Lizzy Leest Puberleaks – plus winactie

publeaks1Tja. En dan kom je terug van vakantie. En dan regent het.

“Ehum, niet grappig dus,” zou Paul Bühre zeggen. Paul Bühre? Ja. Paul Bühres, de leuke (!) jonge (!) schrijver (15!) van het geweldige boek ‘Puberleaks’.

Lees je mee met mijn review? Laat je verrassen en win je eigen exemplaar van Puberleaks!

Puberlekken?

‘Puberleaks’ betekent volgens Google translate “puber lekken”. Geen verrassing dus, dat Paul alle geheimen van het puber-zijn in zijn boek doorlekt naar andere generaties. Verder is de titel natuurlijk een knipoog naar Wikileaks, waar mensen anoniem documenten (van de overheid en zo) kunnen ‘lekken’. Alleen de titel is dus eigenlijk al leuk!

"Moeders? Die moeten dit boek zéker lezen!"

Nogal zwaar

Het boek gaat over het leven van puber Paul Bühre (15). Hij zit in de vijfde van de middelbare school. Hij dus een échte puber. In de verschillende hoofdstukken vertelt hij uitgebreid over hoe het is om puber te zijn. En hoe hij het (nogal zware leven volgens hem) allemaal overleeft.

publeaks2IEEEUW OMG!

Paul vertelt afwisselend over videogames (“wij spelen heel léérzame games!”- Natuurlijk, Paul!), zijn kijk op meisjes (- “IEEEUW, OMG, dat méén je toch niet?!” zeggen ze allemaal – Echt niet, Paul.), zijn vrienden, conflicten met zijn ouders, liefde, mobieltjes, huiswerk, sporten en nog veel meer. Het ene hoofdstuk is nog grappiger dan het ander, dat komt onder andere door de vele droge gesprekjes.

Videogames

Neem nou het hoofdstuk ‘Videogames’. Paul zegt: “Dit is nou zo’n echt moederding. Heb je de hele dag op school gezeten en wil je even vijf minuutjes uitrusten op de bank met een videogame, komt zij de kamer binnen.”

Moeder: “Paul, heb je geen huiswerk?”
Paul: “Jawel”.
Moeder: “Moet je daar dan niet eens aan beginnen?”
Paul: “Ja zo meteen.”
Moeder: “En heb je de was al gedaan?:
Paul: “Nee.”
Moeder: “Moet je daar dan niet eens aan beginnen?

Waarop Paul vervolgens schrijft: “En dan ga ik meestal maar mijn huiswerk maken, want dat is nog minder vermoeiend dan die ondervragingen van mijn moeder.”

Meisjes

Het hoofdstuk over ‘meisjes’ vond ik ook erg grappig. Paul vertelt hierin dat puberboys meisjes op deze leeftijd bést leuk vinden, maar dat ze eigenlijk liever bezig zijn met games en zo. “Meisjes denken soms zo raar. Dan lopen ze met blote BH-bandjes en tasjes van Abercrombie en Fitch met halfnaakte mannen erop.”

Jongen: “Waarom draag je doorschijnende kleren?”
Meisje: “Omdat het mode is, vriend, echt WTF.”
Jongen: “Moeten wij daar dan naar kijken?”
Meisje: “Nee natuurlijk niet! Wat denken jullie wel!”

Paul begrijpt weinig van meisjes, zegt hij. Ja Paul. Dát was me al wel duidelijk.

Herkenbaar

publeaks3Puberleaks is een superleuk boek. Het is grappig en – omdat het ook echt door een puber geschreven is – heel herkenbaar. Want vaak zie je boeken over pubers die volwassenen hebben geschreven en die vind ik altijd zo overdreven.

Paul vindt trouwens ook veel dingen overdreven. Zoals opvoedboeken. Die zijn toch nergens voor nodig? En daar heeft hij natuurlijk gelijk in. Who needs opvoedboeken? Je kunt ook gewoon Puberleaks lezen, dan kom je vanzelf achter alle ‘geheimen’.

Doe mee en win Puberleaks!

Ook enthousiast? Van Boekerij mag ik een exemplaar van Puberleaks onder jullie verloten! Stuur me een mailtje via het onderstaande formulier en win jij! (Meedoen kan tot vrijdag 4 september 2015)

Puberleaks van Paul Buhre, Uitgeverij Boekerij, 191 pagina's, ISBN 9789022574645 is hier te bestellen.

Winnaar van de Tindagkaarten is bekend en heeft bericht.

5 Responses to "Lizzy Leest Puberleaks – plus winactie"

 • Esther Vuijsters
  28 augustus 2015 - 08:08

  Hé Liz, je kunt ook zelf een boek over pubers schrijven, dan noem je het Lizzy Leaks 🙂

 • Tanja
  28 augustus 2015 - 08:36

  Weer een leuke, duidelijke review Liz! Wat ik me afvraag is, snap jij nu meer over jongens? 😉 En je moeder heeft gelijk. Als jij dat boek schrijft snappen de jongens meisjes misschien beter. Dat zou nog eens wat zijn 😀

 • Eline
  28 augustus 2015 - 09:11

  Wat leuk geschreven, ik wil ook Lizzy Leaks lezen! Misschien kan je beginnen met een eigen pubercolumn op de blog van je moeder? Voor je ’t weet word je gevraagd door een tijdschrift en heb je een boek. Zo ging het bij Paul ook 🙂

 • Rebels
  29 augustus 2015 - 17:04

  Hey Lizzy, goeie review! Ik heb 2 pubernichtjes van 15 en 16 die ik ongetwijfeld heel blij maak met dit boek, dus ik ding graag mee naar de prijs!

 • jacqueline
  2 september 2015 - 14:59

  Schitterend leuk voor mijn puberende dochter!
  Ach het hoort erbij we hebben het allemaal gehad toch!

Leave a Reply