Past wel ongeveer bij elkaar

Wat hebben de lijnen van Nazca, graancirkels en eenzame sokken met elkaar gemeen?

Het zijn allemaal (natuur)verschijnselen die we niet kunnen verklaren. Dat wil zeggen, tot voor kort. Want voor de eenzame sokken heb ik de verklaring gevonden.

Oorzaak: man
Nee. Het is geen zwart gat achter de wasmachine waarin categorisch kledingstukken verdwijnen. Geen Bermuda Driehoek op de kamer van Annabel en ook geen s(t)ink hole in de kelder. Nee, de oorzaak is Mijn Man. En zijn manier van ‘de was doen’.

Het was-axioma
Dat leg ik uit: aan de basis van het probleem ligt wat ik ‘het was-axioma’ noem: sokken belanden vaak niet in paren in de was. Dat is niet erg, zo’n eenzame sok gaat dan tijdelijk in een speciaal mandje (soort singlesokkenhotel) alwaar hij een wasje later weer met zijn of haar partner herenigd wordt.

Wordt niemand slecht van, zo’n tijdelijke break, ook een sok niet.

Onderling uitwisselbaar
Maar als Paul de was opruimt, komt dit continuüm in gevaar! Paul handelt namelijk volgens het principe ‘past wel ongeveer bij elkaar’. Donkerblauw en zwart? Kan prima samen. Maat 39-42 of maat 40-43? Onderling uitwisselbaar. Sok met paars randje en sok met geel randje? Goede match. Laatst betrapte ik hem er zelf op dat hij twee verschillende Happy Socks had samengevoegd, puur alleen op merk. Paul houdt nooit een sok over. En daar is hij trots op.

Sokkenspeeddate
Het gevolg van deze multiculturele sokkenspeeddate is dat ík een week later zwaar in de problemen kom. Want ik neem géén genoegen met ‘ongeveer bij elkaar passen’. Bij mij moeten kleuren kleuren, maten matchen en patronen kloppen. Hell, ik keur een combinatie van licht- en donkerpaarse randjes in één sokkenbol nog af. Soort zoekt soort, in elk geval in mijn sokkenla.

En dus houd ik steeds treurige, in de steek gelaten sokken over, van wie de partner er met een ander vandoor is. En die partner komt ook niet meer terug want die ligt met een ander in de kast te rollenbollen en komt daar meestal niet meer uit. (Want twee verschillende sokken oprollen, oké, maar áántrekken? Dat doen ze dan weer niet!)

Sokkenorgie?
Afijn. Nu het probleem helder is, ben ik gaan nadenken over de oplossing. Er zijn er meerdere. Eén keer per kwartaal een sokkenorgie waarbij de partners elkaar weer terugvinden. Nieuwe sokken kopen en de eenzamen aan hun lot overlaten of gewoon allemáál genoegen nemen met ‘past wel ongeveer bij elkaar’. En dan niet alleen bij het opruimen maar ook bij het drágen.

Goed gesprek
Ik heb de kwestie met Paul besproken. De orgie hebben we afgekeurd en negeren vonden we geen goed signaal naar de kinderen. Dus we hebben samen besloten te gaan voor ‘past wel ongeveer bij elkaar’. Een goede, duidelijk afspraak die ook nog eens op andere huishoudelijke aanlopers toepasbaar is (kliekjes, de inboedel, onze relatie…).

Vanaf nu geen groeiende eenzame sokken-berg meer in huize Vuijsters. Wel kleur en luchtigheid en 'past wel ongeveer bij elkaar'. Daar moeten we het maar mee doen.

4 Responses to "Past wel ongeveer bij elkaar"

 • Anne-Marie
  30 november 2018 - 10:11

  Helemaal hip hoor. Er is zelfs een naam voor: Mismatching socks. En zulke paren kun je ook gewoon kant-en-klaar kopen 🙂

 • Moi
  30 november 2018 - 10:17

  Hihi. Gelukkig heeft mijn man een dusdanig grote maat en ik een vrij kleine, zodat onze sokken iig niet qua maat door elkaar gaan. En hij wil ze wel matchen, werd alleen gefrustreerd door kleuren die te dicht bij elkaar zaten, zoals licht en donkerpaars, dus heb ik nu alleen zwart, grijs en blauw voor hem en de mijne hebben vooral verschillende motiefjes zodat het makkelijker bij elkaar te matchen is voor hem. Had vroeger een kleurenblinde collega, die dus rustig met een felgroene en een felrode sok naar het werk kwam. Trendsetter dus😹

 • Cleo
  30 november 2018 - 16:34

  Hier hetzelfde probleem. Maar dan alleen met de mannensokken. Geen kinderen en mijn sokken herken ik wel. Oplossing man: gooi al je sokken weg. Koop 10 paar identieke sokken in blauw, 10 paar in zwart, 10 paar in grijs. Probleem opgelost.

 • Kim
  30 november 2018 - 17:13

  Haha, heerlijk. En herkenbaar. Mijn oplossing is: twintig paar dezelfde sokken. De mijne zijn allemaal zwart en allemaal hetzelfde. En dan nóg komt er wel eens een in zijn eentje de wasmachine uitgerold. Schiet mij maar lek.

Leave a Reply