Komt een Belg bij Dr Google

Komt een Belg bij de dokter.
Zegt de dokter: "Wat ben je lang niet meer geweest!"
Zegt de Belg: "Ik was ziek."

Maar wat deed die Belg ondertussen dan met zijn klachten? Vast en zeker wat wij allemaal doen: op consult bij Dr. Google. Twee procent van alle internet searches gaat namelijk over gezondheid. Goed idee? Dat ligt er aan waar Dr. Google vervolgens mee komt. Over het algemeen is Dr. Google nogal pessimistisch. Een soort Dr. House maar dan met wat meer manieren; ter zake kundig en altijd in voor een ernstige en zeldzame ziekte!

Hersentumor?!

Neem nou hoofdpijn. De kans dat dit door een hersentumor komt, is 0,0116%. Maar de kans dat informatie over hoofdpijn een hersentumor als oorzaak aanwijst is 3%, ruim 250 keer zo groot! En als we dan iets over een hersentumor zien staan op ons scherm – en we gaan dat lezen – dan vergeten we van schrik de verhalen over vermoeidheid of oogproblemen. Dr. Google is dus helemaal niet zo'n goede dokter. Hij zal niet veel missen, maar je wordt er wel bang van. Er is zelfs een term voor: cyberchondrie, oftewel ziekteangst door googelen.

A reliable source

Grappig genoeg is het juist de Belgische overheid die hier wat op heeft gevonden. Men bedacht een slimme Google Ad. Deze Ad komt direct als eerste link naar boven komt als je op veelvoorkomende symptomen zoals hoofdpijn zoekt en zegt: Don't Google it. Check a reliable source. Voorbeeld? Zier dit filmpje.

Welke Ad?

Maar wij (nuchtere?) Hollanders hebben die Ad niet. Dus wij lezen gewoon vrolijk verder. En juist daarom wil ik jullie deze link niet onthouden: thuisarts.nl, de gezamenlijke site van de huisartsen. Thuisarts.nl bevat veel en goede info over de meest voorkomende ziektes. Er staat ook op wanneer je beter even langs kunt gaan bij de huisarts. Want als je dan tóch langs een internetdokter gaat, kies dan in elk geval de juiste ‘praktijk’.

Allergisch voor leer

En vertrouw je het niet, ga dan vooral naar de echte huisarts. Tenzij je een Belg bent die denkt dat hij allergisch is voor leer (“dokter, elke keer als ik met mijn schoenen aan in slaap val, word ik wakker met hoofdpijn!”). In dat geval kan je beter even googlen op recepten tegen een kater.

En gelukkig is díe hoofdpijn meestal na één dag weer over.

judithklein1Prof. dr. Judith Rosmalen is hoogleraar bij het Universitair Medisch Centrum Groningen, en houdt zich bezig met de relaties tussen lichaam en geest en de gevolgen daarvan voor de gezondheid.

@JudithRosmalen

3 Responses to "Komt een Belg bij Dr Google"

 • Jolanda
  17 juni 2015 - 09:44

  Superleuke blog weer!

 • sofieke
  17 juni 2015 - 14:26

  2% maar??

 • Granny
  18 juni 2015 - 13:30

  Hahahaha

Leave a Reply