Moet ik naar de dokter?

Mijn kinderen zijn niet van het handige soort.

Met enige regelmaat wordt er gestruikeld, gestoten en gevallen. Vaak gevolgd door een enorme sirene, gelukkig niet van de ambulance maar als een soort alarmroep van het kind zelf. Meestal roep ik dan of ik 112 moet bellen en dan blijkt het vaak toch wel mee te vallen.

Moet ik naar de dokter?

Toch blijf ik het lastig vinden om te beslissen of ik naar de dokter moet. En ik ben niet de enige. Uit onderzoek weten we hoe mensen zich gedragen bij medische problemen. De eerste mogelijkheid is de symptomen negeren en hopen dat ze overgaan. Vaak is dat best een goede strategie. Ook vragen mensen vaak advies hun omgeving.

Eet smakelijk!

Bij bovestaande ligt het er natuurlijk wél een beetje aan waar je precies last van hebt. Sommige gezondheidsproblemen leg je niet zo snel op tafel in gezelschap. Hoewel ik me er af toen wél over verbaas hoe makkelijk sommige mensen met hun medische geschiedenis omgaan. Ooit in mijn pre-kind tijdperk, zat ik eens in een restaurant waar twee dames naast me tussen het kauwen door smakelijk alle details van hun bevallingen oplepelden. Ik heb de biefstuk gelaten voor wat het was en me geconcentreerd op de slabakken.

Hier doet het pijn, dokter!

Mensen gaan eerder naar de dokter als symptomen zichtbaar zijn, pijnlijk, belemmerend, vaak terugkomen, en niet overgaan. Ook wordt actie ondernemen als we denken dat het iets ernstigs is, en dan vooral als het iets ernstigs is waar ook wat aan te doen is. Tussen mensen onderling zijn ook grote verschillen: sommigen gaan voor iedere splinter naar de eerste hulp en anderen gaan pas naar de huisarts als ze ernstig ziek zijn.

App-otheek

Het blijft lastig lastig om te bepalen wanneer je een dokter nodig hebt. Voor je kinderen, maar óók voor jezelf. Gelukkig is er tegenwoordig een mooie App om je daarmee te helpen: de moet-ik-naar-de-dokter-App (zie moetiknaardedokter.nl en @dokterapp). De app is in 2013 verkozen tot beste app in de zorg, en won zowel juryprijs als publieksprijs. Onderzoek van zowel de Radboud Universiteit als het Nederlands Huisartsen Genootschap heeft uitgewezen dat gebruik van de App veilig is.

Oeps, foutje!

Ik heb die App ook maar gedownload, want ik moet bekennen dat ik toch niet altijd de juiste inschatting maak. Op een keer was de alarmroep van een van mijn kinderen meer dan terecht terecht. Mijn man is namelijk ook niet van het handige soort en had een deur dicht gedaan met een pink van een kind ertussen. 112 bellen was gelukkig niet nodig, ik dacht dat het wel mee zou vallen. Toen de juf me de volgende dag belde dat hij wel erg veel pijn had, zijn we toch maar een foto gaan maken.

Het gips heeft mij wekenlang schuldig aangekeken....

judithklein

Prof. dr. Judith Rosmalen is hoogleraar bij het Universitair Medisch Centrum Groningen, en houdt zich bezig met de relaties tussen lichaam en geest en de gevolgen daarvan voor de gezondheid.

 @JudithRosmalen

 

4 Responses to "Moet ik naar de dokter?"

 • Corine
  19 juli 2014 - 10:39

  Het blijft lastig idd. Deze week nog akkefietje oorpijn en koorts. Gezien mijn semi-medische achtergrond kan ik de medische richtlijnen aardig interpreteren, maar ook dat is geen garantie voor een juiste beslissing. Middenoorontsteking wordt meestal bestreden met paracetamol en neusspray, wat ik ook braaf deed. Ondertussen werd het kind steeds zieker en begon ze te klagen over pijn in haar nek. Dat kán een symptoom van hersenvliesontsteking zijn. Dat die pijn dan wel heel heftig moet zijn, ontging mij in de paniek die zich van mij meester maakte, even. Daarom toch maar naar de huisarts op ons (Nederlandse) vakantie-adres, waar de arts mij geruststelde en, gezien de duur van de klachten, toch antibiotica voorschreef (ondanks dat de richtlijnen aangeven dat die bij middenoorontsteking niet heel effectief zijn) gelukkig is het kind weer aan de beterende hand

 • Nicky
  19 juli 2014 - 13:05

  Die app ga ik zeker downloaden! Sinds wij in Japan wonen is naar de dokter gaan namelijk doodnormaal geworden. Hier ga je als je kind koorts heeft gewoon standaard naar de dokter want koorts wordt hier al gezien als super enstige besmettelijke ziekte. Als je ook maar het woord influenza/flu gebruikt mag je ook meteen alleen de achteringang van de dokterspraktijk gebruiken en worden er meteen allerlei testen afgenomen. Vervolgens krijgt je kind allerlei medicijnen mee en moet je een brief met handtekening van de dokter bij school inleveren.

  Uiteraard blijf ik de nuchtere Hollandse en heb al menig briefje van school gekregen dat ik nu toch echt wel naar de dokter moet gaan als mijn kind grieperig ziek (met lage koorts) thuis is.

  Op school dragen de kinderen in de winter standaard een mondmasker en als je ook maar een beetje hoest zie je iedereen om je heen meteen verstijven. En ja na zeven jaar Japan draag ik nu ook een mondmasker als ik verkouden ben of hoest 😉 (dat masker mag je ook gewoon in winkels en banken omlaten en ze hebben hele leuke van Hello Kitty en Little Twin Stars!)

 • Eline
  19 juli 2014 - 18:30

  Ga ook de app downloaden. Goeie tip!

 • R.Weistra
  4 augustus 2014 - 10:03

  Arnica of Traumeel in ieder geval.
  Bij vallen, stoten, kies trekken enz
  Trauma’s lichamelijk

Leave a Reply