Nieuwsblog over plonsplee’s en lange haren

Geen tijd om de hele week mee te lezen? Het nieuws misschien gemist?

Vandaag behandelen we nattigheid, storm en afluisterpraktijken. En welke bank is nou eigenlijk nog betrouwbaar? Lees hier: het nieuws op macro- én microniveau, in vogelvlucht.

Nou, dat was me het weekje wel. Druk, vol emoties en met een stormachtig einde. En hoewel de week prachtig begon – met zonnige plaatjes en gouden blaadjes - werd het maandag tóch een natte dag.

Schoonmaaktechnisch

’s Ochtends omdat de meiden en ik in het zwembad liggen, ’s middags omdat we het huis soppen. En terwijl ik me erger aan onze kapotte vaatwasser, mopperen Liz en Bel vooral op elkáár. “Jouw haren liggen in mijn kamer!” “Die zijn van jezelf.” “Nietes, ik heb langere!” Tja, een béétje gelijk hebben de dames wel: schoonmaaktechnisch zou het écht beter zijn als we allemaal ‘kort’ gingen. (Er is alleen geen háár op ons hoofd die daaraan denkt.)

Trouwens, die kapotte vaatwasser, die heeft wel één groot voordeel: hij kan niet in de brand vliegen. Dat laatste gebeurt nogal eens, lees ik in de krant. En daarbij: afwassen schijnt goed te zijn voor het gezinsleven. Evengoed ben ik helemaal gelukkig als Paul die avond voorstelt om uiteten te gaan 'voor zijn verjaardag'. Ha! Lekker eten. En níet afwassen.

Dinsdagwoordendag

bb2Dinsdag wordt bekend welke nieuwe woorden er in de Dikke Van Dale zijn opgenomen. Selfie, sukkelseks en wazzup hebben het gehaald. Met het oog op de Grote Boekenbakkersfinale voeg ik er daar nog maar ééntje aan toe: stemstress. Liz staat afwisselend eerste en tweede en  de spanning is niet te houden. “Veel te grote emoties voor zo’n kleine meid”, zoals oma het zo mooi omschreef.

Ondertussen is gastblogger Inge heel dicht bij haar vertrek: al over een week vertrekt zij naar het land van de plonsplee’s, waarover ze die dinsdag een hilarische column schrijft. En terwijl studenten actie voeren voor het behoud van de ov-jaarkaart (ik zeg: wat heb je er nog aan met de huidige dienstregeling van de NS), beginnen de kinderen en ik aan een vrolijke duizendstukjes puzzel. Zo. Die houdt ons wel bezig, de rest van de herfstvakantie.

Oplossing werkloosheid?

Woensdag wordt het nieuws gedomineerd door Zwarte Pieten enerzijds en de spionagepraktijken van de NSA anderzijds. Nu ik daar zo eens over nadenk: die twee lijken wel wat op elkaar. Zwarte Pieten staan tenslotte óók bekend om hun afluisterpraktijken. Het enige verschil is dat zíj kinderen afluisteren en geen wereldleiders. Ergens vind ik dit een geruststelling: mochten de Pieten uit Nederland worden verbannen, dan kunnen ze dus altijd nog voor de NSA gaan werken. Ik bedoel, dat scheelt procentueel gezien toch weer op de landelijke werkloosheid.

Trouwens, wisten jullie dat ze in Iran een soortgelijk figuur kennen? Een zwarte man die rond nieuwjaar verschijnt? Hij is een ware traditie! Waarom horen we dáár niemand over? Ik krijg hier toch een beetje het ‘parkeerbeleid-gevoel’ van. Je weet wel, foutgeparkeerde auto’s bekeuren (vaak van mensen die het niet eens doorhebben) terwijl criminelen ondertussen de samenleving om zeep helpen.

