Nieuwsblog met excuses

Geen tijd om de hele week mee te lezen? Het nieuws misschien gemist?

Vandaag behandelen we excuses mét en zonder schuld, sorry in zijn algemeenheid en het bestaansrecht van Zwarte Piet. En wat is er toch met die Russen aan de hand? Lees hier: het nieuws op macro- én microniveau, in vogelvlucht.

Ondergesneeuwd

Met een herfstig gevoel stap ik, op maandag 7 oktober, de praktijk van de mondhygiëniste binnen. Altijd lekker, zo’n begin van de week. (Not.) En dankzij een nieuwe schuurtechniek sta ik even later met een heel wínters gevoel weer buiten: mijn tanden zijn schoon, maar mijn hele gezicht is bedekt met een witte sneeuwlaag. Heb ik weer.

Ook bij de NS zijn ze alweer volop met de seizoenen bezig. De regen is nog niet eens zichtbaar op de radar of de dienstregeling wordt – in verband met de herfst - alweer aangepast. Jaja, niet alleen bij Sanoma hebben ze last van vallende blaadjes. Op de radio hoor ik over een tyfoon die onderweg is naar Zuidoost China. Wedden dat dáár de treinen nog wel gewoon rijden!

Hoog Sammy, kijk omhoog

Dinsdag krijgen we te horen dat een nieuwe sonde van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA de maan heeft bereikt. En dat terwijl 18.000 Nasa-medewerkers momenteel thuiszitten! Afijn. Het is maar weer eens bewezen: in Amerika gaat echt álles naar de maan. Shutdown of niet.

Ondertussen is het voor mij Nationale Voorleesdag. Ik begin ’s ochtends in de klas van Annabel (kinderboekenweek),  ga door met het inspreken van mijn eigen luisterboek (ondergronds) en eindig die avond schor in bed, met de meiden en deel zoveel van De Vijf. Higgs krijgt de nobelprijs voor de Natuurkunde, ik voor-lezen? Ik bedoel, ik bracht er het grootste deel(tje) van de dag mee door. Toch?!

Zwartepieten

Op woensdag gaat het vooral over de knecht van Sinterklaas. Dat zit zo, Piet kreeg bij Pauw en Witteman weer eens de Zwarte Piet toegespeeld, Twitter ontplofte bijna van verontwaardiging en zelfs de goedheiligman zelf wijdde er een tweet aan: “Nu ga ik verder met mijn bestelling mandarijnen, ik hoor net van Piet dat dit in China ambtenaren waren, als dat maar goed gaat.” Hij héb humor, die ouwe!

En niet alleen met de Zwarte Pieten is het mis, ook met de Russen gaat er iets niet goed. Een Russische diplomaat heeft een kind geslagen (mag niet), de Nederlandse politie greep in (mag wel) maar had dit niet mogen doen bij (o, mag toch niet) want je mag in Nederland geen Russische diplomatenaaien. Jammer joh, bied je excuses maar aan!

Het worden uiteindelijk excuses-zonder-schuld (zoals bedacht door Paulien Cornelissen, lees deze briljante column) maar dat zonder-schuld valt in de Russische vertaling verder niet op en Poetin is weer blij. Probleem opgelost. Behalve dan voor die kinderen.

Ik blog, jij blogt

Donderdag is een drukke dag – ik wurg mezelf bijna met een paar van mijn eigen deadlines – en ik ben dan ook blij dat gastblogger Inge het stokje op mijn site even overneemt. Haar blog scoort weer goed en ’s avonds drinken we een wijntje op het succes, terwijl ik haar ondertussen uitleg hoe mijn minilaptop werkt.

Vrijdag is de dag van het natregenen en kleed me wel drie keer om. Bah, het wordt nu echt herfst. Ik surf wat op internet – lees hoe het Vaticaan de naam Jezus verkeerd gespeld heeft op één van hun munten (ik gedachten hoor ik de Paus mopperen: ‘Jezus, hoe krijg je het voor elkaar!?’) – en eindig de dag met een warm bad en de glas wijn op de bank. Buiten klettert de regen, binnen is het warm en veilig. Heerlijk, die herfst.

What’s in a name

Het weekend staat in het teken van regen, storm (de orkaan Phailin heeft onderweg naar India echt ergens een verkeerde afslag genomen!) en een aantal kansloze projecten. Badr Hari heeft spijt, de Fyra gaat straks anders heten (wat zei Shakespeare daar ook alweer over? “That which we call a rose by any other name would…”) en Ziggo raakt  40.000 klanten kwijt.

Wij sluiten het weekend daarentegen juist heel positief af: met Lizzy’s uitzending op RTL 8! (Gemist? Zie naast deze blog 'filmpje van de week' daar kan je de uitzending zien!)

Eindelijk is te zien hoe zij samen met haar coach haar eigen boek heeft afgebakken en welke ideeën ze hier zelf over heeft. Ze staat inmiddels tweede op boekenbakkers.nl, dus voor wie nog niet heeft gestemd,  uw stem is welkom. Die van uw buren ook. Het is echt dé manier om mij zondag 27 oktober uitzinnig op TV te zien!

En tenslotte, sorry dat deze blog niet zoals gewoonlijk op maandag geplaatst is, maar op dinsdag. Dit had te maken met een theatervoorstelling. Excuses, excuses.

Excuses mét schuld uiteraard.

Stemmen kan via boekenbakkers.nl

7 Responses to "Nieuwsblog met excuses"

 • Scooter
  15 oktober 2013 - 09:19

  Ik had eergisteren al gestemd, en nu net weer! Dat lukt gewoon, ik neem aan dat die stemmen ook gewoon allemaal meetellen. Dus ook als je al gestemd hebt, probeer het gewoon de volgende dag nog een keer en de dag erna nog een keer …

 • Mariella
  15 oktober 2013 - 11:40

  Hier ook weer gestemd!

 • Inge
  15 oktober 2013 - 12:20

  Ik vind het hardstikke leuk voor je dochter dat ze in de finale zit, maar die oproepjes om te stemmen vind ik eigenlijk niet kunnen. Gaat het nu om het kind wat het beste boek heeft geschreven, of gaat het om het kind met de ouders die de social media het best weten te benutten? Ik ben eigenlijk wel nieuwsgierig hoeveel van de stemmers via dit blog ook daadwerkelijk het verhaal van je dochter hebben gelezen, alsmede dat van de andere kandidaten.

  • esther
   15 oktober 2013 - 12:29

   Hoi Inge, dank je voor je reactie. Het gaat in de finale om het aantal stemmen. Je kunt het verhaal jammer genoeg nog niet lezen alleen de trailer en de uitzending bekijken, die heb ik hier op blog gepost. Ik begrijp je reactie wel en eerlijk gezegd had ik ook liever gezien dat het om ‘het beste boek’ ging, maar ja, hoe meet je dat, ik weet zeker dat al die boeken straks harstikke leuke zijn 🙂 maar dit is nou eenmaal hoe het werkt bij boekenbakkers en Telekids.

 • Jelte
  15 oktober 2013 - 12:36

  Heb er geen moeite mee. Blijft toch een persoonlijk blog. En van wat ik van de site heb begrepen gaat het idd om het aantal stemmen.

 • Moeke
  15 oktober 2013 - 15:50

  Goed stuk enne kan ik al wat aandelen kopen voor het boek van je dochter 🙂

 • esther
  15 oktober 2013 - 16:43

  Moeke 🙂

Leave a Reply