Mijn eerste heilige communie

geloven in de kerk

Ik ben zelf niet gedoopt en Paul is ook niet gedoopt. Onze kinderen zijn niet gedoopt en na ampel beraad hebben we ook de valkparkiet niet laten dopen (hoewel hij uit een gelovige familie komt). Natuurlijk bezoeken we wel eens een kerk en vertel ik de kinderen verhalen uit de bijbel . Maar ze hoeven het niet te gelóven.

Om kwart over negen zaten we in de kerk. Best vroeg. Normaal is op zondag vooral mijn bed heilig. En de koffie. Maar in plaats van naar een ontbijtje keken we nu naar een altaar met kindertjes. Mooie woorden, mooie kleertjes, imposante gebrandschilderde ramen. Dezelfde ramen waarnaar mijn familie ooit keek. In deze kerk waren mijn ouders getrouwd.

Annabel zat bij me op schoot en las de dienst mee. Stelde veel vragen. ”Wat geloof jij mamma?” En: “Is het erg als je niet in God gelooft?” Dat soort vragen.  Ik trok haar warme lijfje lekker dicht tegen me aan (het was best koud in Gods huis). Legde uit dat God maar een náám is, dat je het ook ‘liefde’ kon noemen omdat we nu zo lekker samen konden knuffelen hier.

De viering eindigde met de hosties en ‘vrede vrede vrede’. De mevrouw achter me grinnikte. “Wij zeiden altijd ‘vrede vrede vrede, trek je broekje naar beneden!” Haar buurvrouw reageerde met: “Ik vroeg altijd om een hosti-Hawaï.” Het was duidelijk: we waren toe aan koffie. En taart.

Annabel ging haar vriendinnetjes feliciteren (er waren er meer die eerste communie deden) en vroeg aan de laatste of ze nou eigenlijk écht in God geloofde.

“Nee joh,” antwoordde het vriendinnetje. Ze schudde met haar pijpenkrullen.

“Maar waarom dóe je dit dan?” vroeg Annabel verwonderd.

“Dat moest van mijn ouders,” zuchtte het meisje.

Annabel frunnikte haar handje in de mijne en samen liepen we de kerk uit. “Zo”, zei ik, “dat was voor ons beiden de éérste heilige communie, Annabel. Hoe vond je het?” Annabel liet mijn hand los en maakte een radslag. “Ik gelóóf … dat ik het wel leuk vond,” zei ze. “En gaan we nu taart eten?”

En dat deden we.

Tagged , ,

5 Responses to "Mijn eerste heilige communie"

 • Grettel
  10 juni 2013 - 17:43

  Ja heb ik ook gedaan vroeger: nieuwe jurk, cadeautjes en veel aandacht! Maar niet dat het echt geholpen heeft. Ben al jaren ‘fijn heidens” 😉

 • zonnebloem
  10 juni 2013 - 21:34

  Leuke nieuwe site, went vast snel! Xx

 • Gabrielle
  11 juni 2013 - 20:41

  Ooohhh, en hij onthoudt zelfs mijn gegevens! Dat heeft VOL nooit gekund. Wauw!
  En ook hier keurig katholiek begonnen, met h.communie maar nu volledig afgekeerd van Paus, vaticaan etc. Brrrr

 • Elmolief
  13 juni 2013 - 07:22

  Hey!
  Waar maak je die mooie fotocollages mee? Ziet er super uit!

  • esther
   13 juni 2013 - 08:16

   Met instagram op smartphone. Superapp!

Leave a Reply