Nationale Kärcherdag en de miskoop van Paul

‘Is het soms Nationale Kärcherdag?’ postte iemand op Facebook.

En inderdaad. Waar je ook ging, overal was het te horen. Lawaai. Mánnenlawaai. Veegmachines, stoomzuigers en hogedrukreinigers. De bomen kleurden roze, de gazonnetjes groen en het straatbeeld ... geel. You're gonna hear me RO-O-O-O-A-R...

De Kärcher in de kop

Ook Paul had de Kärcher in z'n kop. Hij had al een beetje in de tuin lopen rommelen, takje afknippen hier, onkruidje trekken daar, toen hij opeens begon te vertellen over iets dat hij op TV had gezien. “Weet je wat ik misschien een keer ga kopen”, zei hij. “Een onkruidverbrander.”

Tactiek van de verschoeide aarde?

Nou had ik nog nooit van een onkruidverbrander gehoord (wat was er mis met een oud aardappelschilmesje?), maar kennelijk bestond er dus een apparaat dat dusdanig heet werd dat je er plantjes mee kon wegfikken. Paul legde de werking uit: tikkeltje gevaarlijk, lawaaierig en met een flink geurspoor. Kortom, het ultieme mannenspeeltje.

“Als jij daar heel blij van wordt”, zei ik voorzichtig. “Dan moet je dat maar kopen. Een keer.” Zo’n apparaat was vast niet goedkoop, maar aan de andere kant, ik had zelf het afgelopen weekend twee paar nieuwe laarzen gekocht. Wie was ik om hem tegen te houden?

Eventjes naar het tuincentrum

Een half uur hield hij het nog uit op de bank. En toen ik zei dat ik even naar de slager ging, zag hij zijn kans schoon. Hij gooide Candy Crush aan de kant, greep zijn autosleutels en kondigde aan dat hij ‘eventjes ging kijken’ bij het tuincentrum. Eventjes kijken. Ja hoor. "Vergeet je pinpas niet!' riep ik hem na.

onkruidRoeptoeter XL

Het eerste wat ik me opviel was de geur. Levend groen verbranden ruikt... afschuwelijk! Een beetje weeïg-zoetig, zo’n soort synthetische schroeilucht. Ik keek toe hoe Paul het apparaat – het leek nog het meest op een XL roeptoeter – liet roken boven een onkruidje. Om de zoveel tellen bekeek hij het plantje, dat daar dan nog steeds stond. Pas na een paar minuten werd hij een beetje bruin.

“Gaat niet heel snel he?” zei ik.

“Hmpf. Gewoon even opstarten”, zei Paul.

Ik dacht aan vroeger, toen mijn man nog sigaretjes rookte in de tuin. Nu rookte hij ook. Maar dit was natuurlijk een stuk gezonder. Alhoewel, als ik die lucht zo rook… Mán, wat stonk dat!

Geen BBQ meer nodig!

Ik vluchtte naar de buren. Die hadden ‘het’ ook al geroken en vroegen of Paul bezig was 'met een rituele verbranding van oud plastic speelgoed'. Ik beschreef hen het nieuwe apparaat. Buurman wilde het wel eens proberen (tja, man!) en buurvrouw vroeg zich af of je er misschien ook crème brulée mee kon flamberen.

Biertje schat?

Toen ik weer thuiskwam zat Paul alweer Candy Crushend op de bank. Er waren drie halve tegels gedaan in de tuin, had ik gezien. “Beetje een miskoop, of niet?” zei ik toen ik binnenkwam. “Heus niet”, zei Paul, geïrriteerd. Ik vroeg of hij misschien een biertje wilde. Dat wilde hij wel.

Het apparaat is nu opgeborgen op het hobbykerkhof in de schuur. Ik doe er verder niet moeilijk over. Ik ben allang blij dat ik dat ding niet meer rúik. En daarbij, ik koop ook wel eens laarzen die achteraf toch niet zo heel goed zitten.

Meer lezen? Op Vrouwonline vandaag weer een thema uit DIVORCE!

14 Responses to "Nationale Kärcherdag en de miskoop van Paul"

 • christina
  14 april 2014 - 10:29

  Hier staat er ook al 1 werkloos in de schuur sinds 1,5 jaar. 1x gebruikt…

 • esther
  14 april 2014 - 10:42

  Paul heeft inmiddels de miskoop ook wel toegegeven. Quote: “Is niets meer dan een verfbrander op een stok/steel. Ik sta 2 minuten boven een onkruid/klaverblad/distel/paardenbloem of wat dan ook om dat kreng te verbranden om vervolgens vergast te worden door smerige brandlucht van dat plantje.
  Met een ouderwets krabbertje is dat ding er met 1 haal uit!”

