Korte lontjes & Kerstwensen

Wat hebben de mensen toch een korte lontjes de laatste tijd!

Echt. Ik vind het niet normaal. Continu boze blikken, ergernis, lompe e-mails. “Het lijkt wel of niemand meer wil meedenken! Alsof we alleen maar willen afschuiven of beschuldigen”, roep ik gefrustreerd tegen vriendin J., terwijl we samen de grote kerstboom in de aula ontmantelen.

Hardop denken

"Worden die lontjes nou steeds korter of ligt het aan mij?" vraag ik me hardop af. Hakken gaan meteen in het zand, er wordt niet geluisterd naar geboden oplossingen en soms laten mensen je gewoon zitten. Regel jij het, heb je vervolgens het nakijken. O, dat weet ik niet meer. O, vergeten. O, jammer dan. Ik word er eigenlijk een beetje moedeloos van.

ster3Kerstwensen

Vriendin J. is even stil. “Misschien dénk jij dat die lontjes zo kort zijn, omdat je gewoon té bang bent voor een ontploffing.” Ik kijk verbaasd op van de stapel kerstwensen in mijn hand. “Jij bent nogal voorzichtig”, gaat J. verder. “Dat is goed met vuurwerk, maar niet elke confrontatie kost je meteen een oog.”

Filosofische vriendinnen

Hoe filosofisch, die J. Maar heeft ze gelijk? Ben ik soms te voorzichtig? Ik kijk naar de ster die ik op dat moment in mijn hand houd. “Ik wens dat mijn oma niet dement wordt!” Tja. Er zíjn natuurlijk ergere dingen dan een onvriendelijke e-mail. “Ik hoop dat er een medicijn komt voor gluten”. Ook zo’n goeie. "Dat pappa beter wordt." "Dat ik in mijn huis kan blijven en niet hoef te verhuizen!"

"Ik wens dat kanker geen ziekte meer is, maar een feestmaand!"

ster4Sterrenwensen

Een voor een begin ik de sterren die ik in mijn hand heb te bekijken. “Ik wens dat alle mensen mooie slingers hebben” “Dat ebola verdwijnt.”. “Dat alle dieren een goed leven hebben.” Maar ook: “Ik wens dat FC Utrecht van Ajax wint!” en: “Dat de lucht voor alle mensen roze wordt!” Sommige wensen zijn ontroerend, andere hilarisch. "Ik wens dat Jeezus goet geboren wort!" En: "Ik wens dat dit jaar het plan van Jezus werkt!"

"Ik wens dat mensen kunnen zien hoe ze echt zijn. Want ze hoeven zich niet te schamen. Love yourself!"

O jee, daar gaan we weer

Ik weet niet precies waar de prop in mijn keel opeens vandaan komt. Misschien heb ik het gewoon even te druk gehad, heb ik me teveel zorgen gemaakt of ben ik gewoon ontroerd door al die schitterende wensen hier in de grote kerstboom op school. zo mooi en zo verdrietig tegelijk. "Nog één dagje met mijn dode opa!" Ik neem snel een slokje koffie. Het zal mij toch niet gebeuren dat de opperversiermoeder hier een potje gaat staan grienen onder de adventskrans?!

ster2Geloven

J. plukt een ster ergens bovenuit de boom. Ze moet er voor op de ladder klimmen. "Kijk", zegt ze en ze duwt hem onder mijn neus. “Ik wens dat je gelooft in jezelf!” staat er met grote letters op. “Niet zo voorzichtig zijn,” zegt ze. “Het mag best een keertje knallen. Probeer het lontje maar eens uit, misschien valt het best mee.” En opeens weet ik wat ik vandaag op mijn blog ga schrijven – o ja, mijn blog, die heb ik óók nog, nog zoveel te doen, zo weinig tijd... – deze VerrassingsVrijdag ga ik iets geven wat we allemaal nodig hebben.

Een wens voor iedereen. Dat je gelooft in jezelf. Op naar de Kerst(vakantie)

3 Responses to "Korte lontjes & Kerstwensen"

 • Manon
  19 december 2014 - 13:25

  ook hier tranen van al die ontroerende teksten op de sterretjes. Wat een prachtig idee om een boom zo te vullen.

  Jij ook hele fijne kerstdagen!

 • Marga
  19 december 2014 - 17:10

  Wat een prachtige blog Dank je wel.

  Eigenlijk wel jammer dat wij niet ALLE lieve, mooie, sterke, wensen van kinderen hebben gelezen.

  Voor jou en je gezin hele fijne dagen.

 • Tanja
  19 december 2014 - 20:08

  Hele mooie wensen Esther, bedankt voor het delen, slik. Ogen op sap noemen jullie dat geloof ik 🙂 Kinderen kunnen je soms de weg wijzen net als goede vriendinnen. Maar ik geloof dat velen ook gewoon moe zijn en daarom een kort lontje hebben. Moe van het vele moeten in deze maand, zeg maar feestdagenmoe. En dat trieste weer, regen, regen ,regen maakt hun humeur vast ook niet beter.Als we bijkomen in januari en het een poosje gaat vriezen zodat er sneeuw ipv regen naar beneden komt worden de lontjes wel weer langer. En nu het niet persoonlijk aantrekken, die korte lontjes Prettige feestdagen 😉 en een gezegend 2015!

Leave a Reply