Nieuwsblog over boskap en boeren

Geen tijd om de hele week mee te lezen? Het nieuws misschien gemist?

Vandaag behandelen we 'heilige' dokteren, 11 november én de Marssonde. Bovendien: wat hebben ze nu weer bedacht voor de Fyra?! Lees hier: het nieuws op macro- én microniveau, in vogelvlucht.

Monday, monday

Om negen uur heb ik een afspraak. Om half tien informeer ik 'of het nog lang duurt' en kwart voor tien worden Annabel en ik zonder excuses en/of uitleg – maar mét haast want meer wachtenden inmiddels - opgehaald. Elf november is de dag van de heilige Maarten, maar ik heb de indruk dat bepaalde dokteren zichzelf óók heilig verklaard hebben. En van zulke 'praktijken' word ík niet bepaald vrolijk.

nieuws18114Gelukkig vertoont de dag een stijgende lijn. Ik ga lekker aan het werk, in de bibliotheek zien we Lizzy's De verloren verhalen’ tussen de kinderboeken liggen en ’s avonds gaan de meiden gezellig Sint Maarten-lopen. Daarna is het snoepen geblazen. Niet gek dat Annabel juist die avond (weer) een tand verliest. “Wist je dat wetenschappers een 250 miljoen jaar oude tand hebben gevonden?” zegt Liz, als Annabel de tand in een papiertje onder haar kussen frut. “Wow!”  roept Annabel. “En heeft de tandenfee die nu nóg niet opgehaald?!”

 "Over die pieten had je niets gezegd mamma!"

Op dinsdag lukt het om de Indiase Marssonde alsnog in de goede baan te krijgen. En over goede banen gesproken, gastblogger Inge biecht op waarom zij nou precies háár goede baan heeft opgezegd. Ze zit namelijk niet zomaar in Brazilië, blijkt. En waar jullie massaal Inge’s bekentenissen lezen, kijken de meiden hier vol aandacht naar het Sinterklaasjournaal. Dacht ik toch dat ik ‘het geheim van Sinterklaas’ goed had uitgelegd dit jaar, blijkt er toch weer iets misgegaan.

"En dan wéét ik dat het allemaal nep is, maar dan word ik tóch zenuwachtig!" (Liz, 10 jaar)

Big Blogger

Woensdag maakt minister Schultz een ritje in een zelfrijdende auto. Daarnaast kunnen we lezen dat damesbladen 'de technologie' volledig links laten liggen. Nou, op Vrouwonline niet hoor. Het stukje over Schultz inspireert mij tot het schrijven van de column ‘Big Blogger is wachting you’. Ondertussen gaat het goed op de veilingen. Een drieluik van Francis Bacon wordt geveild (en brengt meer op dan een schilderij ooit heeft opgebracht) en ook de  grootste diamant ter wereld wordt geveild. Gaat lekker. Kunnen we de Fyra niet veilen? Zijn we daar ook mooi vanaf.

What’s in a name…

O nee, dat hoeft niet. Er is een andere oplossing. De Fyra krijgt gewoon een andere naam. Vanaf 15 december gaat het sukkelende treintje ‘Intercity Direct’ heten. Nee, dat lost de problemen vást op! (Lampje! Misschien kan de directeur van de NS voor Sinterklaas een nieuwe trein vragen?!)

Op donderdag wordt bekend dat de ontbossing in het Amazonegebied weer toeneemt. De boskap is in twaalf maanden tijd met bijna een derde gestegen. Op nieuwsweek.org waar ik altijd de berichten van de afgelopen week check, staat het bericht zelfs twee keer in de feeds! Dat is dus een toename van twéé derde. Ja, zo gaat het wel heel snel.

Tutti Frutti

nieuws18113Op vrijdag nemen de Bloggers op Vrouwonline de ‘touwtjes in eigen handen’ (zoals Anna Alicia die avond ervoor zo mooi in Expeditie Robinson zegt) en ze lanceren de Grote Bloggers Sinterklaasactie. We geven allemaal prachtige cadeaus weg en je bent dan ook van harte uitgenodigd om mee te doen. De actie loopt tot drie december en behalve sieraden kan je ook adviezen, glossy make-up én een skipak winnen!

