NIEUW! In bed met een auteur

Ik ben Esther. En ik lig regelmatig in bed met een auteur (M/V). En daar schrijf ik dan een blog over. Vandaag: Solomon Northup, 12 jaar slaaf.

Solomon is een intrigerende man

De afgelopen week heb ik doorgebracht met Solomon Northup. Solomon (geboren in 1808 als vrij man in New York) is een intrigerende, welbespraakte man die in 1841 werd ontvoerd en verhandeld als slaaf. Twaalf jaar lang werkte hij op de plantages in Louisiana.

Solomon & ik

Ik begon met Solomon op de bank. Maar als snel zat ik ook met hem in de kantine van de sporthal (je mag met hem gezien worden hoor!). Niet lang daarna lag ik met hem in bed. Hij ging zelfs mee naar de wc! Echt, het was maar goed dat mijn man op zakenreis was, want die was zéker jaloers geworden, zo close was ik met Solomon.

Optimismeslaaf

Wat me vooral zo aantrekt in Solomon is zijn optimisme. En zijn oog voor detail. De man is verdorie bruut weggerukt uit zijn omgeving, verliest zijn gezin, wordt te werk gesteld als de eerste de beste dwangarbeider en tóch blijft hij genieten van kleine dingen. Een mooi uitzicht, een avondje vioolspelen, gesprekken met zijn vrienden: Solomon blijft zijn leven trouw en blijft – soms tegen beter weten in – geloven in zijn redding.

"Ik stemde mijn viool en zette een levendig wijsje in!"

Op een nacht , toen ik de slaap niet kon vatten, vertelde Solomon me een paar uiterst gruwelijke verhalen over zijn jaren in ballingschap. Want zijn eerste meester, William Ford, mocht dan een aardige heer zijn geweest, de ‘bazen’ die volgden waren minder vriendelijk. Slaan, tot bloedens toe, onredelijkheid en keihard werken, een onmenselijk bestaan. Ik kreeg er werkelijk tranen van in mijn ogen.

“Geen vriendelijker, nobeler, openhartiger, christelijker mens dan William Ford.”*

Modern sprookje

Gelukkig, vertelt Solomon me aan het einde, komt het uiteindelijk toch weer goed. Een soort modern sprookje, dit boek over een man die 12 jaar als slaaf leeft. Het begint met ‘Er was eens’, en het eindigt met ‘nog lang een gelukkig’.

Het is alleen zo ongelooflijk kut wat er in de tussentijd allemaal gebeurt!**

inf

verrassingcadeauVerrassing!

Wat er allemaal gebeurt mag je zelf lezen. Deze VerrassingsVrijdag mag ik van uitgeverij Atlas een exemplaar van '12 jaar slaaf' weggeven. Laat me weten welk non-fictie boek op jou het meeste indruk heeft gemaakt en maak kans op een paar nachten met Solomon. (Reageren voor woe 2 april.)

* Lijdt Solomon Northup misschien aan het stockholmsyndroom, vroeg deze recensent zich af. Ik moet zeggen, die gedachte kwam bij mij ook op!

** Nog een (waargebeurd) modern sprookje lezen over slaverij? In “Ter dood veroordeeld” neemt John H. de Bye je mee naar de Surinaams-Joodse geschiedenis van de plantages.

Op de hoogte gehouden worden van acties, columns en blogs? Like mijn pagina op Facebook.

18 Responses to "NIEUW! In bed met een auteur"

 • Linda
  28 maart 2014 - 10:17

  Hoi Esther, ik heb recent het boek De straatvechter van Robert Moszkowicz gelezen. Leest heel makkelijk weg, een mooi handzaam boek. Heel indrukwekkend om zo openlijk inzicht te krijgen in de beroemde advocaten familie met alle problemen qua vrouwen, heroïne en geschrapt worden uit de Nederlandse Orde van Advocaten.

 • Eline
  28 maart 2014 - 10:21

  Ik blijf bij de biografie van Helena Rubinstein. Super interessant verhaal over arm meisje dat haar make-upmerk wereldberoemd maakt.

 • Annelies
  28 maart 2014 - 11:43

  Ik heb een hoop mooie non-fictie boeken gelezen, maar Wilde Zwanen van Jung Chang blijft mijn grote favoriet. En als we het hebben over boeken over de slavernij dan vind ik het Negerboek van Lawrence Hill een absolute aanrader.

  Recensie (bol.com):
  Sommige boeken maken een blijvende indruk en kunnen je wereldbeeld veranderen. Deze op uitgebreid en diepgaand onderzoek gebaseerde roman door een nazaat van slaven hoort daarbij. Door het verhaal te vertellen vanuit een in Afrika in vrijheid geboren moslimmeisje realiseert de lezer zich hoe wij de Amerikaanse slavernij toch vaak vanuit blank en Amerikaans perspectief bekijken. Een roman als deze maakt pas echt duidelijk hoe onmenselijk en wreed het roven van mensen is en wat een prestatie het is dat zoveel zwarten met het systeem leerden te leven en een eigen gemeenschap wisten te cre�ren of zelfs hun vrijheid wisten te heroveren. Het verhaal: Animata Diallo wordt in 1756 op 11-jarige leeftijd door zwarte slavenvangers gevangengenomen en met een slavenschip naar Amerika gebracht. Van een indigoplantage gaat ze naar Charles Town en in 1776 naar New York, waar ze vlucht. In 1783 vlucht ze met de andere zwarte loyalisten naar Nova Scotia. Na tien jaar discriminatie gaat ze mee naar het door Engelse abolitionisten gestichte Freetown in Sierra Leone. In 2008 won de auteur de Commonwealth Writers Prijs voor deze roman.