(On)betrouwbare bahnken

Op donderdag zijn de kinderen bij oma en ga ik heerlijk rustig naar mijn werk. De Rabobank kondigt aan te willen schikken inzake het ‘Liborschandaal’ terwijl ik het ondertussen aan de stok heb met ABN Amro. Werkelijk! De enige betrouwbare bank is  degene die in je woonkamer staat. Daar kan altijd terecht. En doet tenminste geen valse toezeggingen (en die probeert óók niet een ander de schuld te geven). Bah. Bah. Bahnken.

Vrijdag schrijf ik een blog op Vrouwonline over het programma ‘voor wie steek jij een kaarsje op’, van de KRO, waarbij ik me vervolgens afvraag of die vraag als zodanig  eigenlijk wel klopt. Een kaarsje steekje toch áán? En een peuk steek je óp? Toch? “Weet je wat,” zegt Paul als ik de kwestie aan hem voorleg: “We gooien gewoon de fik in de open haard! Dat is altijd goed!”

Op politiek gebied is het overigens de hele week al vrij rustig (herfstvakantie?) alleen Rutte komt nog even in beeld: hij laat weten geen aanwijzingen te hebben dat hij wordt afgeluisterd door de NSA. Vijfendertig wereldleiders worden gevolgd en hij niet. Er klinkt enige teleurstelling door in het bericht.

bb1Finale!

De zaterdag staat in het teken van de opnames finale Boekenbakkers. Als we ’s avonds thuiskomen is iedereen kapot en het komt dan ook goed uit dat we zondag een ‘uurtje langer’ in bed mogen blijven liggen. Dat niet iedereen weet wat hij of zij met de extra tijd aan moet, blijkt wel uit het bericht dat er in Walibi een groep bezoekers een stel andere bezoekers heeft mishandeld. “Verrek”, zegt Paul als we het nieuws horen. “Ik dacht dat zoiets alleen op voetbalvelden gebeurde!” En ja, ook dáár is het dit weekend weer raak. Echt zo jammer dit.

Op zondag maken de meiden en ik de puzzel af en zorgen dat alle stukjes van de drukke week in elkaar passen. We sluiten stormachtig af, met de finale van Boekenbakkers waar Liz uiteindelijk – met vijftien stemmen verschil – tweede wordt. Wat een prestatie en wat een mooie ervaring is dit geweest! Haar eigen 'verhaaltje' ligt straks in boekvorm bij Emté en op haar nachtkastje prijkt een échte beker!

En over 'verhaaltjes' gesproken: ken je die van die olifant met die grote snuit? Nee? Nou, die zei: fijne dag en ik sluit af met een mooie, toepasselijke, quote die vond op Twitter:

“Velen slapen door een storm heen, maar liggen wakker van een mug.”

7 Responses to "Nieuwsblog over plonsplee’s en lange haren"

 • moimoi
  28 oktober 2013 - 12:24

  he van harte met de tweede plek van Lizzy, wat zal het spannend geweest zijn… nu een beetje rust dus na al die stemstress… alhoewel rust, rust… uit je jas waaien is ook niet echt rust 😉

  • esthervuijsters
   28 oktober 2013 - 22:23

   Haha stormachtig!

 • odette
  28 oktober 2013 - 16:53

  Twee plek, goed hoor. Gefeliciteerd!

 • marianne
  28 oktober 2013 - 17:07

  Leuke blog weer, die mag op de radio!

 • Inge
  28 oktober 2013 - 22:09

  Je weekoverzichten zijn super Es! Erg leuk en handig, blijf ik mooi bij als ik zo weg ben! 🙂

  • esthervuijsters
   28 oktober 2013 - 22:22

   Haha Inge dat is dan wel handig ja! 🙂

 • Tanja H.
  30 oktober 2013 - 04:06

  Van harte gefeliciteerd met een hele goede 2de plaats! Met hoe velen begonnen ze ook al weer hier aan? 🙂 Ik heb genoten van je dochter en het hele gezin dat haar zo steunde (al ging Paul wel eens heel erg ver 😉 )Nu weer back to normal, maar ja wat is normaal bij jullie? 😛 Die quote is heel erg goed, die leen ik duurzaam van je 🙂

Leave a Reply