Pietje Paul & De Ondergrondse

Gezellig? Ja. December is héél gezellig. Maar het is ook wel weer een hoop gedoe.

Om te beginnen is daar de eeuwige discussie. Vieren we Sint of vieren we Kerst? De oplossing van dit jaar: we vieren het beide! Soort hybridefeestmaand, is december nu.

Sinterklaascryptogram

Het plan was een páár pakjes op 5 december. En de rest met Kerstmis. Maar ja, neefje en nichtje komen en die zijn nog helemaal into De Sint. Dan kan ik niet met twee Kruitvat-chocoladeletters aankomen. En dus zit ik elke avond te puzzelen: dit geef ik met Kerst en dit met Sint. Qua geld moet het kloppen, qua inpakpapier en aantallen ook. Werkelijk, de planning rondom de Noord-Zuidlijn is er niets bij!

Pietje Paul & de Ondergrondse

En dan zijn er nog die surprises. Eigenlijk heel leuk natuurlijk – mijn drie kinderen zijn er nogal zoet mee – maar elke keer als ik naar beneden in loop stoot ik mijn kop tegen het enorme gevaarte dat daar pontificaal middenin de kelder staat. Of ik struikel over een paar kunstwerken van papier-maché. Complete schepen heeft Paul dit keer ontmanteld om aan onderdelen te komen. Je wil niet weten hoe fanatiek de Ondergrondse hier is!

Aanvalluh!

O, jazeker, het ís allemaal leuk geworden. Echt wel! De surprises zijn zoet (figuurlijk) en uit het juiste hout gesneden (letterlijk). Ze hebben alleen drie keer zoveel gekost als het cadeautje dat erin zit. Bovendien zit ik nu met een ontplofte kelder en een gewonde man. Hij verscheen gisterenavond met een flinke schram in zijn gezicht aan tafel. “De surprise viel hem aan!” verklaarde Annabel, waarna ze lustig in haar gehaktbal prikte. (En het bizarre: niemand vond dat een rare opmerking!)

Es-Kerststress

Vrijdag komt de hele familie hier. Eerst eten, dan Sint. Supergezellig, maar ook weer druk. En als je dan denkt dat het dan voorbij is, dan heb je het mis. Zondag en maandag zijn we druk op school om de gangen en aula in Kerststemming te brengen. De week daarna gaat Paul op reis - dat doet hij weer slim, zo in de aanloop naar Kerst! – dus staat Es-Kerststress er weer alleen voor.

Beware!

Nou ja. Eerst maar eens deze week overleven. Wie weet heb ik mazzel en mag ik mee naar Spanje, als mantelzorger voor de Sint of zo. Want in Spanje schijnt het ook héél gezellig te zijn. En mooi weer bovendien.

Ja. Nu er zo eens over nadenkt, het lijkt me dé manier om de rest van de maand door te komen. Beware, ik ga me de komende dagen maar eens flink misdragen!

Advent dag 3

Adventdag 3

Adventdag 3 Tel af met Es

Voornemen: mezelf de komende dagen flink misdragen en dan kijken wat er gebeurt.

 

5 Responses to "Pietje Paul & De Ondergrondse"

 • Moi
  3 december 2014 - 10:04

  Enerzijds vond ik de stress rond Sint altijd erg leuk, heerlijk bezig zijn met gedichten maken, voorpret over hoe de ontvanger het zou vinden, surprises maken. Anderzijds ben ik wel blij dat ik het dit jaar niet hoef te doen, gezien de drukte op het werk en daarnaast (en dan heb ik nog niet eens kinderen!). En met Kerst: sorry Es, dan zit ik dus inderdaad waar jij heen wilt, zij het op de Canarische eilanden (maar dat is tenslotte ook Spanje). Heerlijk vooruitzicht. Sterkte voor jou en alle anderen die in dezelfde stress zitten! Maar vergeet ook niet ervan te genieten, want het zijn en blijven toch ontzettend leuke dagen vind ik.

 • Mariella
  3 december 2014 - 11:23

  Oh Moi wat heerlijk!

  Ik vond de surprises vroeger ook altijd leuk, nu hebben we kleinkinderen die nog geloven maar die vieren het dit jaar bij de andere kant.
  2 keer sint is leuk, maar een tikje te veel dus slaat de Sint ons dit jaar over.

  Ook de kerst levert dit jaar geen stress op.
  Mijn ouders kunnen niet, de kinderen (en dus kleinkinderen) vieren het bij schoonouders of de andere biohelft.
  Maken we het gewoon knus met z’n twee en het scheelt een hoop werk!

  Stress ik volgend jaar een rondje extra 😉
  (hoewel kleindochter het wel erg sneu vond dus besloten heeft in de kerstvakantie dan wel bij ons te komen logeren, maar dat is alleen maar leuk 😀 )

 • muis
  3 december 2014 - 12:02

  Hier net een verjaardag gehad van een 6 jarige en een 9 jarige dus qua drukte waren we ook aan de beurt. Dan as zaterdag de Sint bij ons met nog 2 gelovigen, maar ook wel weer leuk zolang dat nog zo is. De spanning neemt toe zo de laatste dagen..
  En dan een week later mijn eigen verjaardag. Maar je begrijpt vast dat ik er na deze bijeenkomsten meestal geen zin meer in heb om weer een feestje te houden ;-(

  Wel leuk met die surprises! Hier alleen voor de 9 jarige bezig geweest met hem maar ja, die moet hij toch vooral zelf maken, dat hoort zo

 • leeuwtje (Gea)
  3 december 2014 - 13:48

  We doen aan zowel aan sint-cadeau’s als kerst- cadeau’s niet echt.
  5 december vieren mijn man en ik onze trouwdag.
  En dat doen we dit jaar met een etentje buiten de deur.
  En mijn dochter gaat mee. 😉
  Kerst is voor ons relax thuis zijn.
  Evt op bezoek bij familie of vrienden.
  En thuis lekker gourmetten. Met niet die kant en klare schotels, maar zelf maken.
  Maar ik ben ook niet groot gebracht met het vieren van sinterklaas of kerst met cadeau’s.
  En dat scheelt denk ik ook enorm.
  Maar wens allen wel een fijne, warme & gezellige decembermaand. 😉

 • Tanja
  3 december 2014 - 23:14

  Hier vieren we vol overgave Sinterklaas, inclusief lootjes en veel gedichten! En een door mij zelf bedacht dobbelspel zodat het lekker lang duurt voordat de pakjes uitgepakt zijn. Kerstmis vind ik ook een prachtig feest, vooral om met elkaar samen te zijn! Samen ontbijten/lunchen, samen spelletjes doen en alle nieuwtjes uitwisselen en samen aan een gezellige diner ( met de telefoons weg, die zijn streng verboden aan tafel!! ) Geen super de luxe diner maar toch wel luxer dan normaal 🙂 Het moet niet alleen een eet-feest worden vind ik. En we staan ook stil bij de kerstgedachte, dat de herberg nooit vol mag zijn. Het feest van geboorte, van hoop! Daarna zijn op 29 december de twin jarig en daarna natuurlijk oud en nieuw. Daarom heb ik half januari nodig om weer een beetje bij te komen 😛

Leave a Reply