Mannenhobby’s en bijbehorende argumenten

De blog over Pistolen Paultje en z'n brommer deed nogal wat stof opwaaien.

Woorden als 'herkenbaar', 'hilarisch' en 'hormonaal bepaald' vlogen me om de oren en het verschijnsel 'man' bleek ineens behoorlijk homogeen. Menig vriendin spreekt over 'haar kinderen' wanneer man onderdeel uitmaakt van het verhaal en allemaal hebben ze ergens een speciale plek in huis (mancave, zolder, schuurtje) ingericht voor (de hobby's van) de man.

En allemaal kijken ze hoofdschuddend toe als Man weer een 'goed idee' heeft.

Foodtruck?!

Het mooiste verhaal kwam van mijn nieuwe collega B. - ik kan het rustig vertellen want ze is net naar Australië vertrokken - die vertelde over haar man R. R. is fan van Landrovers en hoe dat dan gaat bij mannen: hij had er één en toen wilde hij er twee. Maar daar stak B. een stokje voor. "Eerst die ene verkopen, dan pas een nieuwe!" (Of, zoals ik altijd zeg: "Eerst oude hobby's opmaken!") Dat ging een tijdje goed, tot R. hoorde van een vriend die een Landrover had omgebouwd tot foodtruck. Toen wilde R. toch echt wilde die tweede Landrover kopen, want dan ging hij met de foodtruck op festivals staan. (B: "Festivals ook! Alsof hij niet gewoon een báán heeft!?")

"Oorlog?! Joh, we wonen niet in Syrië!"

Generator

Echt, het allermooiste van die mannenhobby's vind ik de argumenten (en sturende vragen!) waarmee de heren hun nieuwe hobby verdedigen. "Wil jij dan niet dat de ramen elke week mooi schoon zijn!?" En: "Zo'n robotstofzuiger koop ik dan echt voor jou!" De man van B. met z'n festivalverhaal (vergelijk: Paul met z'n popcornmachine), Paul met z'n generator ("voor als er oorlog komt") en wat te denken van de man van mijn goede vriendin Y., die een grasmaaiscooter wilde aanschaffen, terwijl ze maar 3 m2 tuin hadden. Zijn argument: "Maar dan kan ik ook voor jouw ouders het gras maaien, daar worden ze heel blij van!".

In de stress schieten

Echt, als er een prijs bestond voor het verzinnen van originele argumenten en het stellen van sturende vragen, dan werd deze zeker gewonnen door een man. (Wij vrouwen komen doorgaans niet verder dan: "Ik heb echt niets meer in de kast hangen" of: "Het was in de uitverkoop!") Bij sommige van mijn vriendinnen is het zelfs al zo erg dat ze al in de stress schieten als hun man op Marktplaats of één van de vele veilingsites gaat snuffelen. "Hij komt dan altijd wel iets tegen waar we niet zonder kunnen! Laatst wilde hij een terrasheater kopen en we hebben niet eens een terras!"

Social media

Toen ik Paul vertelde over de reacties die ik via social media op de blog had gekregen, deed ook hij een duit in het zakje. Zijn collega's hadden meegelezen en ze begrepen hem helemaal. Sterker nog, twee van hen wilden nu ook een brommer kopen. De mail sloot af met de zin: "Dus als wij dat allemaal normaal vinden en jullie allemaal niet, wie is er dan raar?"

Zoals ik al zei, argumenten bedenken en sturende vragen stellen, daar zijn ze echt goed in!

Tagged ,

One Response to "Mannenhobby’s en bijbehorende argumenten"

  • Moi
    19 maart 2016 - 16:49

    Hilarisch! 😜

Leave a Reply