Nieuwe routeplanner

Heb ik weer.

Ben ik eindelijk gewend aan onze oude routeplanner (lees: we begrijpen elkaar), krijgen we een nieuwe auto?! Dáár kan ik dus écht niet tegen! Ik hou al niet van verandering en op deze manier ben ik direct de weg kwijt.

De weg kwijt

Met de auto zelf is  niets mis. Ik vergeet het merk steeds (auto’s maken weinig kans binnen mijn lange termijn geheugen) maar de passagiersstoel zit lekker en als ik mijn best doe kan ik er prima in rijden. Tenminste, zolang ik de routeplanner niet nodig heb.

Het instellen van de bestemming is bedrieglijke eenvoudig. Pictogrammen en een mini-joystickje helpen je door het menu heen en binnen no time ben je ready to go. Maar als je dan eenmaal op weg ben, dan gaat het mis.

Twijfelkont

Ik ben halverwege Amsterdam als ik ineens de mogelijkheid krijg om te kiezen voor een kortere route. Volgens de mededeling op het scherm is de alternatieveroute vijf minuten sneller. “Waarom heb je dat niet eerder bedacht?!” Roep ik verontwaardig.

Maar dat roepen, dat help natuurlijk niet. “Maak alstublieft een keuze”, zegt de blikkerige stem beleefd. Paniekerig begin ik aan wat knoppen te frutten. De ruitenwissers gaan aan maar verder gebeurt er niets. Na een halve minuut: “welke route wilt u nemen?” Gefrustreerd roep ik: “Hoe moet ik dat nou weten! Ik ben toch geen routeplanner?” Het was vast grappig geweest als je naast me had gezeten maar ik vond het op dat moment niet leuk. Ik werd hysterisch!

Wie is hier nou de routeplanner?

Een tijdje heb ik de routeplanner genegeerd. Ik hoopte maar dat als ik niets deed, het apparaat zou begrijpen dat ik bezig was met iets anders en zelf een keus zou maken. Ik kan nou eenmaal niet autorijden én navigeren. Maar uiteraard gebeurde er niets. (En de ruitenwissers kreeg ik ook niet meer uit.)

Ik ben uiteindelijk de weg afgegaan om aan de knoppen te kunnen prutsen en uiteindelijk lukte het me om een en ander in te stellen. Maar hierdoor dreigde ik wel te laat te komen.

Bemoeiziek

Eenmaal weer op de weg gaf ik flink gas. En ik zweer je, ik was nog een kilometer verder ik werd op mijn vingers getikt door, jawel, datzelfde twijfelende apparaat! “Denk om uw snelheid!”

Wel ja! Twistziek én bemoeizuchtig! Dat is geen routeplanner, dat is een vrouw!

4 Responses to "Nieuwe routeplanner"

 • femke1
  7 december 2013 - 22:23

  Haha, heerlijk, die routeplanners! Toen ik in mijn gloednieuwe auto, met routeplanner, voor het eerst onderweg was, werd me steeds gevraagd of ik een alternatieve route vanwege file wilde. Dat wilde ik wel, maar kon maar niet vinden waar ik dat kon aangeven. Totdat ik uiteindelijk helemaal gefrustreerd JAAA gilde. ” Route geweizigd “, was de reactie. Aha, stemherkenning 🙂

  • esther
   7 december 2013 - 22:25

   Die van mij had mooi geen stemherkenning! Heb wel vier keer ja geroepen!! O, was vanwege file… Ja, dat had ik nog niet bedacht 🙁

 • Tanja
  8 december 2013 - 13:03

  Fijn he, al die apparaten? Eigenlijk best gevaarlijk als je eraan moet zitten terwijl je rijd 🙁 ik las ook al berichten over mensen die het te letterlijk namen , sla rechts af ,wat ze ook deden, en die belande zo in het water. Dat liep gelukkig wel goed af 🙂

 • Miranda
  9 december 2013 - 18:26

  Haha hilarisch en zo herkenbaar!

Leave a Reply