De Laatkomer op verrassingsvrijdag

Na maanden voornamelijk E-Pulp (Santa Montefiore, Sophie Kinsella, thrillers) te hebben gelezen ben ik nu alweer een tijdje op het rechte pad.

Zo ben ik eindelijk begonnen in De Laatkomer (beter laat dan nooit) van Dimitri Verhulst. Ik kreeg het boekje als cadeautje op mijn verjaardag, met de opmerking dat het ‘echt wat voor mij was’. Achteraf kan ik alleen maar hópen dat deze opmerking betrekking heeft op het hoge literaire gehalte van de teksten, en niet op het verhaal zelf, want dat gaat over een (weliswaar gevatte) bejaarde die zich voordoet als demente en incontinente grijsaard. Niet bepaald een personage waarmee ik me - net kaap veertig voorbij - graag identificeer.

Het serpent

Désiré Cordier heeft er geen zin meer in. Niet in de kleurloze toekomst en al helemaal niet in zijn vervelende vrouw (‘Het serpent luisterend naar de naam Moniek’). Hij neemt wraak op het leven door te doen alsof hij dementeert. (‘Eigenaardig genoeg heb ik ervoor gekozen een rol te spelen in het stuk dat ik altijd het meeste vreesde: dementie.’) Eerst voelt het een beetje onwennig maar dan gebeurt het: Désiré krijgt er lol in. Hij zet de wasmand op de stoep in plaats van het vuilnis, gaat onder de douche met zijn sokken aan en hangt theezakjes in de wc-pot.

Petomaan

Het omslagpunt komt als Désiré in bed een scheet laat - ‘Een scheet, en ik kan zeggen: het was er één die alle in stilte afgeknepen luchtjes van de afgelopen decennia ruimschoots compenseerde!’)  – en zijn vrouw beseft dat ‘ze spoedig geen man meer zou hebben om nar te blaffen en te zagen.’ Désiré krijgt zijn zin: hij mag het huis uit. Hij mag naar een tehuis voor seniele bejaarden. Woehaa!

Ik kon er niets aan doen: al lezend zat ik steeds hardop te grinniken. En na de zoveelste gniffel vroeg Paul ‘wat of ik las’. Ik liet hem het boek zien en vertelde hem van Désiré en zijn ondeugende geheim. Zijn vlucht uit huis en de reddende dementie.

“Jeetje”, zegt Paul “als hij de achterkant van het boek leest. Goed trucje. Moet ik onthouden!”

boeklaatBenieuwd hoe het met Désiré afloopt? Vertel wel boek jij nu leest en win mijn eigen exemplaar van “De Laatkomer”. Ik verloot hem onder de reacties.

En over boeken gesproken:  op www.boekenbakkers.nl is het nu echt heel spannend. Zou er genoeg op Liz' boek gestemd zijn? De finale is aanstaande zondag om 16.45 bij RTL 8 Telekids. Kijk jij ook?

27 Responses to "De Laatkomer op verrassingsvrijdag"

 • Inky
  25 oktober 2013 - 07:47

  De Expat van Patricia Snel

 • Yanda
  25 oktober 2013 - 08:24

  Ehm.. dezelfde e-pulp als die jij hiervoor hebt gelezen. 🙂

 • Annette
  25 oktober 2013 - 08:54

  Net Dr Sleep uit van Stephen King
  Ga van de week beginnen in Alle Talen van de Liefde van Gary Chapman (aanrader uit de Smart & Sexy show)

  • esther
   25 oktober 2013 - 09:25

   En? Is ’t wat? Dr. Sleep? Ben onwijze King-fan maar de recensies waren niet super. En ik ga volgende week vrijdag naar Smart en Sexy, toevallig!

 • stipjes72
  25 oktober 2013 - 09:21

  Hier ligt al een tijdje ‘De negen schriften van Maya’ van Isabel Allende op het nachtkastje. Niet dat ik er niet doorheen kom, maar ik heb even niet de rust om te lezen.

  Spannend hoor voor Lizzy! Ik heb net gestemd, ik ben benieuwd. Wel vreemd eigenlijk dat je elke dag mag stemmen. Dan heb je veel dubbele stemmen, of worden die niet geteld?

 • Jelte
  25 oktober 2013 - 09:30

  Leuk stukje! En ga snel stemmen! Stipjes: vanaf afgelopen vrijdag mocht je elke dag stemmen. Daarvoor telden alleen individuele stemmen.

 • leeuwtje
  25 oktober 2013 - 10:37

  Heb net het boek: Het been in de Ijssel van Joris van Casteren uit.
  Heb dat boek onlangs gewonnen.
  Lees in vlagen. Soms enkele boeken in de week, soms maanden niet.
  Heb gelukkig nog wel wat op voorraad liggen.
  Geleend of voor een prikkie gekocht.
  Spannend hè voor Lizzy.
  Nu staat er niet meer bij op welke plek ze staat.
  Maar neem aan dat ze nog op 1 staat.

  groetjes Gea

 • Annette
  25 oktober 2013 - 11:39

  Ik vond Dr Sleep leuk! Het heeft niet het niveau van The Shining qua griezelen, maar ik vond het toch leuk om te zien wat er met Danny Torrance is gebeurd. Het stukje na de climax vond ik ontroerend. Ik heb The Shining ook nog een keer gelezen en vond het erg leuk dat sommige argeloze details daarin nu ineens toch een rol spelen. 🙂 Heb ik je nieuwsgierig genoeg gemaakt?
  Ik zag idd op Twitter dat je naar Smart & Sexy gaat! Ik vond het een geweldige avond. Was ontroerd door de teksten van sommige liedjes en vind Lisa gewoon een leuk mensen, zo open als ze is in de show. DJ Daan (dacht ik) als side-kick vond ik ook leuk. Het was echt een feestje. Veel plezier!

