Lizzy Vogel, Annabel Split en Esther van de Blog

"Waarom heet iemand Boon van zijn achternaam?”

Annabel wijst op het pand van de schoenmaker. “Boon” staat er, in grote glimmende letters. “Ik mag een boon zijn als ik ’t weet!” grap ik, maar daar kom ik natuurlijk niet mee weg. Annabel wil het nou eindelijk wel eens weten: waar komen onze achternamen vandaan?

Liz weet meer

Liz weet er wel iets van. Op school heeft ze geleerd dat mensen vaak werden genoemd naar hun geboorteplaats. Of naar hun vader. “Janszoon werd Jansen”. Ik knik. “De gebruiken waren overal in Nederland anders. Sommige mensen hadden al een familienaam. Anderen werden naar een boerderij genoemd. ”

Meneer Klein & De Lange

boon“Mocht je je achternaam zelf kiezen?” vraagt Annabel. We lopen inmiddels richting de Hof, de Lange Jan glimlacht naar ons. “In principe wel. En in 1810 móest je kiezen. Want toen werden alle achternamen opgeschreven in de burgerlijke stand!” Liz zegt dat meneer Klein vást klein was. En meneer Lange juist niet. “En meneer Boon?” vraagt Annabel, in gedachten nog bij de schoenmaker. “Misschien heette zijn vader wel Bonifacius,” opper ik. “Of hij was bonenplanter.”

"Ik ken iemand die zijn achternaam veranderde. Hij heette Kip en nu heet hij anders. Ik weet niet meer hoe. Maar ik weet wel dat ik het niet echt een verbetering vond."

Lizzy Vogel

Liz denkt na. “Als ik mijn eigen achternaam zou moeten kiezen, dan zou ik Danser heten. Of Vogel. Lizzy Vogel, dat klinkt goed.” Annabel heeft wat langer nodig om tot een achternaam te komen. Zij zoekt het in de turnhoek. “Ik vind de blokkenbak het leukst, maar Annabel Blokkenbak, dat klinkt heel raar!” Uiteindelijk besluit ze dat het Annabel Split wordt. “En mamma, jij moet dan Esther Van de Blog heten.” “Of Esther Schrijver.”

Beroepsnamen

Als we allemaal een propere achternaam hebben – we zijn inmiddels gearriveerd bij de ijssalon – volgt er nog een leuk raadspelletje. Welke achternamen zijn ooit afgeleid van een beroep?

“Smit”, zeg Lizzy. “Zoals in Jan Smit!”

Annabel weet er ook een: “Boer.”

“Slager!”

“Bouwer.”

“Houtsnijder.”

“Kok”.

“Van der Broek.”

“Van der Broek? Dat is toch geen beroep?”

“Jawel,” meent Annabel. “Want die werkte bij Dirk van de Broek!”

En jij? Welke achternaam zou jij kiezen als je nu voor jezelf (of je gezin) zou moeten beslissen? Deel het met ons, dan stellen we samen een top 10 samen van Moderne Achternamen. Lizzy Vogel, Annabel Split en Esther van de Blog trappen af.

12 Responses to "Lizzy Vogel, Annabel Split en Esther van de Blog"

 • Jelte
  28 augustus 2014 - 09:42

  :-))___

 • Jelte
  28 augustus 2014 - 10:29

  Jelte Superman

 • Linda van der Klooster
  28 augustus 2014 - 11:13

  Geweldig!
  Met Heron heb ik lang geleden zo’n gesprek gehad over voornamen. Hij wilde toen graag Poepiescheetkakkerlak van der Klooster heten.
  Groetjes van de familie Tevreden.

  • Esther Vuijsters
   28 augustus 2014 - 11:21

   Kakkerlak ook 🙂 Familie Tevreden is heel mooi!

