Over mannen en de kapper

De vraag

Gisterenavond, tijdens het ritueel verbranden van onze oude tuintafel, stelde ik mijn man een vraag.

“Schat, vind jij dat ik naar de kapper moet?”

“Of jij naar de kapper moet?”

Een vraag herhalen

Een beproefde methode. 's Mans manier om tijd te rekken. Als een man een vraag herhaalt hoopt op hulp van boven. Maar op de enkeling na die de mazzel heeft dat er precies op dat moment een meteoor inslaat, zal hij hier bedrogen uitkomen. Zo ook mijn man: hij moest het antwoord zelf geven.

“Hoezo zou je naar de kapper moeten? Vind jij zelf dat je naar de kapper moet?”

De wedervraag

De slimme 'psychologenoplossing'. De man kaatst de bal terug en laat de vrouw zelf antwoord geven. Het werkt bij veel vrouwen.  Vrouwen zijn reaguurders, ze pákken die handschoen, ze grijpen de kans, ze willen praten. Ik ook.

“Nou kijk, mijn haar is nu wel erg lang, ik weet niet of het nog wel leuk staat. Ik wil er niet sloom uitzien. Bovendien, lang haar is nogal meisjesachtig. Dat is leuk, maar niet als ik er een te oude kop voor heb. Rimpeltje en zo. Dus weet ik niet goed of ik er nou een stuk moet afknippen, of niet. Of het model nog bij me past.”

“Je hebt echt heel mooi haar hoor!”

Afleiden met complimentjes

En dan gaat hij vleien, de slimmerd. Werkt altijd. Natuurlijk heb ik mooi haar. Dat weet ik zelf ook wel, ik heb het niet voor niets lang. Maar pást het ook bij me. Ik wil een eerlijk antwoord, bij de les blijven. Focussen.

“O ja? Vind je dat? Echt? Hihi."

“Jazeker. Ik vind je helemaal mooi. Gewoon, omdat je jij bent. En je bent het mooiste als jij je lekker voelt dus wat dat haar betreft, dat moet je echt helemaal zelf weten. Ik hou toch wel van je.”

Goed. Ergens is hier dus iets misgegaan. Evengoed voel ik me op een vreemde manier gerustgesteld en tot mijn eigen verbazing laat ik het onderwerp rusten. Ik heb mijn complimentje voor vandaag weer binnen. Paul gooit nog een tafelpoot in de tuinhaard en glimlacht zoet naar me. Hij is tevreden. Ik ook.

O ja? En dat van die kapper dan?

Ach, dat vraag ik morgen wel aan een vriendin. Zoiets moet je ook eigenlijk helemaal niet aan een man vragen.

Leave a Reply