Kutdag

“Je baarmoedermond is wat geïrriteerd.”

Wat? Hoorde ik dat nou goed? Irritatie?! En we waren zo lekker begonnen! Ik bedoel, de assistente had me – al rommelend in haar papieren - gevraagd of dit mijn eerste of mijn tweede uitstrijkje was en aangezien je de eerste krijgt als je dertig wordt (en de tweede bij vijfendertig), betekende dat dat ze me op z’n hóógst vijfendertig schatte. Lekkere binnenkomer, toch?!

Wat is híer gebeurd?!

Daarna, toen ik eenmaal met mijn benen wijd lag had, vroeg ze of ik mijn kinderen misschien met een keizersnede ter wereld gebracht had. Ze keek zelfs een beetje verwonderd toen ik zei dat ik gewoon gebáárd had. Nou weet ik niet precies wat de assistente zag, waardoor ze die bewuste vraag stelde, maar het leek míj iets positiefs. Ik bedoel, ze had tenslotte ook  “Jezus, wat is híer gebeurd?!” kunnen uitroepen. Of: “Met hoeveel wáren ze in godsnaam?!” Dat had mijn zelfvertrouwen vast geen goed gedaan.

Maar goed. Ik had dus een geïrriteerde baarmoedermond.

“Hoe komt zoiets, zo'n geïrriteerde baarmoedermond?” vroeg ik. Ik probeerde neutraal te klinken, maar ik kon niet voorkomen dat mijn stem oversloeg door de keur aan pijnlijke operaties die aan mijn geestesoog voorbij trok. Het uitstrijkje was nog niet achter de rug of ze konden me al opnemen! “Ach”, zei de assistente. “Het betekent niets. Misschien is het van een menstruatie. Of een oude ontsteking. De baarmoedermond kan dan een beetje gevoelig zijn. Soms hebben ze dat gewoon.”

In de besloten omgeving van het onderzoekskamertje nam ik genoegen met het antwoord. Soms hebben ze dat gewoon. Ik vond het goed. En waarom niet? De assistente was aardig, ze had me geen pijn gedaan. Wat kon mij die geïrriteerde baarmoedermond schelen.

Lipjes getuit

Maar later in de auto dacht ik er nog eens goed over na. “Een beetje gevoelig",  klonk zo, zo ménselijk. Alsof iets in mijn binnenste een eigen leven leidde. Ik gedachten zag ik  mijn geïrriteerde baarmoedermond voor me. De lipjes zuinig getuit.  Als ze (ze leek me vrouwelijk) een neus had gehad, had ze die vast en zeker nu opgetrokken. Gevoelige typetje. “Ach ja”, hoorde ik de assistente in gedachten vergoelijkend zeggen. “Soms hebben ze dat gewoon. Kort lontje hoor, die baarmoedermonden. Geïrriteerd bij ’t minste of geringste!”

Naar binnen gesnavelde eendenbek

Ik besprak de kwestie die avond met vriendin. “Ach weet je”, zei  Vriendin. “Ik snap het wel.” En toen ik haar vragend aankeek: ”Je moet het zo zien: als míjn rust opeens verstoord zou worden door een paal licht veroorzaakt door een naar binnen gesnavelde eendenbek die met alle geweld probeert je lippen van elkaar te trekken, nou, dan zou ik óók geïrriteerd zijn!”

En anders, besloten we, terwijl we proostten op een (hopelijk) goede afloop, dan had mijn baarmoedermond gewóón een kutdag.

10 Responses to "Kutdag"

 • Manon
  29 augustus 2013 - 09:57

  ohhh, en ik moet ook straks. Vreselijk om daar zo te liggen.

  Ik heb weleens gehoord dat vrouwen zich altijd afvragen of ze hun sokken aan moeten houden bij dit soort onderzoeken.

 • Tanja.h
  29 augustus 2013 - 10:09

  En daarna er nog met de bezem erdoor, zou ik ook geirriteerd zijn 😉

 • EstherVuijsters
  29 augustus 2013 - 10:17

  Precies Tanja!

  En Manon, tja, dat is dan weer ’t voordeel van zo’n onderzoek in de zomer: ik kwam op slippers 🙂

  • KarenH
   29 augustus 2013 - 10:27

   Ik mag 2 (2!!) jr wegblijven v dr. D. Maar omdat t altijd zo gezellig is, ook over een jaar weer ff langskomen ;)).

 • Hood
  29 augustus 2013 - 10:33

  Mannelijk equivalent: sterilisatie. Echt een klotedag…

 • sylvia
  29 augustus 2013 - 17:08

  haha kom niet meer bij zie t helemaal voor me. ik moet er om denken dat ik niet ga lachen tijdens het volgende uitstrijkje wat ik afneem. volgens mij zie ik voortaan altijd een neus boven de baarmoedermond!

  • esther
   29 augustus 2013 - 18:00

   Is t toch nog ergens goed voor Sylvia!

 • Ju
  30 augustus 2013 - 23:06

  Onwijs leuk stukje! Heel hard om gelachen.

  • esther
   30 augustus 2013 - 23:08

   Goed zo 🙂

 • Linda van der Klooster
  30 augustus 2013 - 23:59

  Hardop gelachen!
  Dat zegt vast iets over mijn niveau, lachen om zo’n kutonderwerp…

Leave a Reply