Puzzelstukje

Soms is het leven net een puzzel. Welke stukjes horen bij elkaar? Wat wordt bedoeld met die vreemde opmerking? Met logica kom je er niet altijd en dan opeens... schiet het antwoord je te binnen. (Niet zelden om twee uur 's nachts!)

Ik ben dol op cryptogrammen. Die van de Volkskrant en Trouw zijn mijn favoriet. De ene keer vul ik de puzzel zó in, de volgende keer weet ik de helft niet. Veel mensen vinden cryptogrammen lastig. Wil je er goed in worden dan moet je veel oefenen. En daar heeft niet iedereen zin in.

puzzel1

My first crypto

Denksport heeft daar iets op gevonden. Hun nieuwe titel ‘Dubbelzinnig’ heeft als ondertitel ‘cryptogrammen voor beginners’. Het boekje is speciaal voor beginnende (crypto) puzzelaars en staat vol met cryptische raadsels op 1-2 sterrenniveau.

Ik mocht een boekje proberen en ik verdeelde de puzzels onder vrienden en bekenden. En natuurlijk maakte ik er zelf ook een paar.

Dubbelzinnig denken

De meeste puzzelaars vonden de cryptogrammen uit ‘Dubbelzinnig’ erg leuk en goed te doen. Een enkeling wees me op het ontbreken van de uitleg (viel mij ook op) en ruim de helft gaf toe dat de cryptogrammen op deze manier ‘goed te doen en erg leuk’ waren. Voor mij waren ze iets te makkelijk maar het boekje is dan ook voor beginnende cryptopuzzelaars.

Crypto-gen

Het leukste van mijn bescheiden onderzoekje vond ik toch wel de ontdekking dat Lizzy óók over het  crypto-gen bleek te beschikken! Uren zaten we samen met Dubbelzinnig op de bank. Zij maakte bijna alle puzzels zelf en af en toe hielp ik haar. Of ik pakte mijn eigen boekje 3-4 sterren erbij. Echt supergezellig.

puzzel3Het leven is soms net een puzzel, welke stukjes horen bij elkaar?

Bij dit stukje hoort in elk geval een verrassing! Van Denksport mag ik één exemplaar van ‘Dubbelzinnig’ weggeven. Dus heb jij ook zin om het eens te proberen, probeer dan de volgende crypto’s te ontcijferen en mail de oplossing naar info@esthervuijsters.nl

Heb je er minstens drie van de vijf goed dan ding me mee!     

De wekker niet gezet, lekker slim! (11 letters, eerste U)

Hoort bij een lolbroek (7 letters, eerste G)

Veelbelovende bloementint (11 letters, eerste R)

Jaagt op talent onder padvinders (5 letters, eerste S)

Bezit informatie over een snack (4 letters, eerste C)

Allemaal een fijn weekend! (En nee, dat is niet cryptisch!)

Meer winnen en meer acties? Heb je al meegedaan aan de Grote Bloggers Sinterklaasactie op Vrouwonline? Doen hoor, het kan nog tot 3 december en het is de moeite waard.

5 Responses to "Puzzelstukje"

 • Moimoi
  29 november 2013 - 10:25

  oooo, dol op cryptogrammen. Maar als ik ze een tijd niet gedaan heb, moet ik er atlijd weer helemaal in komen.

  Heb een tijd bij mensen in huis gewoond en daar lagen meerdere boekjes dus pakten we deze gewoon af en toe… Heerlijk.
  De mooiste die een paar dagen geduurd heeft vond ik toen: jagend landbouwvoertuig….
  (opl. stropers (ook wel uit te spreken als stro pers).
  Het was een feestje waard toen we hem ineens wisten. Leuke herinnering.

  Ik ga mijn boekje ook weer eens opsnorren…

 • Linda van der Klooster
  29 november 2013 - 11:23

  Leuk!
  Mijn oma en haar zus deden altijd het crypto uit de krant. Apart van elkaar, maar daarna overleggen over de moeilijke antwoorden. Ik deed wel eens mee, maar vond het bar moeilijk.
  De eerste vier hierboven wist ik zowaar! Maar ik doe niet mee aan de wedstrijd. Geen tijd voor het boekje en Heron doet alleen spelletjes met een muis.
  Ben wel erg benieuwd naar antwoord 5. Is vast een oh ja’tje, maar nu kom ik er echt niet op.
  Publiceer je de antwoorden wel? Anders zal ik nachten wakker liggen 😉

 • odette
  29 november 2013 - 13:23

  Ik ben gek op cryptogrammen, koop zelf altijd de cryptogrammenbundel van de Denksport. Mijn vader deed het ook zo graag. Die kon uren zo niet dagen met 1 crypto bezig zijn. Ik hou het vaak sneller voor gezien, maar als ik dan weer eens het boekje oppak zie ik het soms zomaar.

  Ohh ik ga meedoen. Eens zien of ik ze weet.

 • Moeke
  29 november 2013 - 15:35

  Leuk leuk… ik heb meegedaan ben benieuwd..

 • Tanja
  29 november 2013 - 20:46

  Volgens mij word het nog wat met mij!!

Leave a Reply