 • Christina
  25 oktober 2013 - 12:47

  Ik De teruggekeerden van Jason Mott is waarin ik ga beginnen. Heb net mijn pulp-erotiek gelezen van Marique Maas (Esther Verhoef)

 • rebels
  25 oktober 2013 - 13:16

  Ik lees Tonio van A.F.Th van der Heijden. Prachtig!

 • rebels
  25 oktober 2013 - 13:18

  Er staat alleen nog maar “bekijk” naast de kandidaten op Boekenbakkers. Hoe moet ik nu op Lizzy stemmen vandaag?

 • Scooter
  25 oktober 2013 - 13:48

  Rebels, je kon tot 12 uur vanmiddag stemmen.

  Ben even geen boek aan het lezen, Esther. Ben mijn allereigenste bibliotheek aan het inrichten … Daarna weer tijd om te lezen 😀

 • Esther
  25 oktober 2013 - 15:09

  Ik lees nu “De onwetende” van Lisa Jackson. Gaat over een moeder van wie haar zoontje plotseling verdwenen is en sindsdien heeft ze vreselijke nachtmerries en visioenen. Ze kan de details niet meer herinneren en ze gaat naar een hypnotiseur om daar achter te komen. Dan blijkt dat de waarheid haar ergste nachtmerrie overtreft.
  Heel spannend!! Ik vind het eigenlijk wel een soort “wiedeedhet”…. Ben er nog niet achter, dus ik ga weer verder met lezen!

 • andere Esther
  25 oktober 2013 - 17:11

  Ik ben net begonnen in “De diefstal van mijn jeugd” van Natascha Kampusch. Ook eerder dit jaar voor mijn verjaardag gekregen. In de zomerse maanden lees ik liever wat luchtigere verhalen, dus ik was er daarom nog niet meteen in begonnen. Maar nu vond ik het er wel tijd voor worden.
  Veel succes met Lizzy dit weekend!

 • Mariella
  25 oktober 2013 - 17:14

  ik heb weer eens een ouderwetse favoriet uit de kast gepakt.
  een Leni Saris boek (of eigenlijk 5ling) de familie..

 • Linda van der Leden
  25 oktober 2013 - 17:33

  De 100-jarige man die uit het raam klom we n verdween. … wil het niet uitlezen want dan is het afgelopen. …

 • Muts
  25 oktober 2013 - 18:19

  Sarah Waters, Vingervlug. Een aanrader! (zeg ik nu al, en ik ben nog lang niet op de helft)

 • Marjan
  25 oktober 2013 - 19:11

  Ook ik heb een zomer achter de rug van E-Pulp met de hoofdletter P. Maat wat was dat toch ook heerlijk ontspannend. Ik doe mee aan ‘Kikker Leest’ en moest daarvoor leestips aan wildvreemden geven, daar wilde ik me natuurlijk niet met Jill Mansell vanaf maken… Zo stond ik gisteren dus voor mijn boekenkast en vond het ene na het andere verloren boek. En lees ik nu Parlami d’Amore.

 • Pantervrouw
  25 oktober 2013 - 19:33

  Ik lees 2 boeken tegelijk (nou ja om en om, doe ik vaker). Vrouw zoekt berg om tegenop te zien van Noelle Hancock en De Hormoonfactor van Ralph Moorman.

  En ik ben 2 weken geleden naar de première van Smart en Sexy geweest. Heb een heerlijke avond gehad, niet een nieuwe boodschap maar wel een fijne herinnering en genoten van de liedjes, de sfeer ed.

  De Laatkomer klinkt boeiend, lijkt me een nachtmerrie om te dementeren, dus vind dit wel een originele invalshoek!

 • odette
  25 oktober 2013 - 21:02

  Mad about the boy van Helen Fielding.

  • esther
   25 oktober 2013 - 22:38

   En en en?

 • odette
  25 oktober 2013 - 22:57

  Ik weet het niet. Vond deel 1 en 2 erg leuk. Maar dit deel is anders. Zeker wel grappig maar met een verdrietige twist. Darcy is dood .
  Ben nog niet ver en lees zeker met plezier over de wat oudere bridget, maar zo leuk als de eerste delen vind ik dit deel nog niet.

  • odette
   27 oktober 2013 - 20:58

   Heb mad about the boy in een ruk uitgelezen. Boek leek me eerst maar zo zo maar werd toch al snel net zo leuk als eerdere delen.

 • T-Pol
  25 oktober 2013 - 23:11

  Ik ben Dan Brown inferno aan het lezen.
  Ik ben hard aan het werk en lig na 3 blz-en te slapen. Daardoor kom ik er niet echt in. Ik ben al op 60% (ebook):) maar zit nog steeds niet in het verhaal…
  Hiervoor heb ik 10 afleveringen van Lee Child Jack Reacher gelezen. Dat was echt heerlijk!

  • Esther
   26 oktober 2013 - 11:12

   Oh, Jack Reacher!! Die is zo leuk! Heb de nieuwste liggen, die ga ik nu lezen! Heb vannacht tot half 2 De Onwetende uitgelezen, ook zeker een aanrader!

 • esther
  27 oktober 2013 - 10:33

  Heb een willekeurige naam getrokken en het was… Stipjes72! Stipjes, mail je adres maar door naar info@esthervuijsters.nl dan komt het boek naar je toe!

  En alle anderen: bedankt voor de leuke reacties en ik heb weer wat ideeën opgedaan!

 • stipjes72
  27 oktober 2013 - 15:46

  Jaaaaa! Wat leuk dat ik heb gewonnen! Mailtje komt er aan.

  Nina

Leave a Reply