Mestmeisje

En terwijl wij de school Sintfähig maken, bereikt ons het nieuws dat er een probleem is met betrekking tot de voedselvoorziening: de Nederlandse boer sterft uit! Slechts 4% van de boeren is onder de vijfendertig en dat is een probleem. Alhoewel, ik zie er meer een úitdaging in. Voor dit soort dingen hebben we ons eigen 'mestmeisje' Yvon Jaspers toch?! Hup, kom op met dat nieuwe format.

Zwarte Pieten

nieuws18112

Op zaterdag komt Sinterklaas aan en betaalt Moszkowicz de staat 2,5 miljoen euro terug. Terecht want hij werd nu echt een béétje te oud om nog in Sinterklaas te geloven. Op het beursplein komen ondertussen allerhande demonstranten samen en er wordt gefluisterd dat Moszkowicz himself erbij was! De reden: hij was het zat om steeds maar de Zwarte Piet toegespeeld te krijgen. Tja.

Wij staan ondertussen op de kade in Monnickendam en zien daar een statige Sint met prachtige Zwarte Pieten (gelukkig ongewapend) binnenkomen. Liz stuurt de ‘kleintjes’ aan (“daar is een Piet, daar gaan jullie heen, jij voorop”) en de kids halen door de strakke coördinatie én goed teamwork een flinke hoeveelheid strooigoed binnen. Uiteraard wordt de opbrengst daarna netjes verdeeld.

Koud he?

En terwijl parkiet Coco zich die avond klaarmaakt voor partijtje crashen wij op de bank. Wij doen die avond niets meer en die trend zet zich zondag voort. We laten de Nederlandse schaatsers voor ons werken en dat doen ze goed. Bij wereldbekerwedstrijden in Salt Lake City goud winnen ze op de ploegenachtervolging, én verbeteren ze hun eigen record!

nieuws1811

Een prima afsluiting van de week!

En volgende week: gaat het vriezen! Binnenkort de schaatsen dus maar uit het vet halen. Ik gaap en rek me uit. Binnenkort dan he? Want we willen natuurlijk niet over één nacht ijs gaan.

5 Responses to "Nieuwsblog over boskap en boeren"

 • Tanja
  18 november 2013 - 11:23

  Zo Esther, weer keurig voor ons samengevat 🙂 Het meeste kreeg ik wel mee, ik maak niet voor niets minstens 3 uitgebreide nieuwsrondjes per dag op de laptop 😉 Maar die van dhr Moszkowicz had ik toch gemist en die heb je weer heerlijk omschreven. Te oud om in Sinterklaas te geloven en krijgt telkens de zwarte piet toegespeeld hahaha Ik vind die man wel wat hebben en ik denk dat hij jouw humor wel kan waarderen. Dat je niet over 1 nacht ijs gaat vind ik wel verstandig Je uitdrukking “crashen we op de bank “kende ik nog niet maar ik zal hem nog wel vaak gebruiken i.v.m. mijn lief. Die kon dat crashen uitgevonden hebben, ik noemde dat tot nu toe bankverliefd 😛

 • dine
  18 november 2013 - 11:24

  Oh Sinterklaas in Monnickendam…..elk jaar moet ik weer slikken als ik zie dat jij er was en ik natuurlijk niet, ik ben op precies 935 km…..Heimwee heb ik niet vaak, maar dit zijn momenten…Ik hoop dat jullie een lekker bakkie koffie bij bv De Waegh hebben genomen

 • marianne
  18 november 2013 - 12:52

  Leuk leuk leuk!

 • esther
  18 november 2013 - 14:35

  We doen het graag Tanja 🙂 Ach ja, Moszkowicz, hij heeft in elk geval wel gevoel voor humor dus wie weet….

  Dine… ik heb voor jou genoten 🙂 Maar nee, ik ben niet bij de Waegh geweest…

 • Scooter
  18 november 2013 - 22:41

  Even een vraagje over Lizzy … ben jij nog iets te weten gekomen voor de mensen die geen Emté in de buurt hebben en toch graag haar boek willen hebben?
  Was ook al op de site van Emté aan het kijken, maar daar staat niets over gewoon kopen.

Leave a Reply