 • Moi
  14 april 2014 - 11:16

  Ach ja, ouderwets handwerk qua wieden is nog altijd het meest effectief en stinkt ook niet… ;-D En als je het goed doet, werkt het ook nog heel rustgevend, beetje ‘zen’…hihi…
  Wat trouwens wel goed werkt is pekel strooien op je tegels, net voor een regenbui….daar gaan de onkruidjes ook subiet van kapot…maar echt milieuvriendelijk is dat natuurlijk niet.

 • Muis
  14 april 2014 - 11:34
 • Linda van der Klooster
  14 april 2014 - 15:54

  Zo heb ik ooit een stoomreiniger gekocht, waarmee ik harder moest boenen dan met een sponsje sop…

 • Cleo
  14 april 2014 - 17:11

  Ik doe de terrassen 2x per jaar met Round Up. Niet echt milieuvriendelijk maar ik heb zo veel bestrating dat het op de knieën niet meer te doen is. Heb ik 1x gedaan en toen ik na ca. 10 dagen klaar was kon ik weer van voren af aan beginnen. En dan zijn er alle borders ook nog waar ik door heen moet. Hier op het platteland stikt het van het onkruid. Het waait vanuit de weilanden en boomgaarden zo in je tuin. Toen ik hier pas woonde was ik erg tegen gif maar na een paar jaar ben je daar wel vanaf.

 • Granny
  14 april 2014 - 17:24

  Gewoon bij de Aldi 2 liter jerrycans met azijn kopen. 2 € gaat fantastisch!!

 • Granny
  14 april 2014 - 17:27

  Milieuvriendelijk alleen een beetje een zuur luchtje:-))
  Uit grootmoeders tijd.
  Deze 2 zinnen waren niet mee gestuurd.

 • Pantervrouw
  14 april 2014 - 23:07

  😀 😀
  mannen en speeltjes… blijft leuk!!

 • Tanja
  15 april 2014 - 16:38

  Ik las een week geleden in de krant dat iemand er ( ongewild) er ook zijn heg mee in de fik zette. Foutje ,bedankt. Dus eerst tuinslang klaarleggen 😛

 • […] al ziet dit er HEEL negatief uit: http://esthervuijsters.nl/nationale-karcherdag-en-de-miskoop-van-paul …. (ben benieuwd….) (als ik hier op af ga… dan zal dit ding na een uurtje wellicht ook op […]

 • rolo
  1 juni 2014 - 15:39

  Hallo, ik ben ook zo’n man….maar ik leen eerst het apparaat om te proberen en ga dan branden….wat een lucht zei mijn vrouw, onkruid zwart en weg.
  na een half uurtje bezig zijn geweest ging ik een google-en en kwam deze blog tegen.
  Heel herkenbaar….. nog ffe verder zoeken….. en nu kom ik toch de uitleg van de werking van het apparaat tegen….Dat was even een verrassing , het is niet bedoeld om helemaal de plantjes mee weg te schroeien, 3 sec is genoeg om de cellen af te laten breken door een thermische schok en het plantje gaat dan gewoon dood. echt weer mannen hé? eerst doen en dan pas verdiepen in het apparaat!! dus die brand lucht is eigenlijk niet nodig…

  Groeten een man

 • esther
  1 juni 2014 - 18:53

  Hahahahaha, prachtige reactie Man. 🙂 Alhoewel het volgens Paul zo is dat de plantjes die hij heeft weggefikt (‘zeker langer dan 3 seconden’) er gewoon nog staan. Er komt binnenkort nog een vervolg op Nationale Karcherdag en dan speciaal over de onkruidverbrander, ik kreeg er namelijk nogal veel reacties op 🙂 stay tuned en bedankt voor je reactie!

 • Sjonnie Knoksfil
  19 augustus 2016 - 17:43

  Bij de Action heb je een goedkope. Voor dat geld laat ik me deze lol niet ontnemen. Het is net een soort vlammenwerper!!! Ook super om de bbq mee aan te steken. Maar voor onkruid werkt het ook. Echt waar.

Leave a Reply