Loslaten 4.0 (Inderdaad, loslaten 2.0 en 3.0 hebben overgeslagen)

Gossie. Mijn kind gaat een week naar Frankrijk. Alleen. Naar een Frans gezin. Alleen. Naar een Franse school. Alleen. En had ik al gezegd dat ze alleen ging?

Nou ja, niet helemaal alleen natuurlijk. 30 schoolgenootjes gaan mee. 2 uit elke (2e-jaars)klas. Mavo tot en met gymnasium. Nauwelijks Frans spreken ze, les petits enfans. Maar ze spreken de taal van het avontuur en dat moet maar genoeg zijn.

Op uitwisseling, naar Verweg, met Onbekenden

En ik moet eerlijk zeggen, ik ben die taal wat verleerd. Want ik vind het nogal wat. Dat gaat maar in zo’n bus naar Verweg, naar het Buitenland, met Jan en Allemaal maar zonder Ouders. Oké, ik heb het zelf goed gevonden, maar ja, dat was best lang geleden. Toen leek het allemaal nog niet zo ... Frans.

Alle Fruittella's verzamelen

Overmorgen gaat ze al. Ter voorbereiding mag ze vanmiddag gelnagellak laten doen in de stad. Want ja, de taal niet spreken is één ding, maar een week je nagels niet kunnen lakken dát gaat natuurlijk niet. En als we dan toch in de stad zijn, dan kopen we meteen wat lekkers voor onderweg (Fruittella!) en wat cadeautjes voor het Franse gezin. Beetje paaien is nooit weg. Ze moeten tenslotte wel een week op mijn kind letten.

“De volgende zinnen moet je even uit je hoofd leren: “Voulez-vous appeler ma mère, s’il vous plait?”  “Pourriez-vous me dire: où est le train à Amersfoort?” En: “Mon père a une ceinture noire en karaté.”

Wacht eens even?

En ja, dan wordt het uitzwaaien, ’s morgens in de vroegte (06.30 uur, gáááp!). Dan gaat ze een week ‘op uitwisseling’. En ik blijf achter. Net als toen ze in groep 1 op Kleuterkamp ging, dat was ook zowat. En dat was dan maar een nachtje. Wacht eens, hebben we haar toen niet opgehaald ’s nachts? Verrek, da’s waar ook. Nou ja, er zit 10 jaar tussen, hopelijk gaat het nu beter. Besançon is wat verder rijden dan Putten.

Loslaten 4.0

Zelf heeft ze veel zin, maar ze vindt het ook spannend. Het is voor ons beiden een beetje loslaten 4.0 (voor mijn gevoel hebben wel 2.0 en 3.0 hiermee overgeslagen). Maar goed, het is een avontuur en ze gaat er van genieten. Ze kán het. En ik ook. Denk ik.

Navelstreng

Ach, wat klets ik nou. Ik vind het eigenlijk doodeng dat ze gaat. Ik haat loslaten. Dat begon al met het doorknippen van die navelstreng zo’n 14 jaar geleden.

Had ik nooit moeten doen.

7 Responses to "Loslaten 4.0 (Inderdaad, loslaten 2.0 en 3.0 hebben overgeslagen)"

 • Miran
  23 maart 2017 - 13:15

  Ik voel t gewoon. Mooi geschreven. Vorig jaar ging mijn meis in de zomer ff weekje naar spanje met vriendin en ouders….. Ik heb een week apathisch op de bank gezeten. Wat voelde ik me ongelukkig. Maar zij genoot. En t deed haar heel goed qua zelfverzekerd zijn etc. Maar toch… heb haar zooooooooooooooooo gemist. Succes en wens Lizz heel veel plezier en succes ♥
  x m

  • Marionh
   23 maart 2017 - 13:40

   Heftig maar heel mooi omschreven. Mijn spruit van 16 gaat binnenkort naar Londen. Ja…. de stad waar ze gisteren 4 mensen hebben vermoord en 40 hebben verwond. Leuk hoor. Ik vond het al moeilijk zonder dat extra gevaar.

 • dine
  23 maart 2017 - 15:24

  🙂 ik woon niet ver van Besançon, als het moet kan ik haar halen …..maar weet je het is eigelijk ook heel leuk dat ze zich beetje bij beetje van je los gaat weken….dat is op een gegeven moment ook de bedoeling ! Ik heb het zelf een beetje heftig gedaan door op mijn 18 mijn amoureux in Frankrijk te volgen, en mijn kind heeft het iets later op haar 20e gedaan door te gaan studeren in een andere stad. En zij ging naar Duitsland voor 10 dagen op de leeftijd van jouw Liz. Het hoort erbij en wat zijn we trots als ze heel blij weer terugkomen, met alle verhalen !
  Komt helemaal goed dus, en profiteer er nog lekker van, over een paar jaar zeggen ze echt au revoir… 🙂 🙂

  • Esther Vuijsters
   23 maart 2017 - 16:00

   Is ook zo! Weet ik … maar toch fijn te weten dat ik jou ff kan bellen 😂

  • Esther Vuijsters
   23 maart 2017 - 16:00

   Het einde van je bericht heb ik ff genegeerd 😁

 • Granny
  23 maart 2017 - 21:47

  XX

 • dine
  27 maart 2017 - 12:07

  en, heb je al nieuws en is ze blij daar ? Het is mooi weer hier, dat is al vast iets, de Franse school zal ze misschien iets minder vinden, laat het ons maar weer snel horen !
  en oh ja, sterkte voor jou deze week zonder de grote klets !

Leave a Reply