy – Sjorzette

Tja, dan duurt het wel even voordat een kind zijn/haar eigen naam kan schrijven ….

Gewoon Esther

Kennelijk zijn er nog steeds mensen die denken dat hun kind een sprookjesfiguur is (Cedrixianthley, hoe verzin je het?), een stuk fruit (Pear/Peer) of een grapje (Dirk Tas). Ik ben oprecht blij dat mijn kinderen ‘gewoon’ Liz en Annabel heten. En ik gewoon Esther.

Tagged , ,

2 Responses to "Schaamnamen – Uit de oude doos –"

  • Denise M
    29 maart 2015 - 22:16

    Ik hou wel van apart, maar dit gaat wel heel ver ja. Ik ben blij met mijn naam (Denise) en ik vind de namen van mijn kinderen ook mooi. Hoewel er ook mensen zijn die daar weer wat van vinden. Jippe noem ik overigens vaak Jip (‘Kom Jip!’), maar dat mag niet van ‘m: ‘Ik héét geen Jip!’ zegt hij dan ook een paar keer per week. Ook als we onder vreemden zijn; die mij dan weer raar aankijken. 🙂

  • Inge
    30 maart 2015 - 12:30

    Blijft leuk, om je te verwonderen over de knutsels (prutsels) waarmee sommige ouders hun kinderen opzadelen. Erg grappig boekje om te lezen hierover: ‘Wie noemt zijn kind nou Chardonnay?’. Hilarisch. 😀

Leave a Reply