Over theemutsen, potten en halve zolen – In tegendeel

Je hebt mutsen. En halve zolen.

Maar halve mútsen?! Nee, daar had ik nog nooit van gehoord. Tot ik Marlieke Overmeer ontmoette.

Zij strijdt

64 theemutsen heeft zij de afgelopen twee jaar in een kunstproject letterlijk ontmanteld. Heel ambachtelijk, met slechts een mes en een schaar, haalde Marlieke haar geliefde theemutsen voor de helft leeg. Het resultaat van deze ontmanteling is te zien in het beeldboek, In tegendeel. Titels als “Zij strijdt”, “Zij schikt zich”, “Zij verbergt zich” vertellen iets over het karakter van de mutsen.

theemutsen2

Zeg het met theemutsen

“Schoonheid is vergankelijk”, zegt Marlieke als ik haar vraag wat ze precies met dit kunstproject wil zeggen. “En juist dát geeft ons de kans om meer binnenkant te worden. Dát wil ik laten zien met de leeggehaalde theemutsen.” De kunstenares ging al vaker aan de haal met dagelijkse dingen. Schuursponsjes (Respons, 2001) theepotten en gevonden boodschappenbriefjes (Boodschappen Doen, 2008) werden door haar onder de loep genomen.

Bijzonder

Een theemuts ontmantelen. Je moet er maar op komen. En je moet het maar doen. Het resultaat is in elk geval bijzonder.  En zo zie je maar weer. Kunst is overal. Om ons heen, onder ons door en héél diep van binnen. Kunst is overal. Zelfs in onze mutsen.

theemutsenVanwege het hoge mutsengehalte is het beeldboek van Marlieke deze week verkozen tot Cadeautje-van-de-week. Het thema past ook uitstekend bij Pink Saturday, want er zitten een paar prachtige roze exemplaren tussen. Het boek In tegendeel is leuk om thuis in de kast te zetten maar ook erg leuk om cadeau te geven. We hebben tenlsote allemaal wel een bijpassende muts in onze omgeving.

Marlieke is inmiddels ook gestart met de verkoop van - niet gebruikte - theemutsen. Voor meer informatie, klik hier.

"Vergeet, als je komt, niet je eigen pot mee te nemen om de juiste maat muts te passen!"

Meer lezen van mij? Op Vrouwonline gaat het vandaag over... de Wet van Murphy!

 

One Response to "Over theemutsen, potten en halve zolen – In tegendeel"

  • Marlieke Overmeer
    11 oktober 2014 - 11:53

    Ik geniet van jouw vertaling, je schrijven over mijn theemutsenprojec, In tegen deelt.
    dagdag
    marlieke

Leave a Reply