Omdat geven soms van levensbelang is

Sinds ik mezelf heb uitgeroepen tot Neerlands eerste giftblogger kom ik er steeds meer achter dat er héél veel verschillende soorten cadeautjes zijn.

Zo zijn er tastbare cadeautjes - die je elkaar geeft op een verjaardag-, mooi-gebaar cadeautjes waar je gelukkig van wordt, verplichte cadeautjes én cadeautjes waar niemand op zit te wachten. Zo’n ‘cadeautje’ kreeg mijn vriendin K. een tijd geleden.

Een falende lever

Want waar het leven de één verwent met leuke talenten, krullen of prachtige ogen, zadelt hij de ander op met grote problemen. Een niet-functionerende lever bijvoorbeeld. Eerlijk? Nee. Cadeautjes worden niet altijd eerlijk verdeeld. En dus zit K. nu thuis, op de bank. Of ze ligt in bed. Ze probeert te genieten van haar man en kindjes, terwijl ze wacht op het moment waarop ze ‘slechter’ wordt. Want ze is nog ‘te goed’ voor een levertransplantatie.

“En ondertussen? Verveel ik me rot!”

donor1In bed met een auteur

Aan die lever kan ik niet veel doen (hoewel? Hier kom ik op terug!) maar even terug naar dat stukje ‘vervelen’. Zoals ik al eerder schreef hebben uitgevers massaal gereageerd op mijn nieuwe rubriek ‘In bed met een auteur’. Alleen lig ík momenteel nét niet lang genoeg in bed om de boekenstroom bij te houden.

Vriendin K. daarentegen, die ligt nogal eens in bed. Met een auteur, want ze leest veel, dus die grap is snel gemaakt. Kon ze zelf ook om lachen. En dus vroeg ik haar of ze het niet wat zou vinden om met me mee te lezen. Ik een deel, zij een deel én een doel. Ze zei ze meteen ‘ja’!

Quid pro quo

En als tegenprestatie  - ik zei toch dat ik erop terug zou komen - heb ik beloofd om op mijn blog aandacht te besteden aan dat cadeautje dat zíj zo nodig heeft. Een nieuwe lever. Want nu kan ik de mijne nog niet missen, maar wat als ik straks een fataal ongeluk krijg? Dan mag ze ‘m natuurlijk hebben, wat zeg ik, dan mogen ze al mijn organen hebben!

Twee minuten op een mensenleven

Ik heb al jaren een donorcodicil. Maar er zijn nog steeds veel te weinig donoren in Nederland. En daarom heeft K. straks – als ze slechter wordt – waarschijnlijk pech. Geen nieuwe lever, jammer joh. En dat terwijl het maar twee minuten kost om je met je Digi-D te registeren als orgaandonor!

Dus: donor worden

Terwijl mijn vriendin as we speak in bed ligt met een auteur en ik mijn dagelijkse stukje tik, hoop ik van harte dat iedereen die dit leest zich afvraagt: willen we in Nederland meer of minder donoren? Om vervolgens even naar deze site te gaat om zich als orgaandonor te registreren.  Donor worden: een cadeautje geven als je er niet meer bent! Why not?

Want echt, geven is (nog) leuker dan ontvangen. En voor vriendin K. is het zelfs van levensbelang.

donor2

 

16 Responses to "Omdat geven soms van levensbelang is"

 • christina
  25 maart 2014 - 09:49

  Ik ben al geregistreerd donor sinds de dag dat ik mijn rijbewijs heb gehaald in 1991. Bij afhalen zat er een donorkaart bij.
  Ik vind het een kleine moeite om te registreren en hoop dat ik ooit kan voortleven door het afstaan van mijn organen als de tijd er voor mij opzit.

 • Eline
  25 maart 2014 - 09:51

  Idem! En blog gedeeld. Graag ‘viral’ gaan, ben voor méér donors! (Leuke kwinkslag)

  En heeeeeel veel sterkte voor vriendin K. natuurlijk 🙁 Benieuwd naar jullie boeken.

 • Aly
  25 maart 2014 - 10:05

  Ik ben al vanaf mn 16 donor, vanaf dat ik voor het eerst bloed mocht gaan geven, heb jaren met een codicil op zak geloven met daarop de handtekening van mn moeder, woon nu in denemarken en heb me direkt ook daar laten registeren. Stel in mn omgeving altijd de vraag, wat Als je zelf heel erg ziek wordt, zeg je Dan ook nee tegen een donororgaan. Doorgaans stemt dat tot nadenken. Groetjes en sterkte voor vriendinnetje K.

