Relpieten!

Ik heb laatst een verontrustend bericht gehoord.

Iemand vertelde me over het voornemen van een bepaalde gemeente om dit jaar uitsluitend gekleurde Pieten op te voeren. Politiek correct, regenboog, blablabla. Ook tijdens de intocht zou men, om het kinderfeest luister bij te zetten, flink kleur bekennen. Dat op zich was al verontrustend, maar het verhaal ging verder.

Pieten-splintergroepering

Volgens mijn bron was in reactie op dit besluit, een tegenbeweging ontstaan. Een soort Pieten-splintergroepering waarbij de leden, heb ik van horen zeggen, "het vertikten om als Smartie door het leven te gaan". "Wij gaan gewoon Zwart", aldus één van de raddraaiers, "beroet, illegaal, ze hoeven ons niet zwart te maken, want dat zijn we van ons zelf al. En dat blijven we ook." Deze Pieten stonden klaar om tijdens de intocht roet in het kleurde eten te gooien. "We laten ons niet wegsturen." (Ik ben serieus hè! Echt! Dit gesprek heeft daadwerkelijk plaats gevonden!)

North & South?

Toen ik het verhaal een dag later aan een collega vertelde, begreep ik dat er inmiddels meer van dit soort initiatieven in den lande ontstaan waren. De Zwarte Piet kwam in opstand tegen zijn onderdrukte positie, een soort North & South maar dan omgekeerd! Voor niets en niemand bang. Ook voor de Sint niet, vrees ik. Totale anarchie, dat proefde ik hier, ze wilden zelfs de roe weer meenemen!

zwartepiet toespelen

Het woord 'rellen' is ondertussen al een paar keer gevallen. Niet echt serieus hoor, nee, als geintje. Het moest wel leuk blijven - want kinderfeest - maar een ding werd me wel duidelijk de afgelopen dagen. De Zwarte Pieten lieten zich de zwartepiet niet toespelen. Ze vochten voor hun (bestaans)recht. Zwart was het nieuwe zwart.

"God verhoede dat de Broeders straks met pepernoten naar elkáár gaan gooien!"

Hand in hand?

Hoe het allemaal verder gaat, ik heb echt geen idee. Ik hoop op een vreedzaam feest waarbij Zwart en Gekleurd hand in hand gaan. Waar de Pieten van diverse komaf straks naast strijden. En mocht het toch tot een confrontatie komen - God verhoede dat de broeders straks met pepernoten naar elkáár gooien, in plaats van naar de zoete kinderen - dan doe ik hierbij vast een voorstel voor het woord van het komende jaar.

Wat dacht je van Relpieten?

Foto geleend hier, van Powned.

One Response to "Relpieten!"

  • Tanja
    30 oktober 2015 - 07:14

    Ik word van de Pietendiscussie helemaal zwart voor ogen! Door een hoge bloeddruk waarschijnlijk @#$%@ Een figuur in een soort sprookje is NIET discriminerend!! Voelen donkere mensen zich gediscrimineerd omdat Sneeuwitje, Assepoester en Doornroosje blank zijn? Moeten de sprookjesfiguren voortaan maar donker zijn.? Dat zou even vreemd zijn als Piet die niet meer donker is

Leave a Reply