  • Monique
   29 maart 2014 - 10:00

   Ook ik heb het Negerverhaal gelezen. Vond het ook een bijzonder indrukwekkend boek. Na het lezen van dit boek besefte ik mij eens te meer dat de mensheid van al deze verschrikkingen helaas niet veel geleerd heeft en de onderdrukking van bepaalde bevolkingsgroepen zich heeft herhaald (denk maar aan bijv WO II) en nog steeds bestaat.
   Ga na het lezen van deze recensie zeker 12 jaar slaaf ook lezen. Ook het boek The Help (in het NL Een Keukenmeidenroman) vond ik erg goed.

 • esther
  28 maart 2014 - 11:52

  Bijzonder Annelies, ik ga er eens naar kijken. Dat vind ik toch wel het leukste van deze blogs, alle boekentips die ze opleveren! 🙂

 • Nynke
  28 maart 2014 - 12:54

  In een sluier gevangen van Betty Mahmoody, haar dochter heeft recent ook een boek geschreven. Dat wil ik ook graag nog lezen.

 • s.velthuizen
  28 maart 2014 - 14:23

  Ik vind “de vrouw die de honden te eten gaf” toch wel erg indrukwekkend. Niet geheel non fictie te noemen, want geschreven vanuit het perspectief van Kristien Hemmerechts, maar een boeiend en tegelijkertijd afschuwelijk boek. Het kostte me wel moeite om steeds weer verder te lezen dus je moet je er wel in vast bijten. Meestal legde ik het na 1 hoofdstukje even weg om ‘bij te komen’. Ik wilde graag met eigen ogen lezen of de kritiek richting Kristien terecht was…

 • Annelies
  28 maart 2014 - 18:27

  Inderdaad erg leuk al die tips, ik kende het boek “de vrouw die de honden te eten gaf” niet, maar ga ik zeker lezen.

 • odette
  28 maart 2014 - 20:33

  Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet zo van non-fictie hou. Mijn voorkeur gaat uit naar literaire-thrillers.

 • Tanneke Burggraaff
  28 maart 2014 - 20:54

  Bijna iedere avond lees ik een stukje uit het boek PAAZ van Myrthe van der Meer. Overdag een ander boek. PAAZ is het verhaal van Myrthe over haar opname in een psychiatrische inrichting.
  Heel indrukwekkend!!

 • Karin
  29 maart 2014 - 09:20

  P.E. Quinn met het boek Stil Verdriet heeft van de vele non-fictie boeken die ik heb gelezen, op mij de meeste indruk gemaakt.

 • Dikkiedik
  30 maart 2014 - 10:22

  De onvrije oefening!

 • Anneliese de Waal
  30 maart 2014 - 22:02

  Ik het boek gelezen van Isa Hoes, Toen ik je zag, een erg mooi en indrukwekkend boek.
  Een echt aanrader om te lezen.

  Groetjes Anneliese

 • Aleesha
  30 maart 2014 - 22:07

  Hoi Esther,

  Het mooiste non-fictie boek wat ik ooit gelezen heb is De Tweede Dochter van Jodi Picoult.
  Een prachtig boek over een moeder die een doodzieke dochter heeft die aan leukemie lijdt. Als de arts haar voor een keuze stelt om nog een kind te krijgen zodat het beenmerg van dit gezonde kind haar zieke dochter zou kunnen genezen hoeft zij hier niet lang over na te denken. Zo word nog een dochter geboren die talloze operaties zal ondergaan om haar zusjes leven te redden. Wanneer zij 13 jaar oud is en er van haar gevraagd word een nier te doneren aan haar zusje schakelt ze een advocaat tegen haar ouders in. Dit boek heeft me ontzettend ontroerd. Het is een absolute aanrader en de film een absolute afrader vergeleken met het boek.

  Leuk om trouwens zo alle favorieten te lezen van andere mensen. Ik ga de boeken zeker nog eens opzoeken om ze zelf te lezen en ben ook erg benieuwd naar 12 jaar slaaf.

  • Esther vuijsters
   30 maart 2014 - 22:30

   Hi, die heb ik ook gelezen! Wat een bizar boek met bijzondere ontknoping! Is pas ook verfilmd toch? Maar is dat waargebeurd? Wist ik niet!

 • Brie S
  31 maart 2014 - 08:17

  Ik heb ook de film ervan gezien. Maar of het waargebeurd is….? Geen idee….

  Mijn aanrader voor non-fictie boek is al genoemd en heb ik eerder ook al laten weten, maar kom, ik gooi hem er nog een keer in 🙂 Het boek PAAZ, van Mirthe van de Meer, echt een aanrader, vooral door haar humoristische schrijfstijl! Je houdt er niet zo’n naar gevoel van over als na Tegenlicht van Eshter Verhoef 🙂

  Erg leuke rubriek dit! Zeker omdat iedereen zo weer wat leestips laat weten, altijd handig!

 • Cynthia
  31 maart 2014 - 11:49

  Toen ik je zag van Isa Hoes. Heel mooi geschreven en hoe ze er mee om gaat.

 • esther
  1 april 2014 - 09:16

  Brie heeft het boek gewonnen, brie, j hebt mail! Van harte.

Leave a Reply