Paul zet een boom op!

Projectmatig …

… is volgens het woordenboek ‘een manier van werken geënt op het realiseren van een welbepaald doel’.

In Pauls geval echter, staat projectmatig voor ‘op dwangmatige wijze je focus verleggen en doorgaan tot het gaatje’. We kennen dit natuurlijk van De Kelder (waar destijds alles voor moest wijken), Het Balkon en het coachen van ‘Boekenbakker’ Liz.

Project Tuin

Pauls nieuwste project is De Tuin (nadat Project Balkon halverwege is gesneuveld, waardoor we nu een soort suïcide-balkon hebben, zonder bodem). Het idee: het opknappen van de strook grond aan zijkant van ons huis, thans braakliggend terrein met vooral functie als olifantenpaadje richting achterdeur.

Bloembollen zoeken

Aldus ging Paul aan het werk. Bomen eruit, heideplantjes erin, zandscheppen. Met Pasen zocht Paul dit jaar geen eieren, maar verdwaalde bloembollen. Als een malle stortte hij zich op onkruid en verdwaalde struiken. Alles rukte hij eruit. En het moet gezegd: de boel knapte er flink van op.

Daarna besloot hij dat er een grindpad zou komen. En twee boompjes voor het keukenraam. Avonden zat hij op internet. Een leiboom leek hem wel wat. Of een Japanse esdoorn, die hebben van die leuke blaadjes.

Oom Google

Op tweede Pinksterdag togen we niet geheel vrijwillig richting tuincentrum. Aldaar bekeken we een heleboel boomsoorten. Paul – met de informatie van Oom Google op zak – deed verslag van de verschillende voor- en nadelen.

Al snel zag ik door de bomen het bos niet meer.

Boom opzetten?

Liz wilde fruitbomen, maar er was te weinig zon en dus de fruitbomen vielen af, zei Paul. Ik wilde bomen met bloemetjes, maar die werden volgens hem te groot. Uiteindelijk hield hij halt ergens tussen het groen en riep (met het air van een volleerd botanist):

“Deze lijkt me erg geschikt.”

“Dat is een kastanjeboom. Weet wel hoe groot die wordt?!”

“Nee hoor. Dit is een Aesculusboom.”

“Dat is een kastanjeboom, Rob-de-Tuinman. Kijk dan naar het blad!”

Nuffig: “Ik zie het hier toch Aesculus op het kaartje staan.”

Liz liep naar het kaartje. Las de tekst hardop 'Aes-cu-lus hippo-cas-ta-num' en draaide vervolgens het kaartje om.

“Zie?” zei Paul. “Lekker eigenwijs doen jullie.”

“Pap. Dat is de Latijnse naam. Het is een paardenkastanje.”

(We kochten uiteindelijk twee leilindes. Op aanraden van de meneer van het tuincentrum. Thuis stelde ik voor om even koffie te drinken (na die emoties) maar daar had meneer geen tijd voor. De bomen moesten in de grond. En wel nu.)

Foto vond ik hier

One Response to "Paul zet een boom op!"

  • Granny
    26 mei 2015 - 14:19

    Wel mooi geworden..

Leave a Reply