 • Esther Vuijsters
  28 augustus 2014 - 11:29

  Ik noemde ons gezin vroeger altijd ‘family Cornerbrick’ 🙂

 • Ellen
  28 augustus 2014 - 13:13

  Hahaha Van den Broek 🙂

  Ik zou nu even voor Ellen Groningen gaan, ben niet bijster origineel vandaag.

  Zag laatst bij het UMCG een gynaecoloog die Mensenmaker heet!
  En mijn stiefzus heeft een arts als buurman die Arts heet, maar de naam van zijn vrouw heeft aangenomen omdat het te verwarrend was.

  Wij hadden vroeger een familie Piel tegenover ons wonen, en zij besloten na veel gepest de naam te wijzigen, hebben ze er alleen een s achter geplakt!!! Alsof Piels zoveel beter is!!

  Mijn ouders hadden vroeger kennissen die Vierkant heetten en ook een meneer Straks, daar heb ik altijd erg om moeten lachen. En buren die Van der Pol heetten, daarvan vroeg ik me toen af of ze naar een graspol waren genoemd. Achternamen zijn leuk!

 • Esther Vuijsters
  28 augustus 2014 - 13:17

  Combinaties zijn ook leuk! Als ik zie dat mevrouw Mus gehuwd is met meneer Kraai dan vind ik dat reuze grappig 🙂

 • Miranda
  28 augustus 2014 - 13:28

  Ha

  Ellen mijn meisjes naam is Poll en ik heb ook wel gedacht dat het van de graspollen af kwam. Er is verder ook geen uitleg volgens div zoekmachines.

  Jemig een eigen achternaam verzinnen… lastig! Maar wel grappig dat die kleine daar weer over begon! En haar Van der Broek is helemaal geweldig!

  x

 • Cleo
  28 augustus 2014 - 15:42

  Ik werkte bij een hypotheekbank en kreeg een aanvraag (serieus) van Meneer Genot en mevrouw Genot-Geval. Heb heel wat aanvragen verwerkt in al die jaren maar deze ben ik nooit vergeten. Heb ze gelukkig niet hoeven bellen, lijkt me raar om te vragen naar mevrouw Genotgeval. Maar wellicht spraken ze het op z’n frans of zo uit (net als Mrs Bouquet, the lady of the house speaking)

  Mijn achternaam zou Van Egypte moeten zijn.

  Groet,
  Cleo(patra)

 • Cleo
  28 augustus 2014 - 15:50

  PS
  Ik vind het trouwens wel grappig als er staat:
  Slagerij Bakker
  Bakkerij Timmermans
  Groentespecialist Slagter

  Mooier is dan nog:
  Slagerij Koetje
  Bakkerij Bierenspotbroot
  Fietsenmaker Smit

  Een vriendin heette na haar trouwen Van Rossem-Van Roshum
  Ook handig bij allerlei formulieren invullen.

 • Eline
  28 augustus 2014 - 18:39

  Eline Vere 🙂

 • Ellen
  29 augustus 2014 - 19:03

  Haha ja mevrouw Mus met meneer Kraai is ook een leuke!
  Doet me denken aan een 2 kinderen die jaren geleden door hun bevriende ouders aan elkaar gekoppeld waren, bij de geboorte al, vanwege hun naam> Meisje zou dan Bus-Reiziger heten!!
  En een vrouw die Eitje heet en een tijdje een relatie had met meneer Kip. Ze was niet heel rouwig toen dat niet een huwelijk werd 🙂

  Wat grappig Miranda dat jij de oorsprong van je naam niet hebt kunnen ontdekken en ook aan graspollen denkt.

  Mevrouw Genot-Geval whahahaha oh lijkt me vreselijk om naar haar te vragen, denk niet dat ik dat zou kunnen zonder in lachen uit te barsten.

  Niet grappig qua naam, maar wel qua lengte vond ik een vrouw die Bosch van Rosenthal- Van den Hoorn heet. Dat je al een lange naam hebt en dan een nog langere naam er bij krijgt. Ook een leuke voor formulieren 🙂

Leave a Reply