Ikea pluchen speelgoedactie – advertorial –

“Zo, zullen we jou dan maar even afzetten bij Småland?”

Liz (10 jaar bijna 11) kijkt me boos aan. “Ik ga echt niet in de ballenbak, als je dat soms dacht, mam.” Het woord ‘mam’ wordt met enige minachting uitgesproken.

Maar ze heeft natuurlijk gelijk. Als je tien bijna elf bent, en je wil schrijver worden, dan ga je niet meer in de ballenbak bij IKEA, nee, dan ga je met je moeder mee. Naar een heuse persconferentie!

Persconferentie? Een echte?

Jazeker. Want vandaag geeft IKEA Amsterdam het startsein voor de jaarlijkse Pluchen speelgoedactie: tot  en met 5 januari 2014 doneert de IKEA Foundation wereldwijd voor elk verkocht pluchen speelgoedbeest of kinderboek 1 euro aan onderwijsprojecten van UNICEF en Save the Children. Uw blogger mocht bij de aftrap aanwezig zijn. En hé, wij hebben een IKEA Familycard, dus ik neem gewoon mijn dochter mee.

ikea6

“De Pluchen Speelgoedactie heeft sinds 2003 wereldwijd 57 miljoen euro opgebracht”, fluister ik Liz in haar oor. “Met dat geld krijgen ruim 10 miljoen kinderen in 46 landen beter onderwijs.” “Ik kan lezen mam,” fluistert mijn dochter terug. “Dat staat op mijn factsheet.”

Goed. Ik zeg niets meer. Hoeft ook niet, want Sipke Jan Bousema, ambassadeur van UNICEF, verschijnt ten tonele. Hij aarzelt geen moment en nodigt ‘iedereen onder de veertien’ uit om bij hem op het podium te komen zitten. (Ik roep voor de grap dat ik ook nog jong genoeg ben, wat me direct een vernietigende blik van dochterlief oplevert.) Al snel zitten alle grote én kleine kinderen vooraan.

Vieze wc's

“Wat vinden jullie belangrijk op school?” wil Sipke Jan van de kinderen weten. Hij praat met ze over rekenen, vieze wc’s en beroepskeuzes. Drie kinderen willen voetballer worden, ééntje schrijver. (Inderdaad, mijn dochter.) “Schrijver, dat is een mooi beroep”, knikt Sipke Jan. Hij legt uit dat kinderen niet overal ter wereld iets te kiezen hebben. Bijvoorbeeld omdat ze niet naar school kunnen. En dat IKEA, Unicef én Save the children ("red hun toekomst") daar, samen, iets aan willen doen.

“IKEA helpt Unicef om kinderen in arme landen een toekomst te geven. De pluchen knuffelactie is voor ons dus héél belangrijk!” - Sipke Jan Bousema, ambassadeur UNICEF -

Krullig het elfje en Nojsig de Prinses

ikea7

Klinkt prachtig, maar het wordt pas écht mooi als de knuffels voor zich gaan spreken. We maken kennis met de nieuwe collectie: Krullig (het elfje), de vliegende draak en Nojsig de Prinses. In de premièrevoorstelling van het IKEA Sprookjestheater* komen de figuurtjes tot leven in het verhaal van ‘De Prinses en het Geluk’. Het is wat rumoerig in de zaal en af en toe vliegen de smarties je om de oren, maar de boodschap is duidelijk: tel je zegeningen en zoek geluk dicht bij huis.

Lokale goede doelen

ikea5Want dichtbij is hulp óók nodig, aldus Kristina Johansson algemeen directeur van IKEA Nederland (foto links onder). En dus staat er vanaf vandaag bij de uitgang van elke IKEA vestiging een doneerbak. Hierin kunnen klanten gekochte knuffels of kinderboeken doneren. Aan het einde van de actie wordt de inhoud geschonken aan lokale goede doelen die zich inzetten voor kwetsbare kinderen in Nederland.

