Nieuwjaarsdag

“Waar zijn mijn sleutels?”

Het is 1 januari, half twaalf, en Paul komt net beneden. Aan zijn toon te horen houdt hij mij verantwoordelijk voor het verdwijnen van zijn sleutels. Nou ben ik vaker dan hij iets kwijt, maar dat zijn meestal mijn eigen spullen. Van zijn sleutels weet ik niets.

Mannending?

“Nou”, gaat hij argwanend verder, “ze hingen aan de buitenkant van de deur vannacht en toen ik vannacht thuiskwam kon ik er niet in. Ik ben door de kelder naar binnengekomen.” (Volgens mij is dat echt een mannending, dat ze dan iets kwijt zijn en dan meteen de vrouw de schuld geven.)

Ik haal mijn schouders op. “Je zal ze wel hebben meegenomen vannacht na het vuurwerk.” “Echt niet’, zegt Paul, “toen ben ik  niet binnen geweest.” “Echt wel”, zeg ik. En daar eindigt het gesprek. We hebben allebei de energie niet om ons gelijk te halen.

Jaszak?

“Zitten ze niet in je jaszak?” opper ik. Paul mompelt iets dat zowel ‘misschien’ als ‘echt niet’ kan betekenen en duikt de gang in.

“Ik ben ook mijn jas kwijt!” zegt hij.
“Nou, die ligt dan waarschijnlijk bij je sleutels.”

Samenvatting van de nacht

Uiteindelijk ben ik het die de nacht samenvat. "We staken vuurwerk af, gingen een borrel halen een paar huizen verderop, bedachten ineens dat we kinderen hadden, gingen terug om de kinderen te vertellen waar we waren en daarna gingen we verder aan de borrel. Een uur later ging ik naar huis. Het volgende moment werd ik wakker omdat jij kwam vertellen dat de buurman dronken was. Kortom, ga terug naar de plaats van de misdaad, daar vind je waarschijnlijk je jas. En je sleutels."

Samen op de bank

Even later zijn zowel jas als sleutels weer veilig thuis. Ze lagen inderdaad een paar huizen verderop. Ik ben gezuiverd van alle blaam en Paul is blij dat hij weer compleet is.

Inmiddels is het tegen vijven. Annabel heeft haar eerste mijlpaal reeds gehaald – haar eerste kies is eruit gevallen op nieuwjaarsdag – en Liz vraag hoe laat ‘die gekke cabaretier’ (Jochem Myer) begint. Iemand heeft de schaal overgebleven oliebollen op tafel gezet en we kruipen bij elkaar op de bank.

Gelukkig nieuwjaar, zegt Liz. Gelukkig nieuwjaar antwoorden wij.

Tagged

Leave a Reply