 • Inge
  25 maart 2014 - 10:08

  Amen!
  Helaas heb ik al een tante en een oom (en daarvoor mijn oma) verloren aan een erfelijke nierziekte en zullen een aantal van mijn neven en nichten ook aan de dialyse en uiteindelijk transplantatie moeten.
  Ik weet dus van dichtbij hoe belangrijk het is dat er genoeg donoren komen.
  Helaas zijn er nog veel ‘conspiracy’-denkers (als ik donor beb laten ze me vast eerder dood gaan in het ziekenhuis dan als ik geen donor ben) en gewoon nonchalante mensen die niet geregistreerd staan als donor.
  Sommigen vinden het ook een ‘eng’ idee. Als je dan doorpraat en uitlegt wat de gevolgen zijn van te weinig donoren (kan hen zelf ook treffen) dan willen ze zelf wel een orgaan of huid ontvangen, maar laten ze aan hun nabestaanden over om een keuze te maken. Vind ik zelf nog al laf, want je nabestaanden die keuze laten maken op zo’n moment vind ik onmenselijk.

 • esther
  25 maart 2014 - 10:09

  Wat goed om allemaal te lezen dat jullie er zo mee bezig zijn!!! Fantastisch. En hopelijk gaan na het lezen van deze blog nog een heleboel meer mensen zich registeren!

 • odette
  25 maart 2014 - 10:11

  Ook ik heb al jaren een donorcodicil. Weet niet eens meer vanaf wanneer. Ik vind het jammer dat je moet aangeven dat je donor wilt zijn. Als het andersom zou zijn (dus aangeven als je het niet wilt) dan zouden er naar mijn idee meer donoren zijn. Veel mensen zijn te laks om zich aan te melden, vergeten het gewoon, want het is een beetje ver van je bed als je er niet in je (directe) omgeving mee te maken hebt.
  Klinkt mooi een kadootje geven als je er niet meer bent.

 • Vriendin K.
  25 maart 2014 - 10:15

  Wat fijn om jullie reacties te lezen! Dat geeft weer hoop.
  @Inge, wat heb je dat goed verwoord. Veel sterkte voor je hele familie.

 • Gerda
  25 maart 2014 - 11:58

  Ik heb hem gedeeld!
  Goed geschreven Esther.
  Meer donoren zijn hard nodig, helaas.

 • Maaike
  25 maart 2014 - 13:32

  Ik ben gelijk naar de site gegaan en heb mij aangemeld als donor.
  Ik had nog altijd de keuze staan dat mijn nabestaanden mochten beslissen.
  Echter, het is voor een goede zaak. Inderdaad, als ik hier wellicht een mensenleven mee kan redden doe ik het graag.
  Dank voor dit kattenbelletje Esther, en heel veel succes voor en met vriendin K.!

 • Juul
  25 maart 2014 - 17:01

  Ik zelf zit ook te wachten op een nieuwe lever maar ben ook nog te gezond. En ja ik ben ook donor want andere organen kunnen ze wel gebruiken. Top deze actie

 • corrie
  25 maart 2014 - 18:44

  Al zeker 30 jaar donor, manlief ook. Kinderen vanaf hun 18e. Dus nog niet zo lang, zijn nu 21 en bijna 20.
  Kleine moeite en zoals je zegt: Wat als je zelf ziek wordt?

  Sterkte voor K.

 • Kaatje
  26 maart 2014 - 09:58

  Verbaas me er nog steeds over dat niet iedereen automatisch donor is……en als je geen donor wil of kan zijn (ook prima) dat je het dan door moet geven!
  Volgens mij is dat in verschillende landen wel het geval..
  Sterkte voor je vriendin en dat er maar heel veel lezers zich direct aan gaan melden 😉

 • Mariella
  27 maart 2014 - 14:06

  ik ben donor geworden op het moment dat het mocht (ik dacht dat het 18 was maar 16 zou ook kunnen)
  Bij het ziekenhuis (waar ik als klein kind nogal vaak kwam) stond een auto (van een arts 😉 ) met een sticker met tekst die ik nooit meer ben vergeten.
  Don’t take your organs to Heaven, Heaven knows we need them here.

  Ook ik snap niet dat je niet automatisch donor word en actie moet ondernemen om het niet te zijn, veel mensen “vergeten” om t papiertje in te vullen.

 • Ria
  28 maart 2014 - 13:59

  Ik ben al donor. Toch geef ik liever niet deze maand 😉

  Sterkte voor vriendin K.

 • Moeke
  4 april 2014 - 11:34

  Goed stuk zeg, ik ben ook al twintig jaar donor. vanaf mijn 18e… Ik spreek in mijn familie en vriendenkring iedereen er altijd op aan. Maar merk dan altijd dat ze het eng vinden, en het maar voor zich uitschuiven. Het belang zien ze er wel van in maar opgeven gebeurd dan toch niet.
  Mijn zwager zei dat hij bang was dat ie er dan niet meer uitzag op de dag van zijn begrafenis…. tja wat moet je met zo’n antwoord.
  Mij maakt het niets uit al blijft er niets over, als je er andere levens mee kan redden.

  Ik wens vriendin k. veel sterkte. !

 • Marijke
  16 mei 2014 - 20:17

  Ik ben ook al jaaaaren donor! Daarnaast geef ik ook bloed bij de bloedbank.

  Xx

Leave a Reply