Dus: als de voorstelling is afgelopen drinken Liz en ik niet alleen een lekker kopje thee (met roze taartje!) in het restaurant, we kopen ook nog snel wat extra knuffels. Liz gooit er twee in de speciale doneerbak maar Nojsig de Prinses (die ze heeft gekregen bij de persconferentie) houdt ze zelf. Want, zoals Sipke Jan het zo mooi zei: “Voor een knuffel ben je nooit te oud!’” En zo is het natuurlijk ook. (Of je nou tien bent of bijna elf.)

IKEA en Unicef, succes met jullie mooie actie. Aan ons zal het niet liggen, wij knuffelen wat af!

ikea3

Meer lezen? Volg de blog van Ikeafoundation over hun lopende projecten.

Meer zien? *Sprookjestheater van IKEA gaat de komende weken langs alle vestigingen in Nederland. Op diverse woensdag-  en zaterdagmiddagen kunt u genieten van de voorstelling.

Meer knuffelen? Kijk op www.ikea.nl of ... kom morgen terug! Want dán is het VerrassingsVrijdag op mijn blog en verloot ik een knuffel!

12 Responses to "Ikea pluchen speelgoedactie – advertorial –"

 • Granny
  30 oktober 2013 - 22:49

  Wat een mooi verhaal en wat een goed initsiatief.
  Knuffel ze…
  XX

 • Marianna
  31 oktober 2013 - 10:01

  Leuk! Ga ff kijken wanneer het theater bij ons komt! Ben dol op Ikea, volgens mij hebben wij alle knuffels 🙂 Dus zijn goede sponsor

 • Marianna
  31 oktober 2013 - 10:02

  Leuk verhaal BTW, die Liz 🙂 met d’r factsheet

 • Kay
  31 oktober 2013 - 11:40

  Hè, via de link in Facebook zie ik alleen de reacties op de blog over IKEA en op je site zie ik alleen je blog over de keuken? Ligt het aan mij of hebben meerdere hier last van?

  • esther
   31 oktober 2013 - 11:46

   He, wat gek! Ik heb het geprobeerd en bij mij werkt alles naar behoren? Griepvirusje in de computer Kay? 🙂

 • Pantervrouw
  31 oktober 2013 - 12:14

  Hihi heel ad rem met haar factsheet, maar ondertussen gelukkig lekker nog wel een prinsessenknuffel 🙂

 • Hood
  31 oktober 2013 - 12:28

  Goed verhaal! Dochtertje (zes, nog lang geen zeven) en zoontje (drie, bijna vier!) hebben het bijbehorende boek ‘De Prinses en het Geluk’ gekregen (ook te koop bij IKEA). Ook een aanrader!

 • Kay
  31 oktober 2013 - 13:28

  Haha Esther, ik denk het ook. Op de telefoon gewoon kunnen lezen. Gelukkig is de nieuwe laptop al in bestelling! Van de week maar eens met mijn kleine meid bij de IKEA langs. Gelukkig voor ons bijna op loopafstand.

 • Tanja H.
  31 oktober 2013 - 13:49

  Alle beetjes helpen, een goed idee ! Geen geld geven maar in natura, knuffels zijn altijd goed!

 • Moeke
  31 oktober 2013 - 15:35

  hee wat goed, wij zijn al druk bezig met de schoenendoos voor school. Ja zegt de kleine man tegen zijn vader dinsdag ik moet een schoenendoos meenemen. Oke nou hun zoeken. Hier. . Komt ie op school, hier zegt ie tegen de juf. haha die keek heel raar een lege schoenendoos en toen viel bij haar het kwartje en heeft ze het aan manlief uitgelegd. Ik lag in een deuk toen ik het hoorde.

 • Edmee
  25 januari 2014 - 21:40

  Hoi Esther,
  Ik ben besmet geraakt met het virus denk ik…een goed initiatief en te gekke knuffels.
  Mijn dochter heeft ze allemaal, behalve Krullig! Overal uitverkocht, behalve in Delft.
  Maar dat is me iets te ver weg. Weet jij toevallig nog een manier om aan Krullig te komen?
  Groetjes Edmee

  • esther
   25 januari 2014 - 21:43

   Pfoe, Ikea mailen? Succes edmee!

Leave a Reply